Prinsjesdag 2022: de maatregelen op een rij

dinsdag 20 september, 2022 Prinsjesdag 2022

Boodschappen worden duurder en de energierekening stijgt explosief. Kortom, het leven is in een hoog tempo duurder geworden. Op Prinsjesdag komt het kabinet met maatregelen die de financiële pijn moeten verzachten. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Maximumtarief voor gas en elektriciteit

De overheid gaat huishoudens ondersteunen door volgend jaar een maximale gasprijs in te stellen. Het plan is als volgt. Je betaalt vanaf januari 2023 maximaal de gasprijs van afgelopen januari. Het resterende deel van de rekening legt de energiemaatschappij bij de overheid neer. Er geldt wel een beperking. Verbruik je meer gas dan een gemiddeld, dan betaal je voor het merendeel wel de actuele gasprijs. Daarbij gaat de overheid uit van 1200 m3 gas en 2400 kWh elektriciteit per jaar.

Wat betreft de gasprijs overweegt de overheid een plafond van € 1,50 per m3, waar nu € 4 en hoger geen uitzondering is. Een kWh aan elektra zou maximaal 70 cent gaan kosten bij gemiddeld gebruik. Ieder huishouden profiteert in principe evenveel van het prijsplafond, aangezien er niet naar het inkomen wordt gekeken. Woon je in een minder geïsoleerde woning en is je gasverbruik hoger dan gemiddeld? In die situatie kan je alsnog te maken krijgen met relatief hoge energiekosten. Hetzelfde geldt als je een relatief groot huis hebt en om die reden meer dan gemiddeld verstookt.

Wil jij jouw woning verduurzamen en ben je benieuwd wat je hiervoor kunt lenen? Bereken online je maximale lening en ontvang een vrijblijvende offerte.

Verlaging energiebelasting

De belasting op energie wordt stevig verlaagd tot in ieder geval juni 2023. Op die manier hoopt het kabinet huishoudens zo gericht mogelijk te ontlasten.

Verhoging toeslagen

Volgend jaar wordt de zorgtoeslag eenmalig verhoogd met maximaal € 412. Het kindgebonden budget wordt ook verhoogd. Zo wordt onder andere het bedrag voor het derde of vierde kind gelijk aan het bedrag van het tweede kind. Verder wordt structureel de huurtoeslag verhoogd met € 16,94 per maand.

Belasting vermogen stijgt

De belasting op vermogen stijgt komende jaren met stappen van 1 procent van 31 naar 34 procent in 2025. Deze belasting betaal je over zaken als spaargeld, aandelen en andere investeringen. Vanaf 2026 wordt er waarschijnlijk overgestapt op een nieuw belastingstelsel in box 3.

Belastingvrije drempel omhoog

Dit jaar bedraagt het heffingsvrij vermogen € 50.650 per persoon. Heb je meer vermogen, dan betaal je daarover vermogensbelasting. In 2023 stijgt de belastingvrije drempel naar € 57.000.

Wijzigingen overdrachtsbelasting tweede woning

Koop je een woning waar je niet zelf in gaat wonen, dan betaal je op dit moment 8 procent overdrachtsbelasting. Volgend jaar stijgt dit tarief naar 10,4 procent. Hiermee wordt de drempel voor investeerders in woningen groter.

Starters onder de 35 zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting van bij het kopen van hun eerste woning. De waarde van de woning mag nu maximaal 4 ton bedragen om aanspraak op deze vrijstelling te maken. Volgend jaar stijgt dit bedrag naar € 440.000.

Zorgverzekering € 10 per maand duurder

Naar verwachting stijgt de gemiddelde zorgpremie in 2023 met € 10 per maand. Kanttekening is dat het een voorlopige en mogelijk optimistische inschatting is. Uiteindelijk bepalen zorgverzekeraars uiterlijk 12 november hun tarieven. Het eigen risico blijft ook volgend jaar € 385.

Belastingkorting op benzine en diesel

Afgelopen april is de accijns op benzine en diesel verlaagt. Dit scheelt respectievelijk 17 en 11 cent per liter. Tot juli volgend jaar blijft deze korting van kracht. Daarna wordt deze accijnsverlaging langzaam afgebouwd.

Minimumloon stijgt

Per 2023 stijgt het minimumloon 10 procent. De bijstand en AOW gaan met hetzelfde percentage omhoog. Een relatief grote koopkrachtverbetering voor de groep die er recht op heeft.

Hogere basisbeurs uitwonende studenten

Uitwonende studenten kunnen volgend rekenen op een hogere studiebeurs, ter compensatie van de hoge inflatie. Het eerdere uitgangspunt van het kabinet was € 280 per maand. Hier komt € 165 bij als extra.

Het kabinet heeft net voor Prinsjesdag 2022 alsnog besloten om huishoudens te compenseren voor de hoge energieprijzen. De exacte invulling en regels zullen in de komende tijd verder ingevuld worden. Duidelijk is in ieder geval dat woningverduurzaming voorlopig een belangrijk thema blijft.

Een persoonlijke lening is één van de meest populaire leenvorm voor het verduurzamen van woningen. Wil je weten wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn? Via Becam vraag je online eenvoudig een vrijblijvende offerte voor een lening op.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl