Geld lenen? Structureel overwerk zorgt voor hogere maximale lening

donderdag 17 juni, 2021

Vaak zitten er in een werkdag eigenlijk te weinig uren voor het werk dat je te doen hebt. Maak je het toch af buiten de uren die je hebt afgesproken met je werkgever? In dat geval is er sprake van overwerk. Structureel overwerk kan een mooie aanvulling zijn op je standaard inkomen. Het is ook positief voor de vraag hoeveel je maximaal kan lenen. Door een aangepaste leennorm is dit meer dan voorheen!

Hogere maximale lening door aangepaste leennorm

Becam houdt zich bij het berekenen van jouw maximale lening aan de VFN-norm. Deze norm is een richtlijn voor het beoordelen van jouw inkomen. Bij alle grote geldverstrekkers is deze leennorm het uitgangspunt. Afgelopen april is deze norm aangepast. We zien aan de aanvragen bij Becam dat vooral mensen met structureel overwerk hiervan profiteren. Bij geld lenen zorgt structureel overwerk voor een fors hogere maximale lening.

Structureel overwerk weegt zwaarder mee

Bij het berekenen van jouw maximale lening weegt structureel overwerk zwaarder mee. Met de nieuwe VFN-norm mogen de inkomsten uit structureel overwerk voor 100% meetellen. Voorheen was dit gemaximeerd tot 20% van het basissalaris. Stel je hebt bijvoorbeeld een basisinkomen van €2.500 verdiend en maandelijks €1.000 extra aan overwerk. In de oude situatie mocht maximaal €500 meegeteld worden, waar dit nu €1.000 is. Belangrijk is wel dat het om aantoonbaar structureel overwerk gaat. 

Hoeveel kan ik maximaal lenen met structureel overwerk?

Je maximale lening is vooral afhankelijk van je inkomen en vaste lasten. In het onderstaande voorbeeld zie je het effect van de gewijzigde regels rond structureel overwerk. Hierbij gaan we uit van een modaal inkomen van €38.000,-, een jaarlijkse extra door overwerk van €12.000 en gemiddelde lasten. 

Maximale lening met structureel                       Oude situatie          Nieuwe situatie                      overwerk:                                                                 € 37.247,-                  € 54.029,-

Het verschil bedraagt €16.782,-. Wat je met inkomen uit structureel overwerk meer kan lenen sinds april. Wil je weten wat jouw maximale lening is? Via onze rekentool zie je direct wat de mogelijkheden en maandlasten zijn.

Wanneer is overwerk eigenlijk structureel?

De FNV houdt voor overwerk de volgende definitie aan: ‘overwerk is werk dat je doet buiten de uren die je met je werkgever hebt afgesproken. Bijvoorbeeld als het heel druk is, of als er collega’s ziek zijn.’ Als je een paar keer in het jaar een paar uur extra werkt valt dat niet in de categorie structureel overwerk. Eigenlijk wordt overwerk structureel als het geen uitzondering meer is maar onderdeel lijkt van de arbeidsafspraken. De inkomsten uit dit type overwerk dragen bij aan hoeveel je maximaal kan lenen.

Moet overwerk uitbetaald worden?
In jouw arbeidscontract of CAO kunnen afspraken staan over de beloning van overwerk. Het kan zijn dat je in plaats van een uitbetaling de extra uren later weer op kan nemen. Staan er geen afspraken in het contract of CAO? Het recht op een vergoeding hangt dan af van het volgende:

  • Heb je zelf besloten om meer te werken dan het aantal afgesproken uren? Over het algemeen heb je dan geen recht op een vergoeding.
  • Heb je het overwerk verricht omdat jouw werkgever dit heeft gevraagd? Je hebt recht op een vergoeding van de extra gewerkte uren.

Op het bovenstaande zijn ook uitzonderingen. In bepaalde functies of sectoren is overwerk eerder regel dan uitzondering. Denk bijvoorbeeld op een hoge functie bij een advocatenkantoor. Periodiek overwerk kan in die situatie al in het reguliere maandsalaris zijn verwerkt.

Sectoren met veel structureel overwerk

Voor sommige werknemers is structureel overwerk niet aan de orde. Hun werkdag eindigt bijna altijd op een vast moment. In sommige branches ligt dat anders en komt overwerk vaak voor. Voorbeelden van sectoren met veel structureel overwerk zijn: 

  • Internationaal transport
  • Productiebedrijven 
  • ICT 
  • Zorg 
  • Bouw

Ben je benieuwd wat je met jouw inkomen maximaal kan lenen? Via onze rekentool bereken je dit eenvoudig. Daarbij nemen we ook je inkomen uit structureel overwerk mee. Na de berekening weet je snel of die nieuwe keuken, badkamer of auto binnen financieel bereik is!

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl