Kan je nog voordelig geld lenen met de stijgende rente?

donderdag 16 februari, 2023 Voordelig geld lenen met stijgende rente

Een goede vraag kan je nog voordelig geld lenen nu dat de rentestijging op consumptief krediet is ingezet? Het antwoord is ja, het is nog steeds mogelijk om relatief voordelig geld te lenen. Wel is duidelijk dat geld lenen, of het nu een hypotheek of een persoonlijke lening betreft, steeds duurder wordt en is geworden sinds begin vorig jaar.

Waarom stijgen de rentes?

Vanaf het begin 2022 was het eerst de beurt aan de hypotheekrentes om een inmiddels stevige rentestijging door te voeren. De gemiddelde rente is met meer dan 3,2% gestegen wanneer je kijkt naar een rentevast periode van 10 jaar. De hogere rente komt voornamelijk door invloeden van buitenaf zoals de stijgende prijzen deels veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en Covid in China.

De hiermee gepaard gaande stijgende inflatie (prijsstijging) wordt juist versterkt door Covid en de oorlog. Tijdens hoge inflatie is de vraag naar goederen groter dan het aanbod, waardoor de prijzen stijgen. Een middel om de prijzen stabiel te houden (inflatie te remmen) is het verhogen van de beleidsrente door de Europese centrale bank (ECB). Met als gevolg dat de hypotheekrente en iets later ook de consumptieve rente op geld lenen zijn gestegen.

Rente consumptief krediet

En dan de rente op consumptief krediet, of te wel een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, wat is daar mee gebeurd? Helaas is ook deze rente behoorlijk gestegen, hoewel deze wel later op gang is gekomen is ook deze rente met gemiddeld 2,15 % gestegen sinds begin 2022. Waar de laagste rente in begin van 2022 voor een lening van € 40.000, — nog 3,35 % bedroeg is dat in januari van 2023 gestegen naar een rente van 5,50 %. Een forse stijging maar op dit moment nog altijd lager dan de stijging op de hypotheekmarkt.

Kun je nog voordelig lenen?

Hoe kun je dan nog voordelig geld lenen? Bijvoorbeeld voor het verduurzamen van je woning waarmee je wilt besparen op je energiekosten. Geld lenen in de vorm van een persoonlijke lening is veelal goedkoper dan het oversluiten en verhogen van je hypotheek. De hoogte van het rentepercentage mag dan in het voordeel van de hypotheek zijn, de bijkomende kosten zijn dit niet. Denk hierbij aan advies-, taxatie- en notariskosten.

Persoonlijke lening of hypotheek?

In dit voorbeeld gaan we uit van een rekening van € 17.500, — voor het verduurzamen van je huis. Is het dan voordeliger om een persoonlijke lening af te sluiten met een looptijd van 10 jaar of je bestaande hypotheek te verhogen met dit bedrag??

Wij hebben de volgende actuele situatie met elkaar vergeleken; Een persoonlijke lening met een looptijd van 120 maanden tegen een rente van 5,8% en een hypotheek met een resterende looptijd van 20 jaar en een marktwaarde van 80%. De laagste rente bedraagt dan 4,10%. De bijkomende kosten voor het verhogen van de hypotheek in dit voorbeeld zijn: €1.500,– voor het advies, € 650,– voor de notaris en € 600,– voor de taxatie. Totale kosten € 2.750, —

Persoonlijke lening Hypotheek
Bedrag € 17.500,– € 17.500,–
Kosten Geen €   2.750,–
Totale lening € 17.500,– € 20.250,–
Maandtermijn € 193,41 € 123,79
Totale kosten lening € 23.208,– € 29.706,–
Totale rente kosten € 5.708,– € 9.456,–
Fiscale voordeel 1e schijf 36,93% € 2107,96 € 3492,10

€ 1015,57 (kosten hypotheek)

Netto rente kosten € 3600,04 € 4948,33

Let op! In dit voorbeeld is rekening gehouden met de belastingaftrek van de 1ste schijf 36,93%. Bij beide leningen is het mogelijk om de rente die je betaalt in mindering te brengen op de inkomstenbelasting. Voorwaarde is dat het geld gebruikt wordt voor de eigen woning. Voor de hypotheek zijn bepaalde kosten ook aftrekbaar, dit betreft de kosten van de notaris, advies en taxatie totaal € 2.750, — Dit is meegenomen in de berekening.

Becam vergelijkt

Bij Becam vergelijken wij graag de verschillende mogelijkheden voor een voordelig consumptief krediet. De persoonlijke lening is uitermate geschikt voor het financieren van het verduurzamen van jouw woning. Wil jij een of meerdere vrijblijvende offertes ontvangen? Geen probleem, vraag dan gratis een offerte aan en ontvang deze binnen enkele uren.

 

Bronnen:

Europese Centrale Bank                                                                                                                              Moneyview                                                                                                                                                            Belastingdienst

 

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl