Wat als de verbouwing meer kost dan je lening?

woensdag 28 juni, 2023

Ben je van plan om jouw woning te verbouwen? Maak vooraf een goede inschatting, waarbij je ook rekening houdt met onvoorziene kosten. Zelfs met een goede begroting kan te maken krijgen met tegenvallers. Wat als de badkamer nog moet gebeuren, maar de bodem van je budget al wel bereikt is? Het verhogen van de lening is vaak goed mogelijk.

De manier waarop je je lening kunt verhogen, hangt af van het soort lening dat je hebt. Het verschil zit hem in de flexibiliteit van de lening. Zo is een doorlopend krediet flexibeler en eenvoudiger te verhogen. In het geval van een persoonlijke lening is het nodig om een nieuwe lening af te sluiten.

Verhogen doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft een flexibel karakter. Je kunt tussentijds geld aflossen en weer opnemen tot het limiet dat je met de geldverstrekker hebt afgesproken. Is dit limiet niet voldoende? In dat geval kan worden bekeken of het verhogen ervan mogelijk is.

In tegenstelling tot veel andere leenvormen is er geen vaste maandelijks aflossing. De rente is flexibel en deze betaal je alleen over de opgenomen bedragen. Dit type lening is handig als je niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt, zoals het geval kan zijn bij een verbouwing.  Aandachtspunt is wel dat je niet precies weet wanneer je schuldenvrij bent en de rente kan stijgen tijdens de looptijd van de lening.

Verhogen persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening ontvang je het geleende geld in een keer op je bankrekening. Vervolgens los je de lening volgens een bepaald schema af. De rente staat tijdens de totale looptijd van de lening vast. Door het vaste schema weet je precies wat je maandelijks kwijt bent aan rente en aflossing. Bovendien is vooraf duidelijk wanneer je weer schuldenvrij bent. Het verhogen van een persoonlijke lening kan alleen door een nieuwe lening af te sluiten.

Voorwaarden verhogen lening

Bij het verhogen van je lening kijkt de geldverstrekker opnieuw naar je financiële situatie. De geldverstrekker controleert of je voldoende inkomen hebt om de extra lasten te kunnen dragen. Daarnaast kan er in het geval van een persoonlijk krediet ook een ander rentepercentage of andere voorwaarden gelden.

Mogelijk andere rente bij verhogen van persoonlijke lening

Sluit je een nieuwe persoonlijke lening af voor meer financiële ruimte, dan krijg je mogelijk te maken met andere rente. Ook de voorwaarden kunnen verschillen ten opzichte van de persoonlijke lening die je al hebt lopen. Je kunt de nieuwe persoonlijke lening zowel afsluiten bij je huidige als een andere geldverstrekker. Het loont altijd om de voorwaarden en rente te vergelijken.

Oversluiten persoonlijke lening

In sommige gevallen kan het interessant zijn om je lening volledig over te sluiten als je jouw lening wilt verhogen. Je lost dan je huidige lening in één keer af en sluit vervolgens een nieuwe af. In dat geval kun je direct kijken of je de lening voor een hoger bedrag kunt afsluiten. Oversluiten is vaak alleen interessant als de volledige nieuwe lening een lager rentepercentage heeft. Is de rente hoger? Dan kun je beter je huidige lening aanhouden en de lening (elders) verhogen met een nieuwe persoonlijke lening.

Kan ik van tevoren een extra bedrag in de lening opnemen?

Je kunt bij aanvraag doorgaans niet aangeven dat je een buffer wilt aanhouden voor tegenvallers. Je spreekt met de kredietverstrekker het bedrag af dat je maximaal kunt lenen. Je kunt natuurlijk wel een hoger bedrag aanhouden dan de begroting van de verbouwing. In dat geval kun je mogelijke tegenvallers eerder opvangen. Bij een doorlopend krediet vraag je hiervoor een hoger kredietlimiet aan. Heb je het extra geld niet nodig of valt de verbouwing mee? Dan hoef je dat geld ook niet op te nemen en later af te lossen.

Bij een persoonlijke lening kun je een hogere lening aanvragen. Als je boetevrij mag aflossen kun je het bedrag dat je niet nodig had direct aflossen. Dat scheelt weer in de maandlasten. Uiteraard moet je voor een hogere lening wel passen bij je financiële situatie.

Hoe kan ik voorkomen dat een verbouwing te duur wordt?

Met een goede voorbereiding kun je voorkomen dat de verbouwing duurder wordt dan verwacht. Dit zijn enkele tips bij het budgetteren:

  • Maak duidelijke afspraken met degene die de verbouwing gaat doen. Maak ook afspraken over de prijzen. Neem hierbij mee of het werk inclusief of exclusief btw, montage of afwerking is.
  • Houd rekening met het uitlopen van de planning. Soms zijn er extra kosten verbonden aan uitloop. Zorg dus dat er tussen de werkzaamheden voldoende ruimte zit, zodat je ook qua tijd een tegenvaller kunt opvangen.
  • Maak duidelijke keuzes. Aan de hand van jouw wensen worden er materialen besteld en mensen ingeschakeld. Als jij niet duidelijk bent in je wensen, kan het voorkomen dat je iets geleverd krijgt wat je niet wilt.
  • Zet afspraken op papier of leg ze vast in een contract. Zo weet je precies wat er is afgesproken en kun je hierop terugvallen als iets niet naar wens is.
  • Kies bij voorkeur voor een vaste prijs voor de werkzaamheden van de verbouwing. Zo weet je waar je aan toe bent. Ook dan kunnen er toch tegenvallers zijn die de kosten opdrijven. 100 procent zekerheid heb je nooit.

Afhankelijk van je financiële ruimte, kun je jouw lening verhogen als de verbouwing tegenvalt. De manier waarop je dat doet, hangt af van het soort lening dat je al hebt. Via Becam kun je leningen eenvoudig online vergelijken en eventueel een verhoging aanvragen.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl