VFN-normen wijzigen: Gevolgen voor je maximale lening

vrijdag 12 februari, 2021 VFN Nieuwe normen

Gevolgen voor je maximale lening

Bij Becam vinden we het belangrijk om je verantwoorde leningen te verstrekken. De maximale lening moet dus passen bij je persoonlijke situatie. Op basis van jouw inkomen en uitgaven kunnen we je maximale lening berekenen. Hiervoor heeft De Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) een rekenmethodiek ontwikkeld. Net als andere geldverstrekkers houden we die VFN-norm aan. Per april 2021 wijzigt de manier van berekenen. In bepaalde situaties kan je door de wijziging minder lenen. Hoe zit dat precies?

VFN-norm bepaalt jouw maximale lening

Het berekenen van je maximale lening begint bij het vaststellen van je inkomen. Dat lijkt eenvoudig te regelen met een salarisstrook of overzicht van de winst uit je onderneming. Toch komt er meer bij kijken. Welk deel van je bruto inkomen blijft er uiteindelijk netto over en hoe komt dit tot stand?

De VFN-norm schrijft voor hoe Becam jouw inkomen moet beoordelen. Ook wanneer je bijvoorbeeld een wisselend inkomen hebt, een jaarlijkse bonus ontvangt of onderneemt. Naast je inkomen is de VFN-norm grondslag voor het beoordelen van je vaste lasten. Denk aan zaken als woonlasten, kinderopvang en alimentatie.

Minder lenen door wijziging VFN-norm

De VFN-norm wordt vooral aangepast om, zoals de vereniging het zelf stelt, het risico van overkreditering verder te verkleinen. Overkreditering wil zeggen dat je meer leent dan verantwoord wordt geacht op basis van jouw situatie. Wat merk jij in de praktijk van de wijziging? De kans bestaat dat vanaf april de maximale lening lager uitvalt terwijl er niets gewijzigd is aan je inkomen en lasten.

Wat wijzigt er aan de leennorm in 2021?

De nieuwe rekenmethode zorgt ervoor dat jouw inkomsten en kosten preciezer in kaart worden gebracht. Op dit moment wordt voor sommige lasten een gemiddelde genomen bij het berekenen van de maximale lening. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor kinderopvang of je auto. In de nieuwe situatie wordt eerder gerekend met de kosten die je daadwerkelijk maakt, in plaats van met een gemiddelde.

Ook op het gebied van je inkomen wordt bij het berekenen van je maximale lening meer specifiek gekeken wat je daadwerkelijke verdiensten zijn. Dat zorgt overigens niet altijd voor een lagere maximale lening. Wanneer jij juist minder kosten maakt dan het gemiddelde bijvoorbeeld.

In welke situatie merk je de gewijzigde VFN-normen?

De VFN-norm wordt aangehouden bij iedereen die een lening afsluit. In hoeverre de wijziging gevolgen heeft voor een maximale lening verschilt per persoon. In de komende weken zetten we in begrijpelijke taal voor je op een rij wat de VFN-norm inhoudt voor verschillende categorieën. Hierbij nemen de we volgende onderdelen mee, zodat je zelf na kan gaan hoe jouw inkomsten en lasten worden meegenomen voordat je een lening afsluit.

Naar alle categorieën

Terwijl de VFN-normen worden aangescherpt staat de rente nog steeds op een historisch laag niveau. Hierdoor kan je tegen relatief lage maandlasten geld lenen. Heb je een leendoel voor ogen en ben je van plan om binnenkort een doorlopend krediet op persoonlijke lening af te sluiten? Doe dit voor april als je de wijziging van de VFN-normen voor wilt zijn.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl