Leningen vergelijken

vrijdag 24 februari, 2023 Leningen vergelijken

Via veel banken of instellingen kun je geld lenen. Veel mensen denken dat ze bij hun eigen bank het goedkoopst en het makkelijkste uit zijn. Dit is lang niet altijd het geval. Leningen vergelijken levert vaak een interessante besparing op. Naast de rente verschillen ook de voorwaarden bij geldverstrekkers. Voordat je leningen goed kunt vergelijken, is het goed om verschillende soorten kredieten goed in beeld te hebben. 

Soorten leningen

Grofweg zijn er twee soorten leningen: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Deze leningen verschillen sterk van elkaar op het gebied van aflossing en flexibiliteit. Dit zijn de kenmerken:

Persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening ontvang je het geleende bedrag in één keer op je rekening. Zo is het geld direct beschikbaar. Een persoonlijke lening heeft altijd een vaste rente en looptijd die vooraf wordt bepaald. Hierdoor weet je vooraf precies waar je aan toe bent. Gebruik je de lening uitsluitend voor je eigen woning? Dan is deze onder voorwaarden aftrekbaar bij je belastingaangifte.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft een meer flexibel karakter. Bij deze kredietvorm kun je geld opnemen tot aan een kredietlimiet dat vooraf is bepaald. Je bent niet verplicht tot het maximale kredietlimiet te lenen, wat bij een persoonlijke lening wel het geval is. Daarnaast kun je de eerste twee jaar eventueel afgeloste bedragen ook weer opnieuw opnemen. Na 24 maanden vervalt deze mogelijkheid en begin je met de aflossing van het geleende bedrag. Een doorlopend krediet is ideaal als je vooraf niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt. De rente staat echter niet vast en je weet niet precies wanneer de lening is afgelost.

Een lening vergelijken – hoe werkt het?

Bij het vergelijken van leningen kijk je naar de hoogte van de rente, eventuele afsluitkosten en voorwaarden. Kijk bij de voorwaarden bijvoorbeeld in hoeverre je kosteloos extra kan aflossen. Bij Becam kan dit standaard, maar dat is niet bij alle kredietaanbieders het geval. Vergelijk ook bij leningen geen appels met peren. Een lagere rente is op zich positief voor je maandlasten. Naast de rente is ook de looptijd van belang. Een hogere rente kan alsnog gunstig uitpakken bij een kortere looptijd. Je hebt dan hogere maandlasten, maar wel goedkoper uit in totaal. Bij het leningen vergelijken via Becam houden we hier rekening mee.

Na het aanvragen van een offertes zie je zowel de rente staan die je gaat betalen als het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Dit is een percentage waarin alle kosten van de lening zijn opgenomen. Bijvoorbeeld ook de afsluitkosten. Bij het vergelijken van leningen is het JKP een goede manier om verder te kijken dan alleen de te betalen rente.

Stappenplan leningen vergelijken

Om een bewuste keuze te maken voor een passende lening is het handig om je voor te bereiden. Zo weet je dat de vergelijking het beste resultaat oplevert in jouw situatie. Vergelijk leningen eenvoudig in de volgende vier stappen:

Stap 1: Bepaal je leendoel en hoogte van de lening

Het bepalen van je leendoel is de belangrijkste stap bij het lening vergelijken. Die is namelijk het vertrekpunt voor de leenvorm, looptijd en de uiteindelijke kosten. Zorg dus dat je weet waarvoor je een lening wilt afsluiten.

Stap 2: Bepaal de leenvorm

Nu je weet waar je voor wilt lenen, stem je de leenvorm hierop af.  Je kunt kiezen uit een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is het beste als je vooraf weet hoeveel geld je ongeveer nodig heb. Is niet duidelijk wanneer je welk bedrag wilt lenen? In dat geval biedt een doorlopend krediet meer mogelijkheden, al is deze leenvorm minder populair geworden in de afgelopen tijd.

Stap 3: Selecteer de looptijd

Wanneer je kiest voor een persoonlijke lening, moet je ook de looptijd bepalen. Doorgaans geldt: des te korter de lening loopt, des te goedkoper de lening. Je betaalt immers minder lang rente. Houd er wel rekening mee dat de maandelijkse kosten hoger liggen bij leningen
met een kortere looptijd. Stel de looptijd daarnaast af op je leendoel. Zorg dat de lening niet langer loopt dan de gebruiksduur van het product. Zo voorkom je dat je dat je betaalt voor een product wat je niet meer gebruikt. In dit blog leggen we uit waar je op kunt letten bij het bepalen van de looptijd.

Stap 4: Vergelijk de leningen

Nu je weet waarvoor je leent, welke leenvorm je voorkeur heeft en welke looptijd het beste bij je past, kun je leningen vergelijken.  Let hierbij op de volgende punten:

De hoogte van de rente.
Wat je maandelijks kwijt bent.
De totale kosten van de lening.
De voorwaarden. Bijvoorbeeld of je boetevrij extra kunt aflossen.
Of er kredietbeschermers bij de lening inbegrepen zijn. Denk hierbij aan een overlijdensrisico-, arbeidsongeschiktheids- of werkloosheidsverzekering.

Stap 5: Vergelijk offertes

Naast het online vergelijken van leningen levert het aanvragen van vrijblijvende offertes vaak extra informatie op. Zo vind je vaak het jaarlijks kostenpercentage online niet terug, maar wel op de offerte. Bij Becam is het JKP altijd gelijk aan de rente zelf. Wel zo overzichtelijk bij het vergelijken van leningen!

Hulp nodig?

Heb je vragen over jouw lening of hulp nodig met het vergelijken van leningen? Bij Becam zijn we je graag van dienst. Via de contactpagina kun je je vraag online stellen, maar je kunt natuurlijk ook bellen naar onze klantenservice: 088 777 23 23.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl