Je huis verduurzamen? Deze subsidies verlagen de kosten

donderdag 28 maart, 2024

Je woning verduurzamen is goed voor het woongenot. Bovendien daalt je maandelijkse energierekening als het goed is. Voor het laten doorvoeren van energiebesparende maatregelen kun je subsidie aanvragen. Verduurzamen met subsidie zorgt ervoor dat je de investering sneller terugverdient. In dit artikel zetten we de belangrijkste energiesubsidies op een rij. Maak er gebruik van!

Subsidie warmtepompen en zonneboilers

Ben je van plan om je woning op een duurzame manier te verwarmen? De kans is groot dat je in aanmerking komt voor een bijdrage vanuit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

  • subsidie zonneboiler
  • subsidie warmtepomp
  • subsidie biomassa

Van deze opties wordt de warmtepomp het meest gebruikt om woningen te verduurzamen. Let op, heb je na 1 januari 2024 een warmtepomp geïnstalleerd? Dan moet deze minimaal energielabel A++ hebben om subsidie te kunnen krijgen. De meeste warmtepompen voldoen overigens al aan dit label.

De subsidie op zonneboilers en warmtepompen varieert van € 500 tot ruim € 3.000 per jaar. De daadwerkelijke hoogte is afhankelijk van het type warmtepomp dat je gaat gebruiken. De Rijksoverheid heeft deze lijst gepubliceerd met een indicatie voor de subsidie per type warmtepomp.

Subsidie voor isolatie

Vanuit de ISDE kun je ook subsidie aanvragen voor het isoleren van je huis. Deze subsidiemogelijkheid is er voor:

  • spouwmuurisolatie
  • dakisolatie
  • HR++ glas en triple glas
  • vloerisolatie

De exacte subsidie hangt vooral af van het soort isolatie. Om toch een richting te geven kan je uitgaan van  €4,-  per m². Dit staat ongeveer gelijk aan maximaal 30% van de benodigde investering. Laat je meer dan één isolatiemaatregel doorvoeren? Dan verdubbelt het subsidiebedrag voor isolatie. Dit geldt ook als je het isoleren van je huis combineert met de installatie van een warmtepomp of andere duurzame maatregel.

Subsidie van de gemeente of provincie

Niet alleen onze overheid, maar ook de gemeenten hebben hun eigen subsidiepotjes om inwoners te verleiden tot het verduurzamen van hun woning. Een voorbeeld hiervan is de zogenoemde Groene Daken subsidie. Met behulp van deze subsidie kun je jouw dak omtoveren tot een daktuin. Goed voor de natuur en bovendien draagt het bij aan de isolatie, zodat het in de zomer minder warm wordt in je woning. Deze vorm van duurzame subsidie wordt in meer dan 80 gemeenten verstrekt. Kijk op deze site of dit ook geldt in jouw woonplaats.

Geen BTW op zonnepanelen

Sinds januari 2023 is de BTW op zonnepanelen afgeschaft. Hierdoor betaal je dan ook geen BTW meer voor zonnepanelen die je op je woning, garage of schuur plaatst. In principe ben je met het opwekken van stroom een soort onderneming in het klein. Normaal gesproken moet je in dat geval periodiek BTW-aangifte doen. Zolang je aan de volgende voorwaarden voldoen is dat niet nodig:

  • Je hebt de zonnepanelen in particulier beheer
  • Je kunt met de zonnepanelen niet meer opwekken dan 15.000 Wattpiek
  • Je hebt geen andere ondernemersactiviteiten.

Op de website van Milieucentraal lees je meer over subsidie op zonnepanelen en kun je achterhalen wat zonnepanelen gemiddeld kosten en opleveren.

Duurzame lening

Naast subsidies bieden veel gemeenten ook duurzame leningen aan. Deze duurzaamheidslening is een lening met een vaste rente en looptijd. Voor deze lening heb je toestemming nodig van je gemeente of provincie en wordt via een bouwdepot verstrekt. Om in aanmerking te komen moet je het geld daadwerkelijk gebruiken voor het verduurzamen van je woning. Het aanvragen van de duurzaamheidslening is mogelijk via het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten). Na je aanvraag checkt het SVn of de lening past bij je financiële situatie, los van de goedkeuring van de gemeente zelf.

De duurzaamheidslening kun je eventueel combineren met een reguliere persoonlijke lening of doorlopend krediet. Op die manier heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om verduurzaming meteen te combineren met een nieuwe keuken of badkamer.

Ook bij commerciële partijen biedt een lening voor het verduurzamen van een huis voordelen. Zo betaal je minder rente wanneer het geld gebruikt wordt voor de verduurzaming van een huis.

Er zijn veel verschillende subsidies voor het verduurzamen van je huis. Maak voor jezelf een overzicht van de subsidies die in jouw situatie meerwaarde hebben. Bedenk daarbij ook of je maatregelen kunt combineren. Neem er de tijd voor, zodat je geen subsidiemogelijkheden over het hoofd ziet waar je wel recht op hebt. 

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl