Verbouwen woning steeds duurder door dubbele kostenstijging

maandag 25 april, 2022

Consumenten die hun huis willen verbouwen, moeten rekening houden met sterk toenemende kosten. Al langere tijd zit de prijs voor bouwmaterialen in de lift. Hier komt de stijging van de rente bovenop. Na de hypotheekrente ziet Becam ook de rentes op persoonlijke leningen sterk stijgen. Dit zet de betaalbaarheid van verbouwen verder onder druk, zo stelt de kredietspecialist.

Stijgende kosten bij lenen voor verbouwing

Geld lenen voor een verbouwing kan met een hypotheek of een persoonlijke lening. In het kielzog van de hypotheekrente hebben veel geldverstrekkers ook de rente voor persoonlijke leningen verhoogd. Becam schetst de gevolgen bij een lening van € 50.000, met een looptijd van 30 jaar. Door de rentestijging zijn de totale kosten voor het financieren met € 10.468,- gestegen. Dezelfde verbouwing valt hierdoor 18 procent duurder uit ten opzichte van eind vorig jaar.

Verwachting rente

Jeroen Uppelschoten, directeur van Becam, verwacht een verdere stijging van de gemiddelde rente. ‘’In het middelpunt van de covid pandemie waren geldverstrekkers terughoudend met het verhogen van hun rentes. Nu zien we weinig meer terug van die voorzichtigheid. Die omslag levert een sneeuwbaleffect aan renteverhogingen op. Wanneer één of enkele geldverstrekkers de rente verhogen, volgt de rest vaak op de voet. Deze trend zet naar onze verwachting in de komende tijd door, gezien de ontwikkelingen op de financiële markten.’

Na hout en staal ook cement duurder

Los van de financiering maken stijgende bouwkosten een verbouwing duurder. De prijs van materiaal als hout en staal stijgt al sinds eind 2020. Een verdubbeling in die periode is geen uitzondering, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nieuw is dat ook voor beton en cement fors meer betaald moet worden, omdat bij de productie duurdere fossiele brandstoffen nodig zijn.

Veel bouwbedrijven komen in de problemen door de explosief gestegen prijzen van bouwmaterialen. Bij het aangaan van afspraken over een verbouwing is lang niet altijd rekening gehouden met het huidige scenario. Voor woningeigenaren bestaat het risico dat het bouwbedrijf geen andere mogelijkheid ziet dan het tussentijds doorberekenen van de toegenomen kosten.

————-

Meer informatie over Becam en de inhoud van dit bericht:

– Jeroen Uppelschoten, directeur Becam
– Tel: 06 20100538
– Email: jeroen@becam.nl