Wat is een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet noemen we ook wel een flexibel krediet. Je spreekt van tevoren af welk bedrag je maximaal mag lenen. Daarna heb je de vrijheid om geld op te nemen, totdat het afgesproken limiet is bereikt. Voorwaarde is dat je totale leenbedrag niet boven het afgesproken limiet uitkomt. Je betaalt een vooraf afgesproken maandtermijn aan rente en aflossing, dit is een percentage van 2 of 1,5 van het kredietlimiet. Afgeloste bedragen kun je weer opnemen. Alleen over het opgenomen saldo betaal je een variabele rente. Alle extra aflossingen kun je boetevrij doen.

Een doorlopend krediet wordt steeds minder afgesloten en verliest al jaren terrein ten opzichte van de persoonlijke lening. Mede door het continue karakter van aflossen en opnemen hebben veel banken besloten om het aflossen van krediet te stimuleren. Om die reden kun je tegenwoordig alleen nog de eerste 24 maanden geld opnemen en los je daarna het openstaande saldo af.

Variabele rente bij een Doorlopend krediet

De rente bepaalt of een doorlopend krediet goedkoop is. Deze rente is bij een doorlopend krediet altijd variabel. Daarnaast verschilt de rente per kredietverstrekker. Via Becam kan je het goedkoopste doorlopend krediet afsluiten. Wij vergelijken na je vrijblijvende aanvraag de beste kredietverstrekkers voor je. Vervolgens kan jij zelf de keus maken.

Naast de rente telt ook de snelheid waarin je het doorlopend krediet aflost. Doe je dit sneller, dan liggen je maandlasten hoger. Je schuld neemt in dat geval wel sneller af, waardoor je over een steeds lager bedrag rente betaalt. Een goedkoop doorlopend krediet heb je dus zelf in de hand!

Voordelen en nadelen

Een doorlopend krediet aanvragen heeft verschillende voordelen. Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om altijd boetevrij extra af te lossen. De grootste voor- en nadelen zijn:

Voordelen

  • Vaste maandtermijn
  • Boetevrij versneld aflossen
  • Boetevrij opnemen tot de kredietlimiet de eerste 24 maanden
  • Variabele rente
  • Variabele looptijd
  • Restschuld financieren kan ook met het doorlopend krediet.

Nadelen

  • Minder snel schuldenvrij als je niet aflost
  • De variabele rente kan stijgen in de toekomst
  • Geen renteaftrek mogelijk bij koop of verbouwen woning
  • Aflossen vereist discipline omdat je ook weer bedragen op kunt nemen

Hoe werkt een doorlopend krediet?

Met een goedkoop doorlopend krediet bepaal je aan de hand van je inkomsten en uitgaven een kredietlimiet. Tot dit limiet kan je steeds opnieuw geld opnemen. Heb je een deel afgelost, dan kun je dit deel opnieuw opnemen, met als maximum het afgestemde kredietlimiet. Hierdoor is de looptijd van het krediet variabel, evenals de rente en de aflossing.

Omdat de rente variabel is kan deze dalen en stijgen. Heb je een tijd lang geen (onverhoopte) uitgaven en kun je meer terugbetalen dan gewoonlijk, dan is dat ook mogelijk.

Wat is de looptijd van een doorlopend krediet?

Bij het aanvragen van een doorlopend krediet geeft Becam een indicatie van de looptijd. Denk aan bijvoorbeeld 77 of 81 maanden. In de praktijk kan de looptijd afwijken. Bijvoorbeeld omdat je de lening sneller aflost dan gepland. Ben je eenmaal schuldenvrij, dan kan je het krediet beëindigen.

Afgeloste bedragen zijn bij een doorlopend krediet ook weer opneembaar. De totale looptijd staat door deze mogelijkheid niet van tevoren vast. Een doorlopend krediet kan ook langer doorlopen als de rente stijgt en je maandelijks hetzelfde wilt blijven betalen aan rentelasten en aflossing. Bij een rentedaling betaal je juist minder aan rente maar meer aan aflossing. Hierdoor ben je eerder schuldenvrij en kan je de lening voortijdig beëindigen.

Past een doorlopend krediet bij jou?

Voor het antwoord op deze vraag zijn vervolgvragen nodig. Weet je bijvoorbeeld vooraf hoelang je geld wilt lenen? Of gebruik je het voor een specifiek doel als het kopen van een auto? De keus voor een persoonlijke lening met een vaste looptijd ligt dan meer voor de hand.

Een doorlopend krediet is er vooral voor de flexibiliteit. Aflossen en opnemen wanneer het jou uitkomt. De keerzijde van een flexibel krediet is minder zekerheid. Jij moet zelf de discipline hebben om de lening daadwerkelijk af te lossen. Bij een persoonlijke lening wordt het voor je bepaald. Zowel de maandtermijnen als de totale looptijd staan bij een persoonlijke lening vast.

Oversluiten naar een goedkoop doorlopend krediet

Heb je nu een dure lening(en) lopen en profiteer je nog niet van de lage rente? Via Becam kan je oversluiten naar een goedkoop doorlopend krediet of persoonlijke lening. Wil je weten wat je kunt besparen op jouw huidige lening bij een bank, creditcardmaatschappij of winkel? Bereken het in nog geen minuut met onze gratis besparingscheck.

Laagste rente doorlopend krediet

In de onderstaande tabel tonen wij een aantal voorbeelden van rentepercentages, behorende bij de bedragen van een doorlopend krediet. Wij gaan hierbij uit van een maandtermijn van 1,5%. Deze kredietvorm kent een variabele rente. Het termijnbedrag bestaat uit rente en aflossing. De looptijd van de lening is een indicatie.

Wij gaan er bij deze voorbeelden vanuit dat de debetrente gelijk blijft en het totale leenbedrag geheel is opgenomen. Er vinden geen heropnames of extra aflossingen plaats. Andere bedragen en maandtermijnen voor een doorlopend krediet zijn mogelijk. Wij gaan ook uit van de laagste rente die wij kunnen bieden. De daadwerkelijke rente hangt o.a. af van je persoonlijke en financiële situatie.

Benieuwd naar je mogelijkheden? Vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan? Dit verplicht je uiteraard tot niets, maar geeft wel direct inzicht in je persoonlijke mogelijkheden.

Vrijblijvende offerte aanvragen