Factoren die kosten verbouwing bepalen

Het is een inkopper dat de kosten van een verbouwing vooral afhangen van de aanpassingen aan de woning. Wil je alleen de keuken verbouwen? Dan zijn de kosten lager dan wanneer je een aanbouw wilt realiseren. Ook je persoonlijke voorkeuren spelen een grote rol bij de kosten. Wil je een luxe afwerking? Dan zal je de portemonnee moeten trekken. Dit geldt ook bij voorkeuren voor merkkeuze, materiaalsoorten en extra opties. 

Als je zelf de verbouwing uitvoert, zijn de kosten doorgaans lager dan wanneer je een aannemer in hand neemt. Vergeet niet dat er bij een verbouwing veel planning en coördinatie komt kijken. Je hebt dus goed inzicht en planningsvermogen nodig. Daarnaast is een aannemer vaak verzekerd wanneer er onverhoopt schade ontstaat aan je woning. Wanneer je zelf aan de slag gaat is dat meestal niet zo. 

Extra kosten bij een verbouwing

Bij een verbouwing krijg je bijna altijd te maken met extra kosten. Houd hier rekening mee. Wil je in je nieuwe keuken bijvoorbeeld elektrisch gaan koken? Dan moet er doorgaans een nieuwe groep in je meterkast worden gemaakt en extra elektriciteitsleidingen worden getrokken. In dat geval heb je een elektricien nodig. 

Specialist Gem. prijs
per uur
incl. btw
Gem. prijs
per m2
incl. btw
Extra informatie
Stukadoor € 20 – € 50 € 5 – € 23 Inclusief stucwerk
Timmerman € 25 – € 60 n.v.t. Inclusief materiaal
Tegelzetter € 30 – € 40 € 25 – € 40 Exclusief tegels (keramische tegels

kosten gemiddeld € 9 – € 82 en

natuursteen tegels € 25 – € 160

per m2)

Schilder € 30 – € 40 € 35 – € 40 Inclusief verf
Dakdekker € 30 – € 50 n.v.t. Exclusief dakbedekking (dakpannen

kosten gemiddeld € 60 per m2)

Glaszetter € 35 – € 45 € 40 – € 70 Exclusief glas (dubbel glas

kost gemiddeld € 50 per m2)

Elektricien € 35 – € 70 n.v.t. Inclusief materiaal

Gemiddelde kosten van verbouwing

De kosten van een verbouwing kunnen dus sterk uiteen lopen. Toch willen we graag een idee geven van de gemiddelde kosten van een verbouwing. Hiervoor lichten we onderstaand kort diverse soorten verbouwingen toe, met daarbij de gemiddelde kosten. 

Kosten aanbouw of uitbouw

Door oppervlakte aan je woning toe te voegen stijgt je woning in waarde. Een aan- of uitbouw is daarom een veel gedane verbouwing. Des te groter de aanbouw, des te hoger de kosten voor de verbouwing. Bij het maken van een aanbouw moet je ook rekening houden met het plaatsen van kozijnen, deuren en een dak. Laat je goed informeren wat allemaal is inbegrepen bij de verbouwing. De kosten worden verder ook deels bepaald door hoe de fundering van de aanbouw gemaakt dient te worden. Wanneer er geheid moet worden lopen de kosten verder op. In onderstaand tabel vind je de gemiddelde prijzen voor een stenen aanbouw. 

Oppervlakte Heipalen nodig Gemiddelde prijs
6 Nee € 14.500
6 Ja € 16.000
9 Nee € 17.000
9 Ja € 18.500
12 Nee € 19.000
12 Ja € 21.000
15 Nee € 19.000
15 Ja € 23.000


Bron: Vereniging Eigen Huis

Vergeet niet dat je er met alleen een stenen aanbouw nog niet bent. Deze moet namelijk nog afgewerkt worden. Wanneer de aanbouw direct aansluit op je woonkamer wil je mogelijk dat de vloer past bij de rest. Grote kans dat je dan heel de vloer moet vangen om een passend geheel te maken. 

Kosten dakkapel

Met een dakkapel kan je ook ruimte toevoegen aan je woning. Zo kan bijvoorbeeld de zolder gebruikt worden als slaapkamer. De prijzen van een dakkapel worden meestal per strekkende meter berekend. Ook hier geldt hoe groter, des te meer kost de verbouwing. Wanneer je een grote dakkapel plaatst, moet mogelijk de draagconstructie van het dak worden aangepast. Dit kan een forse kostenpost zijn. Grofweg heb je twee opties voor het materiaal: 

  • Dakkapel van hout 
  • Dakkapel van kunststof 

Hout is doorgaans goedkoper, maar het heeft wel onderhoud nodig. Een dakkapel kan op verschillende manieren gemaakt worden. De goedkoopste manier is prefab. De dakkapel wordt kant en klaar gemaakt in de fabriek en vervolgens op je huis getakeld. Omdat het fabriekswerk is, krijg je wel een standaard uitvoering. Je kunt je dakkapel ook op maat laten maken, maar dit kost vaak meer. 

