Aftrekposten belastingaangifte: 10 mogelijkheden

maandag 6 mei, 2024

Het is weer hoog tijd voor de jaarlijkse verplichting, het doen van belastingaangifte. Let bij de aangifte over 2024 goed op de mogelijke aftrekposten in jouw situatie. Die zorgen ervoor dat het inkomen waarover je belasting betaalt daalt. Een eenvoudige manier om te besparen. We geven je een voorzet van 10 veelgebruikte aftrekposten.

De belastingdienst bepaalt jouw inkomstenbelasting op basis van je inkomen. Sommige uitgaven die je hebt gemaakt, mag je van dit inkomen aftrekken. Dit is je eigen verantwoordelijkheid, aangezien de Belastingdienst deze informatie niet vooraf invult. Zorg dat je geen geld laat liggen en benut alle mogelijke aftrekposten.

10 aftrekposten voor je Belastingaangifte over 2024

 1. Aftrekpost hypotheekrente

  Een van de meest gebruikte aftrekposten is de hypotheekrenteaftrek. De rente die jij betaalt over je hypotheek is voor een periode van maximaal 30 jaar aftrekbaar. De afsluitdatum van de hypotheek is hierbij de peildatum. Koop je een nieuwe woning met een hogere hypotheek? De rente die je betaalt over het extra bedrag is vanaf dat moment opnieuw 30 jaar aftrekbaar.

 2. Aftrekpost eigen woning – huis gekocht

  Heb jij afgelopen jaar een huis gekocht? Een deel van de kosten die je hierbij hebt gemaakt, kun je als aftrekpost aandragen. Hier vallen bijvoorbeeld de afsluitkosten, de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de kosten van de woningtaxatie onder. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Ook de kosten voor NHG zijn aftrekbaar. Al deze kosten zijn aftrekbaar in het jaar waarin je de woning koopt.

 3. Aftrekpost consumptief krediet

  Heb je een persoonlijke lening gesloten voor het verbouwen of verduurzamen van jouw woning? De rente over deze lening is in die situatie aftrekbaar. Dit geldt niet wanneer je een lening afsluit voor bijvoorbeeld een auto, boot of ander leendoel. Voordeel is wel dat je een dergelijke lening kunt afsluiten zonder dat je te maken krijgt met advies- en afsluitkosten.

 4. Aftrekpost eigen woning – hypotheek overgesloten

  Door de eerdere stijging van de hypotheekrente hebben relatief weinig huiseigenaren in 2024 gekozen voor het oversluiten van de hypotheek. Is dit toch het geval, dan kun je diverse kosten opvoeren als aftrekpost. Denk aan de advies-, taxatie- en notariskosten. Ook een eventueel betaalde boeterente is aftrekbaar.

 5. Aftrekpost studiekosten alleen bij uitzondering

  Met ingang van 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. Een uitzondering geldt voor de situatie dat jouw prestatiebeurs niet is omgezet in een gift. Je moet in deze specifieke situatie wel aan de nodige voorwaarden voldoen. Raadpleeg voor meer informatie deze pagina op de site van de Belastingdienst.

 6. Aftrekpost giften ANBI

  Wie regelmatig een donatie doet aan een goed doel, mag dit aftrekken voor de belastingaangifte. Voorwaarde is wel, dat het goede doel geregistreerd staat als ANBI. De gift is aftrekbaar wanneer deze hoger is dan 1% van je inkomen (met een minimum van € 60) , of wanneer het om een periodieke gift gaat. Een periodieke gift is een donatie gedurende minimaal 5 jaar. Zo’n gift moet wel officieel op papier vastgelegd worden. Geef je een groot deel van je inkomen weg? Er geldt een aftrekbare grens van 10% van je drempelinkomen.

 7. Aftrekpost zorgkosten

  Bij deze aftrekpost gaat het om zelf betaalde ziektekosten die niet worden gedekt door je (aanvullende) zorgverzekering en die niet onder het eigen risico van de verzekering vallen. De rekening van je tandarts valt hier bijvoorbeeld onder als je hiervoor geen aanvullende verzekering had. Hetzelfde geldt voor behandelingen door een logopedist, fysiotherapeut, homeopaat of acupuncturist waarvoor je je niet aanvullend hebt verzekerd.

  Ouders opgelet: je mag niet alleen je eigen ziektekosten en de ziektekosten die je fiscaal partner heeft gemaakt opvoeren als aftrekpost. Ook de zorgrekeningen die je betaald hebt voor eventuele kinderen die jonger zijn dan 27 jaar gelden als aftrekpost. Er geldt over 2024 de onderstaande niet-aftrekbare drempel die afhankelijk is van het inkomen:

  * € 0 tot en met € 9.420 > € 163
  * € 9.421 tot en met € 50.034 > 1,65% van het drempelinkomen
  * € 50.035 en meer € 825 + 5,75% van het bedrag boven € 50.034

 8. Aftrekpost medische hulpmiddelen

  De lijst van medische hulpmiddelen die gelden als aftrekpost is vrij divers. Van steunzolen, gehoorapparaten tot een assistentiehond of zorgrobot. Bekijk goed of het ook geldt voor de medische hulpmiddelen die je zelf nodig hebt gehad. Gemaakte kosten voor bijvoorbeeld krukken, een looprek, een scootmobiel of een rolstoel zijn bijvoorbeeld niet aftrekbaar. Bekijk de pagina van Belastingdienst voor een compleet overzicht.Voor medische hulpmiddelen geldt dezelfde inkomensafhankelijke drempel als voor zorgkosten.

 9. Aftrekpost verhuurkosten

  Verhuur jij je huis of appartement wel eens tijdelijk, bijvoorbeeld via Airbnb of Booking? Dan ben je verplicht om 70 procent van je inkomsten aan te geven. Hier staat tegenover dat je gemaakte kosten voor verhuur mag aftrekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan advertentiekosten voor het aantrekken van huurders, extra stookkosten, schoonmaakkosten en toiletspullen.

 10. Aftrekpost reiskosten

  Reis je naar je werk met het openbaar vervoer en krijg je je reiskosten niet of niet volledig vergoed? Dan heb je mogelijk recht op reisaftrek. Je moet dan wel beschikken over een reis- of openbaarvervoerverklaring. Wie met een OV-chipkaart reist, kan een uitdraai maken van de gemaakte reizen.

Laat geen voordeel liggen en bekijk goed welke aftrekposten jij kunt opvoeren bij de belastingaangifte 2024. Heb je een partner en doe je samen aangifte? Het is mogelijk om met aftrekposten onderling te schuiven. Op die manier kun je bekijken welke verdeling de hoogste besparing oplevert. Zorg ervoor dat je aangifte over 2024 voor 1 mei bij de Belastingdienst binnen is.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl