Geld lenen met pensioen of AOW

dinsdag 12 september, 2023 Geld lenen met pensioen en aow

Geld lenen met pensioen of AOW? Dat kan zeker!

Om geld te lenen hoef je niet jong te zijn. Ook op latere leeftijd is het afsluiten van een lening goed mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je de AOW leeftijd bereikt hebt en met pensioen bent. Hoeveel je op latere leeftijd kunt lenen hangt vooral van jouw pensioeninkomen af. Becam houdt bij het berekenen van de maximale lening de standaard VFN norm aan. Deze norm bepaalt wat je kunt lenen in jouw situatie. 

VFN norm is gewijzigd

De VFN norm is een standaard die nagenoeg alle geldverstrekkers als richtlijn aanhouden. De norm schrijft voor of en in welke mate het inkomen mag meetellen bij het afsluiten van een lening. Per september 2023 is de norm gewijzigd. Globaal wordt er in de nieuwe situatie meer gekeken naar de daadwerkelijke inkomsten en lasten, terwijl er nu vaker wordt uitgegaan van gemiddelden. Hierdoor kan je maximaal mogelijke lening zowel hoger als lager uitvallen.

Geld lenen met een AOW

Als je de AOW leeftijd bereikt, dan ontvang je maandelijks een AOW inkomen. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van het aantal jaren dat je sinds je 15e levensjaar in Nederland woont. Bepalend bij geld lenen met een AOW uitkering is ook of je alleenstaand bent of een partner hebt die inmiddels de AOW leeftijd heeft bereikt. Het AOW inkomen wordt volledig meegerekend als inkomen voor een lening.

Geld lenen met inkomen uit pensioen

Geld lenen met inkomen uit pensioen? Het gemiddelde pensioeninkomen wordt volledig meegerekend voor het verstrekken van de lening. Daarbij gaat het om pensioen dat je in loondienst bij een werkgever opbouwt. Dit is bij het merendeel van de Nederlanders het geval. Uit het opgebouwde potje krijg je een pensioeninkomen wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Dit telt dus 100 procent mee voor een lening. Zo geldt dat er bij een seniorenlening gerekend wordt met het volledige inkomen uit pensioen. Een seniorenlening is een lening die door een tweetal banken wordt aangeboden waarbij je een lening kunt afsluiten tot je 80ste levensjaar. 

Inkomen uit een lijfrente

Naast AOW en pensioen kun je zelf, vaak via een lijfrente, een voorziening opbouwen die vanaf je pensioengerechtigde leeftijd iedere maand een extra bedrag uitkeert als aanvulling. Ook dit extra pensioeninkomen telt volledig mee voor je maximale lening. De voorwaarde hierbij is dat deze aanvullende lijfrente minimaal dezelfde looptijd heeft als de looptijd van de lening. Omdat een lijfrente een minimale uitkeringsduur van 5 jaar heeft, dien je aan te tonen hoe lang de uitkering wordt gedaan.

Inkomen uit een nabestaandenpensioen

Na het overlijden van je partner heb je mogelijk recht op een nabestaandenpensioen. Dit is afhankelijk van het pensioenfonds waarin het pensioen is opgebouwd. Het inkomen dat je ontvangt als nabestaandenpensioen telt volledig mee voor de maximale lening. Zo telt bij het lenen zowel je eigen pensioen als het pensioen van nabestaanden mee.

Voorwaarden voor geld lenen met pensioen of AOW

Ga je geld lenen en heb je pensioen, AOW of inkomen uit lijfrente? Je kunt de seniorenlening aangaan vanaf je 65e jaar, en tot je 78e jaar. Wel is belangrijk dat je de lening voor je 81e aflost. Lees alles over de seniorenlening.

Wil je een lening afsluiten met inkomen uit pensioen en AOW? Vraag eenvoudig een offerte aan en ontvang via Becam de scherpste rente. Geheel vrijblijvend en online. 

Heb je nog een andere bron van (aanvullende) inkomsten of grote vaste lasten? Lees hier meer over de gevolgen van de VFN-norm wijziging.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl