Maximale lening ZZP’ers

vrijdag 8 maart, 2024

Maximale lening ZZP’ers en zelfstandigen wijzigt door VFN norm

Wil je geld lenen als zelfstandig ondernemer of zzp’er? Via Becam vraag je in die situatie eenvoudig een lening aan. De maximale lening voor jou als zelfstandig ondernemer hangt deels af van de prestaties van jouw bedrijf. Niet alle type inkomen uit de onderneming mogen we meenemen bij het berekenen van de maximale zzp lening. De VFN norm bepaalt wat wel en wat niet. Dat zit als volgt.

Bij het berekenen van jouw maximale lening speelt de zogenaamde VFN norm een grote rol. Dit is een rekenmethodiek die ontwikkeld is door De Vereniging van Financierings- ondernemingen in Nederland. Geldverstrekkers, waaronder Becam, houden deze norm aan. Zo is er één standaard die moet voorkomen dat er meer wordt geleend dan verantwoord is.

Nieuwe VFN norm en je maximale lening

Per april is de VFN norm gewijzigd, wat gevolgen heeft voor het lenen als zzp’er of zelfstandig ondernemer. Globaal wordt er na de wijziging specifieker gekeken naar jouw daadwerkelijke inkomsten en (vaste) lasten. In de huidige situatie gaat de VFN norm vaker uit van gemiddelden. Je maximale lening kan hierdoor lager uitvallen.

Inkomen uit onderneming bepaalt maximale lening

Als zelfstandig ondernemer met een financieel gezond bedrijf haal je als het goed is een inkomen uit de onderneming. De manier waarop hangt af het soort onderneming. De meest voorkomende vormen zijn:

  • Besloten vennootschap

Ondernemers met een Besloten Vennootschap zijn vaak in dienst bij deze B.V. en ontvangen hier een salaris uit. Dit inkomen telt mee voor de berekening van de maximale lening als ondernemer.

  • ZZP’er of eenmanszaak

Een ZZP’er of ondernemer met een eenmanszaak is een zogenaamde IB ondernemer, dit inkomen is direct afhankelijk van het behaalde bedrijfsresultaat in dat jaar en is maatstaf voor de maximale lening.

Wat kan ik lenen als ZZP’er of zelfstandig ondernemer?

De maximale lening wordt berekend aan de hand van je gemiddelde inkomen in de afgelopen drie jaar. Hierbij moet het gaan om volledig afgeronde jaren. Dit inkomen mag volgens de VFN norm voor 100% worden meegerekend bij het berekenen van de maximale lening. Je kunt dus meer lenen als ZZP’er of zelfstandig ondernemer als het je bedrijfsmatig voor de wind gaat.

Naast het inkomen uit de onderneming zijn er nog andere voorwaarden voor het verstrekken van de lening. Zo moet er bijvoorbeeld sprake zijn van een positief eigen vermogen en een positief werkkapitaal.

Jij bepaalt waar je de lening voor gebruikt

Wanneer je als ZZP’er of zelfstandige een lening afsluit, kan je zelf bepalen voor welk particulier doel je het geld gebruikt. Het is aan jou of je er een nieuwe keuken mee financiert, de badkamer aanpakt of de tuin grondig onder handen neemt. Ook een nieuwe auto of caravan zijn populaire leendoelen.

Ben je benieuwd wat jij kan lenen als ZZP’er of zelfstandig ondernemer voordat de VFN norm wijzigt? Bereken het voor april eenvoudig via onze rekenmodule.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl