Fors meer lenen met eindejaarsuitkering of dertiende maand

vrijdag 4 juni, 2021

Veel Nederlanders ontvangen een eindejaarsuitkering of dertiende maand. Krijg jij ook ieder jaar die welkome aanvulling op je normale salaris? Dat biedt fors meer ruimte bij het lenen van geld. Geldverstrekkers mogen dit type inkomen zwaarder meewegen dan voorheen. Heb je een modaal inkomen en wil je een lening afsluiten, dan valt je maximale lening gemiddeld € 10.000 hoger uit. 

Net als andere geldverstrekkers houdt Becam bij het berekenen van jouw maximale lening de VFN-norm aan. Deze norm schrijft voor hoe we jouw inkomen moeten beoordelen. Afgelopen april zijn de spelregels aangepast. Vooral mensen met een eindejaarsuitkering of dertiende maand profiteren hiervan bij het geld lenen, zo blijkt uit aanvragen in de afgelopen tijd. 

Meer geld lenen met eindejaarsuitkering of dertiende maand

Hoeveel geld je kunt lenen, hangt samengevat af van je inkomen en vaste kosten. Onderstaand zie je hoeveel effect een jaarlijkse aanvulling heeft op je maximale lening. Hierbij gaan we uit van een modaal inkomen van € 36.500,-, een jaarlijkse extra van € 2816 en gemiddelde lasten.

Maximale lening met eindejaarsuitkering              Oude situatie          Nieuwe situatie                of dertiende maand:                                                       € 46.764,-                  € 56.922,-

Het verschil bedraagt € 10.158,-. Duidelijk is dat je met een relatief bescheiden aanvulling op je reguliere inkomen nu fors meer kan lenen. Wil je weten hoeveel jij kunt lenen? Via onze rekentool zie je direct wat de mogelijkheden en maandlasten zijn.    

Verschil eindejaarsuitkering of dertiende maand

In beide gevallen gaat het om een eenmalige extra bovenop je reguliere salaris. Nog een overeenkomst is dat je over zowel een eindejaarsuitkering als dertiende maand geen vakantiedagen of pensioen opbouwt. Toch zijn er ook verschillende, waaronder:

  • Een dertiende maand ontvang je als bruto-uitkering van je maandsalaris, los van je reguliere salaris. Zoals de naam het al zegt is het simpelweg een extra maand loon.  
  • Een eindejaarsuitkering ontvang je als percentage van je bruto-salaris. Het komt ook voor dat er een minimumbedrag wordt afgesproken. De werkgever kan vervolgens besluiten om alsnog meer te geven dan dit minimum.  

Andere naam, hetzelfde principe

In sommige branches wordt wel periodiek een aanvulling op het inkomen uitgekeerd, maar niet onder de naam eindejaarsuitkering of dertiende maand. Voor het lenen van geld maakt de naam niet uit, zolang het maar om een gegarandeerd inkomen gaat. Zo zit de extra uitkering bij ambtenaren versleuteld in het Individueel Keuze Budget. Uit dit budget wordt de ‘dertiende maand’ uitgekeerd. Dit is vooral relevant bij werkgevers als:

  • Politie
  • Gemeenten
  • Defensie
  • Onderwijs
  • Ministeries en anderes overheidsorganen

Check je arbeidsovereenkomst

Als werknemer heb je niet standaard recht op een dertiende maand of eindejaarsuitkering. In je cao, bedrijfsregeling of arbeidsovereenkomst kun je controleren in hoeverre jij er aanspraak op kunt maken.     

Staat die nieuwe keuken, badkamer of auto al langer op je verlanglijstje? Met een eindejaarsuitkering of dertiende maand komt dit eerder binnen financieel bereik. Goed om te weten, zeker nu de rente zo laag is!

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl