BKR-registratie checken kan eenvoudig online

maandag 24 oktober, 2022

Wil je een nieuwe lening aangaan voor de verbouwing van je woning of voor een nieuwe auto? Dan controleert de kredietverstrekker standaard of jij een BKR-registratie hebt. Niet alleen de kredietverstrekker kan de gegevens inzien. Je kunt zelf ook eenvoudig je BKR-registratie opvragen. Na het BKR checken weet je direct welke leningen er allemaal op jouw naam staan. 

Een BKR-registratie bevat alle leningen hoger dan € 250. Zo kunnen geldverstrekkers zien welke financiële verplichtingen jij hebt en wat je betaalgedrag is. BKR-registraties bepalen ook deels hoeveel jij kunt lenen. Bij het berekenen van jouw maximale lening wordt namelijk rekening gehouden met je huidige betaalverplichtingen.

Eenvoudig jouw BKR-registratie opvragen

Je BKR-registratie opvragen kan heel eenvoudig online via de officiële website van het BKR. Om er voor te zorgen dat niet iedereen zomaar jouw BKR-registratie kan inzien, moet je je online identificeren met iDIN. Dat is een door banken ontwikkelde dienst waarmee je jezelf kunt identificeren bij andere organisatie. Op die manier kan je persoonlijke gegevens veilig online inzien. Meestal moet je inloggen met behulp van een E-dentifier of een bankgerelateerde app op je mobiel. Daarna kun je direct jouw BKR-registratie inzien.

Ben je digitaal niet zo vaardig of wil je de registratie liever per post ontvangen? Dan kun je via de site van het BKR een aanvraagformulier invullen om deze per post te ontvangen.

Kosten voor checken BKR registratie

Je BKR inzien is gratis. Wil je een gewaarmerkt kredietoverzicht? Dan kost dat € 12,95. Je kunt dit gewaarmerkte BKR-overzicht ‘bestellen’ als je ingelogd bent. Vervolgens ligt deze binnen een paar dagen in je brievenbus.

Deze informatie bevat een BKR-registratie

In het BKR-overzicht vind je jouw persoonsgegevens terug. Denk hierbij aan je naam, geboortedatum en adres. Maar uiteraard vind je hier ook een overzicht terug van eventuele leningen die je hebt afgesloten. Over de kredieten zelf wordt de volgende informatie getoond:

 • Alle leningen van € 250 of meer, met daarbij vermeld om wat voor soort lening het gaat. Denk hierbij aan persoonlijke lening, aankoop op afbetaling of doorlopend krediet. Ook een mobiel abonnement inclusief telefoon kan BKR geregistreerd worden.
 • Je huidige kredieten en de leningen je in de afgelopen vijf jaar hebt gehad.
 • Of je een betalingsachterstand hebt of in de afgelopen vijf jaar hebt gehad.
 • Wat er met je krediet is gebeurd. Als deze is bijvoorbeeld beëindigd, dan staat er een datum bij. Er kan ook genoteerd zijn dat er een betalingsregeling is afgesproken na een eerdere betalingsachterstand.
 • Of je bankrekeningen en creditcards kunt gebruiken en die tegoeden niet bevroren zijn.
 • Of jij of iemand in je omgeving een belangrijke (politieke) functie hebt of hebt gehad.
 • Of je te maken hebt (gehad) met een faillissementen of in de schuldsanering zit of hebt gezeten.

Wat betekenen de codes op het BKR-overzicht?

Je hebt positieve en negatieve BKR-registraties. Positieve registraties zijn leningen waar alles verloopt zoals het hoort. Bij negatieve registraties is er vaak wat aan de hand. In dat geval zie je een code bij de registratie staan. Dit betekenen de verschillende BKR-coderingen:

 • A: Je loopt een bepaalde periode achter met de betaling. Meestal is er sprake van een achterstand van drie maanden of meer.
 • H: Als de betalingsachterstand (code A) is hersteld. Je ziet dan vaak eerst de code A staan en dan een herstelmelding (code H).
 • 1: Er is een betalingsregeling getroffen nadat er een betalingsachterstand is ontstaan (code A). Een 1 wordt vaak gecombineerd met code A.
 • 2: De lening is opgeëist door de kredietverstrekker. Dit betekent dat je het krediet inclusief de betalingsachterstand in één keer moet terug betalen.
 • 3: De kredietaanbieder heeft op de betalingsachterstand € 250 of meer afgeboekt of kwijtgescholden.
 • 4: De kredietaanbieder zoekt contact met je, maar je bent onbereikbaar.
 • 5: Je hebt een preventieve betalingsregeling afgesproken met je hypotheekverstrekker. Deze code is tijdelijk en wordt verwijderd zodra de regeling is afgelopen.

FAQ BKR

Wat houdt een BKR-registratie in? 

Dit betekent dat je een lening hebt of hebt gehad van € 250 of meer. Niet alleen leningen bij een geldverstrekker kunnen leiden tot een BKR-registratie. Denk bijvoorbeeld ook een telefoonabonnement of het kopen van meubels met een betalingsregeling.

Waarom worden leningen geregistreerd bij het BKR?

Aan de hand van BKR-registraties kunnen geldverstrekkers zien hoeveel financiële verplichtingen je hebt en hoe jij daar mee omgaat. Een positieve BKR-registratie is een gunstig signaal. Geldverstrekkers kunnen dan zien dat jij een keurig betaalgedrag hebt, wat het afsluiten van een lening makkelijker maakt.

Kan ik mijn BKR-registratie online checken? 

Jouw BKR-registratie online checken kan op de site van het BKR zelf, door in te loggen en jezelf te identificeren met iDIN.

Wat kost het opvragen van BKR-registratie? 

Via de site van het BKR kun je gratis je registratie inzien. Wil je een gewaarmerkt overzicht? Die kun je online bestellen, tegen een kostprijs van € 12,95.

Hoelang blijft een BKR-registratie bestaan? 

Een BKR-registratie blijft 5 jaar zichtbaar. Hetzelfde geldt voor de codes die bij de BKR-registratie horen, met uitzondering van code 5. Die wordt verwijderd zodra de preventieve betalingsregeling voor de hypotheek is afgelopen.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl