Transactie op je bankafschrift, dat is privé

dinsdag 22 augustus, 2023 Transacties op je bankafschrift toch prive

Wellicht heb je het meegemaakt, je bent bezig met de aanvraag van een lening en je hebt alle gegevens verzameld van alle opgevraagde documenten. En je verwacht ieder moment een goedkeuring, maar helaas je krijgt een terugkoppeling op je bankafschrift. De bank stelt vragen over transacties die jij hebt gedaan. Je had niet verwacht dat de bank inhoudelijke vragen zou stellen over het bankafschrift en dit voelt als inbreuk op je privacy.

Deze reactie kunnen wij ons goed voorstellen. Dat je wat geërgerd raakt en wat minder vertrouwen krijgt in jouw aanvraag zou ook goed kunnen. Dit is echter helemaal niet nodig. De bank heeft een goede reden om je deze vraag te stellen. Onderstaand leggen wij je graag uit hoe dit zit.

De bank en wet financieel toezicht

De reden dat de banken zo uitgebreid onderzoek doen, zit verscholen in de wet. De banken hebben zich, net als jij en ik, te houden aan de wet. In de wet staat onder andere beschreven dat de bank niet mag overkrediteren en dat de bank helpt bij de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. Als klant herken je dit niet direct en zal jij je hieraan niet schuldig maken. Helaas worden criminelen steeds slimmer en is het voor de bank niet altijd direct te zien of de aanvraag met slechte intenties wordt gedaan.

De bank is simpelweg verplicht om bepaalde transacties na te gaan. Jouw antwoord op de vraag zal hier duidelijkheid in geven.

Naar welke transacties kijkt de bank?

Belangrijker voor jou is dat de bank wil uitsluiten dat er sprake is van overkreditering. Overkreditering vindt plaats wanneer je een krediet afsluit dat te hoog is voor jouw financiële draagkracht. Om je financiële draagkracht vast te kunnen stellen vragen wij je naar:

 1.  Je inkomen
  Dit is veelal uit loondienst en toon je aan met je loonstrook. Maar ook toeslagen, pensioen of uitkeringen kunnen (onderdeel zijn van het) inkomen en moet je aantonen.
 2. De gezinssamenstelling
  Deze bepaalt de leennorm (lasten die worden gerekend voor levensonderhoud zoals gas/water/elektra, verzekeringskosten, de boodschappen etc.).
 3. De woonlasten
  De woonlasten controleert de bank doorgaans door middel van het bankafschrift. Maar dit kan ook met een hypotheekakte of huurovereenkomst.
 4. Overige lopende lasten
  Zoals de auto, kinderopvangkosten of een DUO lening bijvoorbeeld. Deze zaken worden nagevraagd bij aanvang van de financiering. Met de transacties op jouw bankafschrift kunnen wij nagaan of wat je hebt opgegeven ook kloppend is.

Voorbeelden, waarom wil de bank een bankafschrift?

Gezinssamenstelling

Niet altijd wordt de gezinssamenstelling juist opgegeven. Soms bewust, soms onbewust. De bank controleert dit op verschillende manieren. Op het afschrift ziet de bank bijvoorbeeld meerdere transacties naar eenzelfde persoon. Of uit het bankafschrift blijkt zelfs een en/of rekening terwijl iemand in de aanvraag had opgegeven alleenstaand te zijn. Dit moeten wij en de bank controleren.

Je kunt je voorstellen dat de leennorm aanzienlijk hoger ligt voor gezinnen dan voor alleenstaanden.

Alimentatie

Het mag duidelijk zijn dat alimentatiekosten ook drukken op het maandelijks vrij besteedbare inkomen. Alimentatieverplichting wordt niet altijd juist bij de bank opgegeven maar zal wel op het bankafschrift naar voren komen.

Onderhandse lening of betaalregeling

Sommige mensen hebben onderhands een lening afgesloten bij familie of vrienden. Een dergelijke lening is voor een bank niet te checken bij het BKR maar is wel van invloed op het financiële huishouden. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld langlopende betaalregelingen zoals met de belastingdienst. Maar ook het verstrekken van een lening aan iemand met een gokverslaving zal de problemen voor deze persoon alleen maar groter maken. Of iemand een gokverslaving heeft is echter niet aan de loonstrook af te zien. Tegenwoordig wordt er niet alleen gegokt in het casino, dit kan ook online, via de telefoon. Neem bijvoorbeeld een betaling naar een bedrijf als Paypal, hier is niet aan te zien of dit een betaling is aan een bestelling die is gedaan, of toch voor het online gokspel. Om de consument te beschermen stelt de bank hierom aanvullende vragen over transacties op een bankafschrift.

De vragen over jouw transacties

Als er aan jou vragen worden gesteld over transacties op jouw bankafschrift dan wil de bank daarmee vaststellen wat je financiële draagkracht is. Dit is om jou als consument te beschermen tegen te hoge financiële verplichtingen. Daarnaast beschermt de bank zich tegen klanten die een financiering niet meer kunnen betalen. Maar bovenal wil de bank overkreditering uitsluiten. Zij kunnen hierop worden gecontroleerd door de toezichthouder en forse sancties krijgen wanneer zij zich hier niet houden.

Kan ik geld lenen zonder bankafschrift?

Het is niet mogelijk om geld te lenen zonder inzage te geven in je bankafschriften. Deze worden door de bank als voorwaardelijk gesteld. Het is wel mogelijk om bij bepaalde banken digitaal toestemming te geven voor inzage in je transacties, hier is het niet nodig om je bankafschriften in pdf te uploaden in je eigen beveiligde mijn-omgeving.

Mag ik af- of bijschriften doorstrepen?

Wanneer je een bankafschrift aanlevert bij de bank, dan moeten alle gegevens zichtbaar zijn. Er mag dus niet doorgestreept of weggehaald worden. Dat geldt ook voor de naam van de rekeninghouder en de bankrekening zelf. Dit dient ook overeen te komen met de naam waarop de aanvraag is ingediend.

Wanneer er sprake is van een gezamenlijke rekening geldt nog steeds dat er niks doorgestreept of afgestreept mag worden. Ook moet dan de naam van de partner bij de aanvraag vermeld worden.

Lening aanvragen

Wij zijn ons ervan bewust dat niemand een lening aanvraagt omdat ze dat zo leuk vinden. Je hebt altijd een bestedingsdoel waarvoor jij de lening nodig hebt. Zoals het betalen van maandlasten, het aanschaffen van een nieuwe auto of de verbouwing van uw woning.

Het begint bij het vrijblijvend aanvragen van de lening. Het is prettig als dit zo snel en gemakkelijk mogelijk verloopt. Leg de documenten die je nodig hebt voor een lening alvast klaar en download je transacties. In eventuele aanvullende vragen heb je eigenlijk helemaal geen zin. Laten we je geruststellen, bij een beperkt aantal aanvragen worden aanvullende vragen gesteld.

Mocht dat bij jou het geval zijn dan weet je nu waarom deze aanvullende vragen gesteld kunnen worden. Naast regelgeving gaat het om beschermen van je eigen positie. Wij zullen er alles aan doen de aanvraag zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen en helpen je vragen te beantwoorden. Zo kun jij straks dubbel genieten van je nieuwe auto, camper, badkamer. Je kunt er gerust op zijn dat je een verantwoord krediet bij de bank hebt afgesloten.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl