Stappenplan voor de verbouwing van je huis – de 10 stappen

Stap 1: Inventarisatie wensen en maak een tijdsplanning

Gaat het om een nieuwe keuken, dakkapel of wil je de hele woning verbouwen/verduurzamen? Iedere verbouwing start met het in kaart brengen van de wensen. Heb je eenmaal het eindresultaat voor ogen, maak dan meteen een tijdsplanning. Veel mensen verkijken zich op de tijd die een verbouwing kost. Plan dus niet te krap en maak een planning per deel van de verbouwing.

Stap 2: Bepaal het budget voor de verbouwing

De kosten voor een verbouwing kunnen fors oplopen. Bepaal voor jezelf hoeveel je aan de verbouwing wilt uitgeven. Kijk daarbij niet alleen naar de kosten. Sommige verbouwingen dragen ook bij aan de waarde van de woning. Dit geldt vooral voor verbouwingen die ruimte aan de woning toevoegen of maatregelen ter verduurzaming. Zo is een uitbouw of dakkapel bij verkoop doorgaans waardevoller dan een andere keuken. 

Stap 3: Bepaal hoe je je verbouwing gaat financieren. Wat zijn de opties?

Een verbouwing kun je (deels) financieren door eigen spaargeld te gebruiken, een lening af te sluiten of je hypotheek te verhogen/een tweede af te sluiten. Geld lenen voor een verbouwing kan via Becam tegen de laagst mogelijke rente. Je hebt daarbij keus uit twee smaken: een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Een doorlopend krediet is flexibel en heeft een variabele rente. Eenmaal afgeloste bedragen mag je ook weer opnemen. Bij een persoonlijke lening staat zowel de rente als looptijd vast. Hierdoor weet je vooraf precies hoeveel je maandelijks betaalt en wanneer de lening is afgelost.

Stap 4: Check nodige vergunningen en bekijk of subsidie mogelijk is

Veel verbouwingen mag je doorvoeren zonder dat er een vergunning voor nodig is. Bij een dakkapel of aanbouw kan toestemming van bijvoorbeeld de gemeente nodig zijn. Vraag nodige vergunningen zo snel mogelijk aan, het duurt vaak even voordat het rond is. Hetzelfde geldt voor eventuele subsidie die je aan kunt vragen voor een verbouwing. Met name duurzame verbouwingen worden door de overheid gesubsidieerd. 

Stap 5: Betrek eventueel een deskundige bij het ontwerp

Voor het vernieuwen van de badkamer hoef je geen ingewikkeld ontwerp te maken. Bij een uitbouw, extra bouwlaag of andere meer ingrijpende verbouwing is dat wel zinvol. Een architect of bouwkundige heeft ervaring en weet waarop te letten. Mogelijk komt hij of zij met oplossingen waar je zelf niet aan hebt gedacht. Daarnaast heb je meer zekerheid dat de verbouwing probleemloos verloopt. 

Stap 6: Vraag offertes aan bij aannemers/klusbedrijven en vergelijk

Vraag bij meerdere aannemers of klusbedrijven offertes op, zodat je de tarieven kan vergelijken. Zorg dat je geen appels met peren vergelijkt. Als de ene partij bijvoorbeeld heel ander materiaal gebruikt dan de andere, dan kan goed vergelijken al lastig worden. Houd hier bij het aanvragen al rekening mee. Vraag de aannemer ook naar de haalbare planning. Je hebt weinig aan de goedkoopste partij als die de verbouwing niet op tijd kan uitvoeren. 

Stap 7: Kies een aannemer/klusbedrijf en leg afspraken vast op papier

Naast de prijs en planning moet je ook een goed gevoel hebben bij het klusbedrijf. Heb je er bijvoorbeeld vertrouwen in dat ze klus goed uitvoeren? Wanneer je de keus hebt gemaakt, wordt het tijd om de afspraken vast te leggen. Je zult niet de eerste zijn die met zijn aannemer discussie krijgt over de prijs of de planning. Met duidelijke afspraken weet iedereen waar hij aan toe is. Eventueel kan je meenemen wat de gevolgen zijn als de afspraken niet worden nagekomen. Bijvoorbeeld een korting als de verbouwing niet op tijd klaar is en dat niet aan jou te wijten is.

Stap 8: Zorg voor een goede voorbereiding

Informeer vooraf bij het klusbedrijf welke voorbereidingen je moet treffen om de verbouwing goed te laten verlopen. Mogelijk moet er meubilair aan de kant of kan je schade voorkomen door zaken af te te plakken. Daar wil je niet pas aan beginnen als de werklieden al voor je deur staan. Doe je een deel van de verbouwing zelf? Een (excel) lijst maken met gereedschap en spullen die je zelf nodig hebt is ook onmisbaar bij het stappenplan voor je verbouwing.

Stap 9: Volg de uitvoering van de verbouwing

Houd een vinger aan de pols als de aannemer of het klusbedrijf aan de slag is. Het kan geen kwaad om af toe te vragen of alles volgens plan en planning verloopt. Controleer ook tussentijds of je tevreden bent met de kwaliteit van het werk dat al gedaan is. Tussentijds bijsturen is makkelijker dan achteraf terugdraaien. 

Stap 10: Oplevering van de verbouwing. Het genieten kan beginnen!

Het kluswerk is klaar. Je kunt gaan koken in die nieuwe keuken of douchen in de splinternieuwe badkamer. Gaat het om een uitbouw of dakkapel, dan zul je versteld staan van de extra ruimte. Hier heb je het allemaal voor gedaan!

Vrijblijvende offerte aanvragen