Waarom betaal je bij een groene lening minder rente?

dinsdag 28 mei, 2024

Je huis verduurzamen met rentekorting? Dat is mogelijk met een groene lening. Geldverstrekkers bieden een lagere rente als je investeert in zonnepanelen, isolatie of andere maatregelen. Waarom doen ze dat eigenlijk en wat zijn de andere voordelen van een groene lening? In deze blog lees je het antwoord hierop. 

Waarom betaal je bij een groene lening minder rente?

Er zijn verschillende soorten groene leningen, waaronder de Energiebespaarlening en Green Loans. Overeenkomst tussen deze leningen is de relatief lage rente. In verhouding tot een rente die niet voor het verduurzamen van je woning wordt gebruikt, krijg je namelijk korting op de rente. Hier zijn twee hoofdredenen voor.

Als het goed is dalen je maandelijkse energielasten na het doorvoeren van besparende maatregelen. Dit geeft de geldverstrekker meer zekerheid dat er geen problemen ontstaan bij het aflossen van de groene lening. Daarnaast draagt verduurzaming bij aan de waarde en de kwaliteit van je woning. Los van het eigen woongemak wordt dit steeds belangrijker bij een eventuele verkoop van het huis, zo blijkt uit recente cijfers van makelaars. Ook dit biedt meer zekerheid voor de geldverstrekker.

Hoe kan je een groene lening besteden?

Met een groene lening kun je investeren in zowel energiebesparende als energieopwekkende maatregelen. Concrete voorbeelden van maatregelen zijn:

Het is in principe aan jou om te bepalen door welk bedrijf je de energiebesparende maatregelen door laat voeren. Wel kunnen geldverstrekkers als eis stellen dat de uitvoerder voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen. Dit is ook het geval als je subsidie aanvraagt voor de verduurzaming.

Controle op het besteden van de lening

Geldverstrekkers willen bij een groene lening zo zeker mogelijk weten dat het geld ook daadwerkelijk voor verduurzaming wordt gebruikt. Zo kan je al bij de aanvraag van de groene lening  gevraagd worden om offertes en facturen aan te leveren, bijvoorbeeld van het bedrijf dat de zonnepanelen gaat installeren of de warmtepomp plaatst. Als de lening wordt goedgekeurd en je het geld ontvangt, is het indienen van de uiteindelijke facturen het bewijs voor de geldverstrekker. Die kan dan controleren of het overeenkomt met de eerdere offertes en of het leenbedrag aansluit.

Gaat het om een volledige renovatie van je woning en maak je gebruik van één of meerdere subsidies? Mogelijk vereist de geldverstrekker een inspectie op locatie. In dat geval krijg je een inspecteur over de vloer. Die checkt of de groene lening is gebruikt volgens de afspraken en in hoeverre de subsidie terecht is verstrekt. Gaat het alleen om een paar zonnepanelen op je dak? Daar komt doorgaans geen inspecteur voor langs.

Wat als je het geld anders gebruikt?

Heb je aangegeven dat je met de groene lening het huis gaat verduurzamen maar besluit je er toch een nieuwe auto van te kopen? Deze keuze kan je duur komen te staan. In de voorwaarden van de gemiddelde groene lening staat beschreven waar je de lening wel en niet voor mag gebruiken. Wijk je hier vanaf, dan kan de geldverstrekker actie ondernemen. Denk hierbij aan het in rekening brengen van een boetebedrag tot het terugvorderen van de lening. Zeker het laatste is een goede stok achter de deur om de groene lening daadwerkelijk te gebruiken voor verduurzaming.

Rente op een groene lening aftrekbaar

Ja, een groene lening is aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting. Voorwaarde is dat de groene lening gebruikt wordt voor het verduurzamen van je huis. Met dat leendoel is ook de rente op een persoonlijke lening aftrekbaar. Een doorlopend krediet heeft dat voordeel niet, waardoor deze leenvorm minder geschikt is voor de verduurzaming van je woning. Let er wel op dat je alleen bij een groene lening als Green Loans profiteert van een lagere rente.

Groene lening en BKR

Net als bij andere leenvormen zijn geldverstrekkers ook bij een groene lening verplicht om een BKR-check uit te voeren. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert alle in Nederland verstrekte leningen, inclusief de hoogte van de bedragen. Het doel is het voorkomen van onverantwoorde leningen die financiële problemen tot gevolg kunnen hebben. Heb je geen betalingsachterstanden en is je inkomen toereikend, dan hoeft een BKR-registratie geen punt te zijn bij het aanvragen van een groene lening. Belangrijk is de BKR-code die is gekoppeld aan de registratie. Lees in onze eerdere blog meer hierover.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl