Wat is spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is een gevel die uit twee delen bestaat. Je hebt een binnen en een buitenmuur, met daartussen een ruimte. De zogenaamde ‘spouw’. Met spouwmuurisolatie kun je deze ruimte opvullen. Hiermee voorkom je dat de warmte in je huis niet verloren gaat. Zo verdien je de kosten van spouwmuurisolatie vanzelf terug. Daarnaast dempt het geluid van buitenaf.

Niet elke woning heeft overigens een spouwmuur. Over het algemeen geldt dat woningen voor 1920 er geen hebben. Is je woning gebouwd tussen 1920 en 1975? Grote kans dat er wel een spouwmuur aanwezig is, maar dat de isolatie ontbreekt. Woningen met een bouwjaar na 1975 hebben doorgaans een spouwmuur die al geïsoleerd is. Al kan de kwaliteit daarvan te wensen overlaten.

Voordelen spouwmuurisolatie

De voornaamste reden voor spouwmuurisolatie is besparing op je energiekosten. Afhankelijk van je woonsituatie kun je tot wel € 210 tot € 700 per jaar met spouwmuurisolatie besparen. Dit geldt bij een gasprijs van € 1,20 per m3. Bij een hogere gasprijs is de besparing uiteraard groter. Dit zijn enkele andere redenen voor spouwmuurisolatie:

 • Behaaglijker binnenklimaat zowel in de winter als zomer.
 • Goed voor het milieu.
 • Waarde van je woning neemt toe omdat energielabel beter wordt.
 • Je verdient de kosten voor spouwmuurisolatie terug. Afhankelijk van de gasprijs vaak al binnen drie jaar.

Voorwaarden/kenmerken spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie kan niet altijd zonder extra voorbereidingen aangebracht worden. Het is goed om hier rekening mee te houden. Anders kun je in de toekomst last krijgen van bijvoorbeeld vochtproblemen. Houd rekening met deze situaties:

 • De spouwmuur is vervuild
  Wanneer er stof, cementbaarden of andere vervuiling in de spouw zit, kan dit de isolatie in de weg staan. Dit kan zogenaamde koudebruggen tot gevolg hebben. Dit zijn plekken waar geen isolatie zit, waardoor er warmte verloren gaat of vochtproblemen kunnen ontstaan.
 • Je spouwmuur is al eerder geïsoleerd
  Als je spouwmuur lang geleden is geïsoleerd, kan de kwaliteit achteruit gegaan zijn. Oude isolatie is veel sneller geneigd in te zakken dan het huidige isolatiemateriaal. Wanneer het oude materiaal ingezakt is, kan dit soms ook voor koudebruggen zorgen. Vaak is na-isolatie wel mogelijk om dit probleem te verhelpen.
 • Geschilderde gevel 
  Het is belangrijk dat uit de buitenmuur waterdamp kan ontsnappen. Is je buitenmuur
  geschilderd voordat je spouwmuur laat isoleren? Controleren eerst of er sprake is van damp-open verf. Gaat het om dampremmende of dampdichte verf? Dan kun je beter geen spouwmuurisolatie aanbrengen.
 • Gevel moet in goede staat zijn
  Zorg dat de spouwmuur in goede conditie is. Hetzelfde geldt voor de waterkering rond de kozijnen, het dak en de goten. Wanneer zaken als de gevel niet in een goede staat zijn, kan dit voor (vocht)problemen zorgen na het isoleren.
 • Ventilatie in de kruipruimte
  De kruipruimte wordt vaak geventileerd via de spouwmuur. Wanneer je de spouwmuur isoleert kan dit niet meer. In dat geval moet je een nieuw ventilatiekanaal maken voor de kruipruimte. De kosten voor spouwmuurisolatie lopen hierdoor op.
 • Vleermuizen en vogels in de spouw
  De spouw kan een goede broed- of verblijfplaats zijn voor vogels en vleermuizen. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Je mag ze dan ook niet zomaar verwijderen. Voor je de spouw gaat isoleren, moet je een geschikte plek voor de gevleugelde huisgenoten vinden. Dit kan de nodige tijd kosten.

Bij het isoleren van je spouwmuur komt dus heel wat kijken. Laat vooraf door een erkend bedrijf een keuring uitvoeren, zodat je weet wat de conditie is van de spouwmuur en of er eventueel zaken verwijderd of verbeterd moeten worden. Op basis van die gegevens kan ook bepaald worden welk isolatiemateriaal voor jouw spouw het beste is. Zo zijn niet alle materialen geschikt bij een smalle spouw. De informatie is ook handig bij het bepalen van de kosten van spouwmuurisolatie.

Verschillende soorten spouwmuurisolatie

Grofweg heb je drie soorten spouwmuurisolatie:

 • Glaswol wordt in kleine vlokken de spouwmuur ingeblazen en vormt vervolgens een stevig pakket. Glaswol is relatief goedkoop en brand niet, maar de isolatiewaarde is wel minder dan de andere twee alternatieven. Daarnaast is glaswol niet geschikt voor een smalle spouw, een spouw met cementbaarden en kan het vocht opnemen.
 • EPS parels zijn kunststof balletje die met speciale lijm aan elkaar kleven. Hierdoor ontstaat een grote ademende massa. EPS parels nemen geen vocht op. De kosten van EPS parels liggen hoger dan die van glaswol, maar ook de isolatiewaarde is iets hoger.
 • Met PUR schuim heb je de beste isolatie die je kan wensen. Hier kleeft echter ook een prijskaartje aan. Het schuim wordt de spouwmuur ingespoten, zet vervolgens uit en wordt hard. Vaak worden ook de kleinste kieren gedicht. Bij het aanbrengen kan er een onaangename geur vrijkomen. Daarnaast is het belangrijk dat het PUR zorgvuldig gemengd wordt, anders kan er een giftige damp ontstaan. Het dus bij het aanbrengen van PUR schuim een betrouwbaar en deskundig bedrijf inschakelt.

Zo werkt de spouwmuurisolatie

Als je de spouwmuur in goede conditie is, kan een isolatiebedrijf de spouwmuur gaan isoleren. Er worden in de voegen van de buitenmuur een kleine gaten geboord. De grootte hiervan is onder andere afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Gemiddeld is het gat tussen de 12 en 18 millimeter. Vervolgens wordt door het gat isolatiemateriaal naar binnen gespoten. Als de spouw goed gevuld is, worden de gaten weer dicht gemaakt cement. Over het algemeen kun je nauwelijks meer zien dat er een gat in de gevel heeft gezeten.

Kosten spouwmuurisolatie

De spouwmuurisolatie kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Met een kleine spouw zijn de kosten lager omdat er minder materiaal nodig is om de spouw te vullen. Daarnaast zijn de kosten van muurisolatie ook afhankelijk van het materiaal en de omvang van het gat is dat geboord kan worden. Met een kleinere boordiameter kan de spouw minder snel gevuld worden. Dit kan een verschil in kosten betekenen van een à twee euro per vierkante meter.

Kosten spouwmuurisolatie per m2

Een indicatie van de kosten voor spouwmuurisolatie per vierkante meter is:

Glaswol € 12 – € 20

EPS parels € 18 – € 25

PUR schuim € 25 – € 30

Bijkomende kosten spouwmuurisolatie

Is jouw spouw vervuild of is de oude isolatie toe aan volledige vervanging? Houd rekening met extra kosten. Het schoonmaken maken van vervuiling kost tussen de € 20 en € 30 per vierkante meter. Het verwijderen van oude isolatie kost gemiddeld € 35 à € 45 per vierkante meter. Wil je onderzoeken of je spouwmuur vervuild is? Een endoscopische onderzoek levert doorgaans een rekening op van maximaal € 150.

Als je kruipruimte geventileerd wordt via de spouwmuur, dan moet er nieuwe ventilatie aangebracht worden. Hier worden ook extra kosten voor gerekend. In sommige situaties moet er een ander bedrijf voor ingeschakeld worden. Er kunnen ook extra kosten gerekend worden als er een steiger of hoogwerker nodig is voor het aanbrengen van de spouwmuurisolatie.

FAQ

Wordt mijn woning meer waard na het isoleren van mijn spouwmuur?

Een woning met een beter energielabel is over het algemeen meer waard dan een soortelijke woning met een lager energielabel. Wanneer je een spouw van 5 centimeter breed isoleert, is de Rc-waarde 1,6. Zonder isolatie zou dat 0,4 zijn. Des te hoger de Rc-waarde, des te beter de woning geïsoleerd is.

Is er subsidie mogelijk voor het isoleren van mijn spouwmuur?

Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je onder voorwaarden ongeveer 30% subsidie krijgen. Zo breng je de kosten van spouwmuurisolatie terug. Een van de voorwaarden is dat je ook een andere verduurzamende maatregel moet nemen. Denk bijvoorbeeld aan vloer- of dakisolatie. Met alleen spouwmuurisolatie kun je mogelijk 15% subsidie krijgen.

Wat is de terugverdientijd van spouwmuurisolatie?

Gemiddeld kun je de kosten van spouwmuurisolatie tussen de één en drie jaar terugverdienen. De exacte terugverdientijd hangt af van het materiaal dat je gebruikt, de dikte van de isolatie en vooral de gasprijs. Des te hoger de gasprijs, des te sneller je de investering terugverdient.

Vrijblijvende offerte aanvragen