Een badkamer verbouwing is vaak wel een hele klus en vaak niet goedkoop. Een goede planning en goed inzicht in de kosten is daarom onmisbaar. Wij helpen je alvast op weg met dit stappenplan en manieren om het verbouwen van je badkamer te financieren.

Wat kost een badkamer verbouwen?

Net als bij elke andere verbouwing zijn de kosten van een badkamer verbouwing vooral afhankelijk van je wensen. Wil jij bijvoorbeeld de luxe uitstraling van marmeren tegels? Dan ben je een stuk duurder uit dan wanneer je kiest voor keramische tegels. 

Ook als je de indeling wilt veranderen ben je vaak duurder uit. Dit komt omdat er in dat geval extra leidingen moeten worden gelegd. Uiteraard is ook het formaat van je badkamer van invloed op de prijs. Dit kun je qua prijs en wensen verwachten van een basic, gemiddelde en luxe badkamer:

 • Verbouwing badkamer basic

Heb je een beperkt budget, dan is een basic badkamer wat voor jou.
Voor €3.500 heb je een eenvoudige badkamer met standaard sanitair als een toilet, douche, badkamermeubel en één wastafel in de huidige indeling. De wanden worden deels voorzien van keramische tegels en deels stucwerk. De vloer bestaat uit keramische tegels. 

 • Verbouwing badkamer gemiddeld

Ga je jouw badkamer verbouwen en wil je net iets meer luxe? Ga dan voor een gemiddelde badkamer. Hier ben je gemiddeld €5.000 tot €7.500 voor kwijt. Je kunt de badkamer dan naar wens indelen. 

De kwaliteit van het sanitair is iets beter en heb je vaak de luxe van een bad. Ook kunnen de wanden voor het grootste deel betegeld worden met keramische tegels en kun je kiezen voor een natuurstenen vloer. 

 • Verbouwing badkamer luxe of wellness badkamer

Voor een luxe badkamer ben je gemiddeld €10.000 kwijt. Ook met een luxe badkamer kan je de deze indelen zoals je wilt, is het sanitair van hoogwaardige materialen en worden de vloeren en wanden volledig voorzien van natuurstenen tegels. Voor deze prijs kun je ook kiezen voor twee wasbakken en vloerverwarming laten aanleggen. 

Wil je helemaal uitpakken bij het badkamer verbouwen? Een stoomcabine of spabad laten plaatsen kost je circa €10.000 extra.

 • Verbouwen badkamer: kosten per soort renovatie

Je kunt het bij een badkamer verbouwing zo gek maken als je wilt. Misschien vind je twee wasbakken of een bad overbodig, of past het simpelweg niet. In onderstaand overzicht zie je per soort aanpassing met welke kosten je rekening moet houden. Goed om te weten voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met de badkamer verbouwing. 

Kosten per badkamer verbouwing Gemiddelde kosten
Kraan €  150 – €  450
Wastafel €  400 – €  800
Toilet €  450 – €  900
Douche €  600 – € 1.900
Ligbad €   850 – € 2.800
Vloerverwarming €   755 – € 1.155
Stoom of spa douchecabine € 1.600 – € 4.300
Whirlpool of spabad  € 2.700 – € 6.700
Tegel laten zetten per m2 €     60 – €    290
Keramische wandtegels per m2 €     10 – €      45
Keramische vloer- en wandtegels per m2 €     15 – €      85
Natuurstenen tegels per m2 €     25 – €     160

Stappenplan badkamer verbouwing

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo wil je tijdens het slopen van je badkamer niet ineens per ongeluk een leiding raken. Daarnaast moet je ook eerst weten wat je met de badkamer wilt en welk budget beschikbaar is. Met dit stappenplan helpen we je aan een vliegende start bij de verbouwing van jouw badkamer. 

 • Maak een lijstje van je wensen

Voordat je concrete plannen maakt, moet je jouw wensen voor je badkamer verbouwing op een rij zetten. Wil je een luxe of juist basic badkamer, welke stijl vind je mooi, wat mag er echt niet missen in de badkamer. 

Prioriteer je wensen ook. Kun je prima leven met een enkele wastafel, maar wil je per se een bad? Met een prioriteitenlijst is het eenvoudiger om je plannen aan te passen als dat nodig is. Bijvoorbeeld omdat in je badkamer niet alles past of omdat het financieel niet haalbaar is. 

 • Bepaal het budget en regel financiering

Bedenk vooraf wat je maximaal kwijt wilt zijn aan de verbouwing van je badkamer. Blijken jouw wensen niet te passen binnen je budget, pas dan je wensenlijst aan. Ook wanneer je spaarsaldo niet toereikend is om de verbouwing te bekostigen, kun je vaak toch ver komen. Bijvoorbeeld een persoonlijke lening

Zoek vooraf goed uit wat je kunt lenen en in welke leenvorm het beste bij jou past. 

 • Check waar leidingwerk en elektriciteit loopt en maak een nieuw ontwerp

Voor je de oude badkamer gaat slopen, is het belangrijk om te weten waar de leidingen lopen en hoe het zit met de elektriciteit. Zo weet je waar je extra voorzichtig moet zijn tijdens het slopen. 

Als je de indeling van de badkamer gaat veranderen, is het handig om eerst een ontwerp te maken van je nieuwe badkamer. Bespreek dit gerust ook met een aannemer of bouwkundige. Zo weet je zeker dat de badkamer verbouwen praktisch uitvoerbaar is. 

 • Neem eventueel een aannemer of klusbedrijf in de hand

Een badkamer verbouwen is soms ingewikkelder dan je denkt. Zeker als je leidingen of elektra gaat verleggen. Een aannemer of klusbedrijf kan dan uitkomst bieden. Zij kunnen ook meedenken of de plannen haalbaar zijn en helpen met de planning. 

Bedenk ook of je het slopen zelf wilt doen of dat laat doen. Slopen klinkt vaak makkelijk, maar je kan eenvoudig iets kapot maken wat heel had moeten blijven. Ga je zelf aan de slag met de badkamer verbouwing? Doe dit dan secuur en weet waar je aan begint. 

 • Badkamer zelf verbouwen of uitbesteden

Als je de badkamer laat verbouwen, dan hoef je zelf niet heel veel te doen. Laat de vakmannen hun gang gaan. Ga je zelf aan de slag? Ga dan in deze volgorde te werk:

 • Begin met slopen,
 • Verleg leidingen en elektra indien dat nodig is, 
 • Egaliseer de ondergrond, 
 • Plaats als nodig de wanden/plafond en stuc als gewenst, 
 • Ga tegelen & voegen, 
 • Plaats het sanitair, 
 • Sluit verlichting en elektra aan.
 • Geniet van je nieuwe badkamer

De badkamer is klaar! Hoog tijd om te genieten van de douche, het heerlijke bad en de nieuwe tegels.

Lening voor het verbouwen van je badkamer

Heb je het geld voor het verbouwen van je badkamer niet op je spaarrekening staan? Of wil je jouw spaargeld voor andere doeleinden wil gebruiken. Dat hoeft geen probleem te zijn. Via Becam kan je de verbouwing van jouw badkamer financieren met één van de volgende leningen:

 • Persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening weet je waar je aan toe bent. Zo staat de rente en looptijd vast. Hierdoor betaal je maandelijks een vast bedrag. Dit geeft veel duidelijkheid. 

Wanneer je de persoonlijke lening gebruikt voor de eigen woning, zoals de verbouwing van je badkamer, kan je de rente aftrekken bij je belastingaangifte. Let wel op de exacte voorwaarden van de belastingdienst. 

 • Doorlopend krediet

Een kenmerk van een doorlopend krediet is flexibiliteit. Vooraf wordt bepaald hoeveel je maximaal kunt lenen. Vervolgens staat het je vrij om dat bedrag tot het maximum op te nemen en weer af te lossen. 

In tegenstelling tot een persoonlijke lening zijn de rente, looptijd en aflossing bij een doorlopend krediet variabel. Je hebt dus minder zekerheid bij deze lening voor een badkamer verbouwing. 

Een persoonlijke lening is ideaal voor de verbouwing van je badkamer. Je weet waar je aan toe bent en wanneer je de lening hebt afgelost. Weet je voor de verbouwing niet wat deze ongeveer gaat kosten? Dan is een doorlopend krediet de meest logische keuze en kun je geld opnemen als dat nodig is.

Hoeveel kan je lenen voor de badkamer verbouwing?

Uiteraard kun je niet zomaar een flink bedrag lenen. De lening moet passen binnen je financiële mogelijkheden. Hoeveel je kunt lenen is afhankelijk van je inkomen en woon- en gezinssituatie. 

Via de handige tool van Becam kun je eenvoudig berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Zo zie je direct of je ook eigen spaargeld nodig hebt voor de verbouwing van je badkamer. 

Badkamer verbouwing combineren

Een badkamer verbouwen is een minder grote financiële uitgave dan verbouwingen als een nieuwe keuken, uitbouw of vergaande isolatie. Het is goed mogelijk om leningdoelen te combineren. 

Zeker bij het verbouwen van een woning kan het efficiënter zijn om in één keer meerdere aanpassingen te doen. Het bouwbedrijf is toch bezig en kan misschien meteen doorpakken.

Via Becam vraag je eenvoudig een offerte aan als je geld wilt lenen voor een badkamer verbouwing. Deze offerte is kosteloos en vrijblijvend. In de offerte zetten we de laagst mogelijke rente voor je op een rij bij de grootste kredietbanken van Nederland. 

Vrijblijvende offerte aanvragen