Waarom een woonboerderij verbouwen?

Wie een boerderij koopt om daar vervolgens in te gaan wonen, moet rekenen op een fikse boerderij verbouwing. Een boerderij heeft in het verleden vaak geen of een beperkte woonfunctie gehad. De gemiddelde boerderij bestaat deels uit stallen of opslagplaats. Om dit bewoonbaar te maken, moet je flink aan de slag. Daarnaast zijn veel boerderijen voor 1950 gebouwd. Hierdoor laat de isolatie te wensen over. Om er in de toekomst warmpjes bij te zitten, kan isoleren niet ontbreken bij de boerderij verbouwing.

Hoe begin je de verbouwing van een woonboerderij

Het verbouwen van een boerderij is niet te vergelijken met het renoveren van een standaard huis. In een doorsnee rijtjeshuis heb je immers geen plaats waar koeien stonden of waar het graan werd opgeslagen. Deze delen van de boerderij moet je  bewoonbaar maken. Denk aan het leggen van een vloer, aanleggen elektra en/of riolering. Vergeet uiteraard ook het isoleren niet. Meestal moet zowel de vloer, gevel als het dak geïsoleerd worden.

Een woonboerderij verbouwing is vaak complex. Schakel professionals in als je er zelf geen ervaring mee hebt. Zij kunnen de staat van de boerderij goed inschatten en je inzicht bieden wat wel en niet kan bij de verbouwing van een boerderij.

Tips bij boerderij verbouwing

We helpen je met de volgende stappen op weg met het verbouwen van een boerderij tot woonhuis:

1. Wat zijn je woonwensen?

Bedenk als eerst wat je wensen zijn voor de woonboerderij. Wil je het karakter behouden of wil je een meer moderne uitstraling? Bedenk ook hoe je de woonboerderij wilt indelen. Waar komt de badkamer, keuken, woonkamer en de slaapkamers?

2. Bepaal je financiële mogelijkheden

Een boerderij is vaak groter dan de gemiddelde woning. Houd er rekening mee dat de verbouwingskosten van de woonboerderij hoger dan gemiddeld liggen. Daarnaast zijn veel verbouwingen complex. Zorg dat je vooraf goed inzicht hebt in je eigen financiële middelen en stem daar de boerderij verbouwing op af. Zo voorkom je dat jouw woonwensen halverwege de verbouwing niet haalbaar blijken.

3. Ga na of de boerderij een monumentale status heeft

Als er sprake is van een monumentale status, dan kun je niet zomaar aan de slag met de boerderij verbouwing. Eerst moet je een vergunning aanvragen. In veel gevallen moet het uiterlijk van het gebouw hetzelfde blijven, om zo de karakteristieke eigenschappen te behouden.

4. Vraag originele bouwtekeningen op

Originele bouwtekenen geven veel inzicht in de oorspronkelijke bouw van de woning. Denk aan de fundering van de boerderij en de richting van balklagen. Met behulp van originele tekeningen kun je snel bepalen of jouw plannen voor de boerderij verbouwing realistisch is.

5. Controleer het bestemmingsplan

Heb je plannen om de woonboerderij uit te breiden? Check dan in het bestemmingsplan waar je rekening mee moet houden. Vaak staat er in dit plan aan welke maten een uitbreiding moet voldoen. Ook kan erin staan hoeveel er van het perceel bebouwd mag worden.

6. Opruimen of saneren van boerderij

Bij de bouw van veel boerderijen is gewerkt met asbest. Daarnaast was er vaak ook een olieopslag of giertank aanwezig en is de bodem mogelijk vervuild. Het  opruimen en saneren van de grond kan een dure bezigheid zijn.

7. Kosten voor isolatie

Houd bij de verbouwing van de woonboerderij rekening met de kosten van isolatie. Vaak is er namelijk helemaal geen isolatie aanwezig. Voor het isoleren van je woonboerderij kun je wel subsidie aanvragen, net overigens als bij het verbouwen van een ander type huis.

Hoeveel kost het verbouwen van een (woon)boerderij?

Het is lastig om een richtprijs te geven voor een boerderij verbouwing. Naast je wensen bepalen de grootte en de staat van de boerderij de kosten. Reken er in ieder geval op dat de kosten van een boerderij verbouwing al snel € 100.000 bedragen. Vaak moet je bij een boerderij verbouwing helemaal bij de basis beginnen. In een oude stal ligt meestal geen degelijke vloer en is nog geen riolering of elektra aanwezig. Daarnaast is goede isolatie een grote investering, die zeker in deze tijd bijna noodzakelijk is.

Financieringsmogelijkheden bij het verbouwen van een boerderij

En oude boerderij verbouwen is dus een kostbare aangelegenheid. Je kunt dit op verschillende manieren financieren, waaronder een persoonlijke lening of doorlopend krediet. De meeste mensen kiezen voor een persoonlijke lening. Deze geeft meer zekerheid op het gebied van maandlasten. Dit zijn de belangrijkste kenmerken en verschillen:

Boerderij verbouwing financieren met persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening krijg je het geld in één keer op je rekening. Zo is het nodige bedrag voor de boerderij verbouwing direct beschikbaar. De persoonlijke lening heeft altijd een vaste rente en looptijd. Hierdoor staan de maandlasten vast en wordt je niet verrast door stijgende kosten als de rente stijgt in de toekomst. Dit maakt de persoonlijke lening geschikt voor het financieren van het verbouwen van de woonboerderij. Daarnaast kun je onder voorwaarden de rente ook nog eens aftrekken bij de belastingdienst.

Boerderij verbouwing financieren met doorlopend krediet

Geld lenen voor een boerderij verbouwen tot woonhuis kan ook in de vorm van een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet biedt meer flexibiliteit. Je kunt eenmaal afgeloste bedragen ook weer opnemen. Handig als je tijdens de verbouwing van je boerderij onverwacht een tegenslag hebt en afgeloste bedragen weer kunt opnemen. Toch is een doorlopend krediet minder populair. Grootste reden is de variabele rente en looptijd. Hierdoor kunnen je maandlasten dalen of stijgen.

Ben je benieuwd hoeveel je kunt lenen voor jouw boerderij verbouwing? Gebruik de berekeningsmodule van Becam en bekijk de rente en maandlasten. Vraag een vrijblijvende offerte aan, dan weet je zeker wat de maximale lening in jouw situatie is.

Vrijblijvende offerte aanvragen