Verbouwing financieren: hypotheek of persoonlijke lening

vrijdag 19 november, 2021

Programma’s over het verbouwen van woningen scoren goed op tv. Het is altijd leuk om te zien wat er van een woning te maken valt. Zeker als die woning van jezelf is. Maar wat als je er het spaargeld niet voor hebt? Een verbouwing financieren kan op verschillende manieren, waardoor je jouw woning ook zonder veel eigen middelen in een paleis transformeert. 

Uiteraard kan je altijd eigen geld gebruiken voor het financieren van een verbouwing. Heb je een aanvulling nodig, of wil je het spaargeld achter de hand houden, dan heb je de volgende mogelijkheden: 

  • Het afsluiten van een verbouwingshypotheek

Een verbouwingshypotheek bestaat eigenlijk niet. Het is geen aparte hypotheekvorm, maar wordt zo genoemd als mensen geld lenen voor het financieren van een verbouwing. Denk hierbij aan het plaatsen van een nieuwe keuken, badkamer of dakkapel. Het afsluiten van een verbouwingshypotheek is niet altijd de beste optie. Zo moet je ervoor langs de notaris en is financieel advies nodig. Hierdoor liggen de kosten voor het afsluiten ervan hoger dan bij een persoonlijke lening. Zeker bij kleinere verbouwingen kan minder gunstig uitpakken.

  • Het verhogen van een hypotheek

Wil je een verbouwing financieren vanuit je de huidige hypotheek? Dit is alleen mogelijk als je bij het afsluiten van de hypotheek een extra bedrag hebt gereserveerd. Dit bedrag is nog niet ingezet voor het kopen van de woning en staat nog ter beschikking. Heb je dit destijds geen extra bedrag in de hypotheek opgenomen, dan kan dit alsnog. Wel moet je voor het verhogen van je hypotheek alsnog naar de notaris. De rekening hiervan bedraagt al snel €700.

Een verhoogde hypotheek is geen zekerheid. Je moet toestemming van de geldverstrekker hebben voordat je het gereserveerde bedrag mag gebruiken bij het financieren van de verbouwing. Er wordt eerst beoordeeld of dit past bij jouw inkomenssituatie. Ook de waarde van je woning speelt mee bij deze beoordeling.

  • Verbouwen met een persoonlijke lening

Het financieren van een verbouwing kan ook zonder hypotheek. Een persoonlijke lening is in veel situaties een goed alternatief. Financieel advies voor het afsluiten van deze lening is niet verplicht en het kan zonder tussenkomst van een notaris. Deze kosten maak je wel bij een hypotheek voor een verbouwing. Het aflostermijn van een persoonlijke lening is tien jaar. Dit is korter dan de bij hypotheken gebruikelijke 30 jaar. Omdat er sneller wordt afgelost, liggen de maandlasten doorgaans hoger. Wel ben je daardoor eerder schuldenvrij. 

Check of je de maandlasten kan dragen

Wanneer je een verbouwing wilt financieren, moet dit aansluiten bij jouw financiële situatie. Kies je voor een verbouwingshypotheek, dan zal de geldverstrekkers nagaan of je de maandlasten van de lening kunt dragen. Soms is dat niet het geval, bijvoorbeeld wanneer je inkomen is gedaald omdat je minder bent gaan werken. Hetzelfde geldt voor een persoonlijke lening via Becam

Wij vinden het ook belangrijk dat een lening aansluit bij jouw financiële situatie. Door gewijzigde leennormen zijn de mogelijkheden van een persoonlijke lening ruimer geworden. Handig bij het financieren van een verbouwing!

Verschil rente persoonlijke lening en hypotheek

Een persoonlijke lening heeft doorgaans een hogere rente dan een hypotheek. Wel is de looptijd korter. Een ander verschil is de kostenpost bij het afsluiten, die bij de hypotheek weer hoger liggen. De beste manier om een verbouwing te financieren hangt deels af van de aanpassingen die je voor ogen hebt. Gaat het om een complete renovatie van je woning, dan ligt een hypotheek meer voor de hand. Is het een kleinere verbouwing? In dat geval wegen de lagere kosten zwaarder dan het renteverschil. 

Wanneer je een persoonlijke lening sluit voor het financieren van een verbouwing is de rente fiscaal aftrekbaar, net als bij een hypotheek. Voorwaarde is wel dat de lening annuïtair wordt afgelost.  

Via Becam financier je een verbouwing eenvoudig en tegen de laagst mogelijke rente met een persoonlijke lening. Ben je benieuwd hoeveel je kunt lenen voor jouw verbouwing? Gebruik de berekeningsmodule van Becam en bekijk de rente en maandlasten. Vraag een vrijblijvende offerte aan, dan weet je zeker wat de maximale lening in jouw situatie is.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl