Top 5 leendoelen

vrijdag 5 juni, 2020 Top 5 leendoelen

De afgelopen maanden is er veel gewijzigd voor de bevolking. In sommige landen was er sprake van een volledige lockdown, in andere landen zoals Nederland was dat iets gematigder.

Wat als een paal boven water staat is dat we de afgelopen maanden veel meer aan huis gebonden waren. Zo was horeca gesloten, waren er geen evenementen en zijn sportwedstrijden afgelast. Ook werden veel gezinnen gedwongen om een andere indeling van hun tijd te maken. Want hoe combineer je thuiswerken met het geven van thuisonderwijs aan de kinderen?

Parallel tussen bestedingsdoel geld lenen en vrijetijdsbesteding

Uit onderzoek van Becam blijkt dat het bestedingsdoel waar mensen geld voor lenen opvallende parallellen vertoond met hoe de vrije tijd van consumenten op dit moment wordt ingevuld. Wij hebben het bestedingsdoel van de lening gemeten en zijn tot verrassende conclusies gekomen.

Waar wordt voor geleend?

In de periode van maart 2020 tot en met mei 2020 zien we twee opvallende bewegingen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de omzet van bouwmarkten de afgelopen periode met 34% gestegen ten opzichte van vergelijkbare periode vorig jaar. Becam ziet in haar onderzoek dat het aantal consumenten dat geld leent voor woningverbetering vergelijkbaar sterk is toegenomen.

Lening voor een boot

Daarnaast valt op dat het aantal aanvragen voor een bootlening sterk zijn toegenomen. De afgelopen 10 jaar waren de aanvragen voor bootleningen dalende, maar deze trend is nu duidelijk gekeerd. De toename van het aantal bootleningen sluit helemaal aan bij de toenemende vraag naar boten waarover de botenbranche recent heeft gepubliceerd. De lening voor de boot is weliswaar gestegen maar valt nog wel buiten de top 5 van leendoelen.

Waar wordt minder geld voor geleend?

Vóór de Covid-19 uitbraak stond het aanschaffen van een nieuwe auto stevig in de top 3 van meest populaire doelen voor het lenen van geld. Dit doel van lenen is zelfs helemaal uit de top 5 verdwenen en gezakt naar een 8e plaats.

Daarentegen is het aantal lening aanvragen voor de aanschaf van een tweedehands auto opvallend stabiel gebleven. Dit is deels te verklaren door de berichtgeving in landelijke media waarin staat dat Nederlanders huiverig zijn geworden om met het openbaar vervoer te reizen als gevolg van de Covid-19 uitbraak.

Top 5 bestedingsdoel lening per 3 juni 2020

  1. Verbouwen
  2. Oversluiten van leningen tegen een lagere rente
  3. Aanschaf tweedehands auto
  4. Inrichting huis
  5. 2e huis of recreatiewoning

 

Tjalling Heeringa

Tjalling Heeringa

Tjalling is operationeel manager en senior kredietspecialist binnen Becam. Naast het efficiënt laten verlopen van de processen houdt hij zich het liefst bezig met complexe klantdossiers.

‘Onze klanten een zo optimaal mogelijke klantbeleving bieden met behulp van ons volledig digitale proces is een prachtige uitdaging. Door onze jarenlange ervaring kennen wij alle vraagstukken en behalen wij het maximale resultaat voor onze klanten. ‘Verantwoord lenen staat daarbij uiteraard voorop’