Afmeting (breedte in strekkende meters) Gemiddelde prijs houten dakkapel (incl. btw) Gemiddelde prijs kunststof dakkapel (incl. btw) Aantal draairamen
2 m €3.000 €3.400 1
4 m €4.700 €4.900 2
4 m €4.800 €5.000 3
6 m €6.150 €6.700 3
8 m €8.550 €9.300 3

Kosten nieuwe keuken

Wat een nieuwe keuken kost is heel erg afhankelijk van jouw wensen. Neem je bijvoorbeeld genoegen met merkloze apparatuur? Dan ben je goedkoper uit dan wanneer je gaat Siemens of Philips. Wil je besparen op je keuken? Dan kan je dit het beste doen op apparatuur. De totaalprijs van de keuken wordt voor 50% bepaald door de gebruikte apparatuur. Hieronder vind je overzicht wat wordt verstaan onder een basis-, gemiddelde- of luxe keuken en wat dit gemiddeld kost. Zo bepaal je zelf de kosten van een verbouwing.

Type keuken Kenmerken Prijs inclusief btw
Basis keuken Keuken is voorzien van koelkast, spoelbak en fornuis. Dit wordt gezien als basis. Het aanrechtblad is van kunststof. Daarnaast bevat de keuken enkele simpele kasten. € 5.000 tot € 9.000
Gemiddelde keuken Naast keuken, spoelbak en fornuis is er afwasmachine en (combi)oven aanwezig. Aanrechtblad is van composiet en je meerdere mooi afgewerkte keukenkasten. € 8.000 tot € 14.000
Luxe keuken De keuken bevat hetzelfde als een gemiddelde keuken, maar is extra uitgerust. Denk bijvoorbeeld aan een heetwaterkraan, stoomoven, ingebouwde koffiemachine. Je hebt ruime hoeveelheid keukenkasten die hoogwaardig afgewerkt zijn. Het aanrechtblad is vaak van natuursteen.  € 12.000 – 23.000

Houdt bij een nieuwe keuken rekening met extra kosten voor bijvoorbeeld stucen, verleggen van leidingen en elektra. 

Kosten nieuwe badkamer

Voor een badkamer geldt hetzelfde als de keuken, jouw wensen bepalen grotendeels de prijs. Tegels zijn vaak de grootste kostenpost voor de badkamer. Door te kiezen voor keramische tegels ben je goedkoper uit dan met natuursteen. Wil jij dat je douche wordt afgescheiden door een stenen wand? Dan ben je vaak duur uit. Deze moet namelijk apart gemaakt worden. Met een glazen afscheiding ben je vaak stukken goedkoper uit. 

Badkamer verbouwing Gemiddelde prijs incl. btw Aanvullende informatie
Basis badkamer € 2.000 –

€ 4.400

Een vrij basale badkamer met douche en een enkele wastafel met badkamermeubel. De vloer en wanden zijn voorzien van keramische tegels.
Uitgebreide badkamer € 3.000 –

€ 4.500

Een luxere badkamer met duurdere merken, een ruime douche en een dubbele wastafel en ligbad. De vloer bestaat uit natuursteen, de wand uit keramische tegels. Het geheel wordt afgemaakt met een mooi badkamermeubel.
Luxe badkamer € 5.500 –

€ 7.200

Douchen is een genot in deze zeer ruime douche. Het luxe lig- of spabad zorgt voor de nodige ontspanning. Naast een badkamermeubel zijn zowel de vloer als wanden voorzien van een het duurdere soort natuursteen.

Hogere kosten voor verbouwingen door schaarste

Op deze pagina hebben we de gemiddelde kosten op een rij gezet voor verschillende soorten verbouwingen. In de praktijk moet je rekening houden met (tijdelijke) afwijkingen. Zo is tijdens de coronacrisis een schaarste ontstaan aan bouwmateriaal en kampt de bouw met een personeelstekort. Hierdoor is de vraag wat een verbouwing kost lastiger te beantwoorden. Een verbouwing kan in deze situatie zo maar 10 procent duurder uitpakken dan het gemiddelde. 

Lening voor verbouwen bij Becam

Via Becam financier je een verbouwing eenvoudig met een persoonlijke lening. Na het vrijblijvend aanvragen van een offerte brengen we de rentes in kaart bij verschillende grote geldverstrekkers. Vervolgens is het aan jou om een keus te maken. Door deze vergelijking heb je altijd de laagst mogelijke rente en betaal je nooit teveel bij het financieren van de verbouwing. Wil je meer weten of specifieke verbouwingen? Check dan onze pagina over geld lenen voor verbouwen of bekijk de andere leendoelen.

Vrijblijvende offerte aanvragen