Gemiddelde lening voor auto stijgt naar € 19.366

maandag 30 januari, 2023

Vergelijkingssite Becam zag het aantal autoleningen vorig jaar bijna 11 procent toenemen. Dit terwijl het aantal verkochte auto’s in dezelfde periode juist daalde ten opzichte van het jaar ervoor. Ook de hoogte van het gemiddelde leenbedrag nam toe.

In totaal kwam de autoverkoop in 2022 uit op 312.129 stuks, het kleinste aantal in 55 jaar. Net als in het jaar ervoor had de branche last van een tekort aan computerchips en andere onderdelen.

Stijging gemiddelde lening voor auto

Klanten van Becam leenden in 2022 gemiddeld € 19.366 voor een auto. Dit is een stijging van bijna 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor, toen de gemiddelde autolening         € 16.592 bedroeg.

Jeroen Uppelschoten, directeur van Becam, schrijft deze toename niet alleen toe aan de gestegen autoprijzen. ‘‘De prijzen van nieuwe auto’s stegen in 2022 gemiddeld 7 procent, terwijl het gemiddelde geleende bedrag veel harder is opgelopen. Dan kun je concluderen dat consumenten minder spaargeld hebben gebruikt en een groter deel van de aankoopprijs is geleend’’.

Meeste autoleningen in tweede kwartaal afgesloten

Autokopers sloten in verhouding de meeste leningen in het tweede kwartaal van 2022. Het aantal nam in de opvolgende maanden af. Het laagste aantal werd gemeten in het laatste kwartaal. In die periode lag het aantal afgesloten leningen voor auto’s 16,5% lager dan in het tweede kwartaal.

Effect gestegen rente op autolening

Uppelschoten ziet een verband tussen het aantal leningen en de rente. ‘‘In het tweede kwartaal van 2022 kon je nog een persoonlijke lening afsluiten tegen een rente van 3,45% procent. Eind van het jaar was dit gestegen naar 4,4% procent. Op een gemiddelde lening van € 19.366 met een looptijd van 8 jaar is de lening € 791 duurder geworden. Afgelopen januari hebben diverse geldverstrekkers de rente opnieuw verhoogd.’’

Persoonlijke lening populairste leenvorm

Lenen voor een auto kan met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Becam merkt onder haar klanten een sterke voorkeur voor de persoonlijke lening. Deze leenvorm heeft een vaste looptijd en rente, wat de helderheid geeft over de maandlasten en de kosten.

Wil je geld lenen voor een auto? Het berekenen van je autolening wordt steeds meer maatwerk, het eerste inzicht krijg je met onze rekenmodule.

Meer informatie over Becam en de inhoud van het persbericht:

  • Jeroen Uppelschoten, directeur Becam

  • Tel: 06 20100538

  • Email: jeroen@becam.nl