Geld lenen voor verbouwing over hoogtepunt

woensdag 20 januari, 2021 Waar we voor leenden in 2020

De vraag naar geld lenen voor een verbouwing nam sterk toe na het uitbreken van de Covid crisis. Zeker in de maanden maart tot en met mei van 2020 was de animo voor een verbouwingslening groot, zo blijkt uit cijfers van kredietbemiddelaar Becam. Na die periode was een duidelijke afname merkbaar. Opvallend genoeg nam de vraag naar leningen voor de koop van een auto juist toe in dezelfde periode.

Van verbouwen naar inrichten

Rond maart vorig jaar kwamen veel mensen gedwongen thuis te zitten. Bij Becam nam vrijwel direct het aantal leningaanvragen voor verbouwingen toe, zo stelt directeur Jeroen Uppelschoten. “Het aantal aanvragen lag in het 1e halfjaar van 2020 32,03 procent hoger dan het jaargemiddelde. Net voor de zomer nam het aantal fors af, om na de vakantieperiode weer licht op te lopen. Die piek begin vorig jaar was uitzonderlijk en waarschijnlijk eenmalig, aldus Uppelschoten. Inmiddels hebben veel mensen de verbouwingsplannen uitgevoerd. Deze groep is voorlopig voorzien.’’

De cijfers maken verder duidelijk dat er na het verbouwen aandacht is voor de inrichting van de woning. Vanaf april vorig jaar zit dit leendoel in de lift. Aannemelijk is dat mensen meer investeren in de inrichting van hun woning, nu er meer tijd thuis doorgebracht wordt.

Eigen auto en caravan in trek

Het woonwerk- verkeer is sterk afgenomen in het afgelopen jaar. Toch zag Becam het aantal leningen voor de koop van een auto juist stijgen. Uppelschoten geeft aan dat veel mensen het openbaar vervoer hebben ingeruild voor een eigen vervoersmiddel, vooral de verkoop van een kleine tweede auto zat in de lift. ‘‘Zelfs als je niet iedere dag naar het werk hoeft, is reizen per trein een minder aantrekkelijk alternatief tijdens een pandemie.’’

Een vergelijkbaar effect is te zien bij caravans. Vanaf april tot oktober nam het aantal afgesloten caravanleningen licht toe. Los van het jaarlijkse seizoenseffect is deze stijging toe te schrijven aan de Covid crisis. In plaats van verre oorden werd vakantie eerder gevierd in eigen land, met een camper of caravan als eigen accomodatie.

Top-5 leendoelen

Op dit moment worden via Becam de meeste leningen afgesloten voor de aanschaf van een auto. Hiermee is geld lenen voor een verbouwing naar plaats twee verschoven.

De top-5 actuele leendoelen is:

  1. Auto
  2. Verbouwen
  3. Lening oversluiten
  4. Interieur
  5. Caravan

 

Leendoelen in 2020

Auto is het leendoel van 2020