Wat moet je allemaal regelen bij de aanschaf van een stacaravan?

woensdag 17 januari, 2024 stacaravan kopen waar moet je op letten

Op vakantie wanneer je maar wilt? Met je eigen stacaravan in het bos of aan zee geniet je in alle vrijheid van de rust, ruimte en natuur. Bovendien is het vaak goedkoper dan een vakantiehuisje of appartement. Zeker als je kiest voor een tweedehands stacaravan. Check vooraf wel goed wat je koopt. We helpen je alvast op weg met de belangrijkste aandachtspunten. 

Even zoeken op Marktplaats en je krijgt een ruime keus tweedehands stacaravans voorgeschoteld. Ook op websites van campings en vakantieparken is het aanbod groot. Goed dat er iets te kiezen valt voor jou als koper, al loop je wel het risico dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Start je zoektocht met het selecteren van de standplaats.

Keuze camping of vakantiepark belangrijk

Past de camping bij je situatie en voldoen de faciliteiten aan je wensen? Beantwoord deze vraag voordat je overweegt om op die locatie een stacaravan te kopen. Op die manier is de kans kleiner dat je achteraf spijt van je aankoop krijgt. Let vooraf op de volgende punten:

 • Past de camping en omgeving bij je situatie
  Heb je een gezin met jonge kinderen? In die situatie staan zaken als speeltuintjes, een zwembad en eventueel een animatieprogramma hoog op het verlanglijstje. Voor bijvoorbeeld gepensioneerden die vooral rust zoeken zijn andere dingen belangrijk. Denk aan mooie fietsroutes in de omgeving. Maak voor jezelf vooraf een lijstje met punten die voor jou belangrijk zijn, zodat je campings goed kunt vergelijken.
 • Periodieke kosten
  Met alleen de aankoopkosten van de stacaravan ben je er nog niet. Jaarlijks betaal je ook kosten aan de camping of het park. Informeer hoe hoog deze kosten zijn en check of het gebruik van water of elektriciteit is inbegrepen.
 • Verhuur stacaravan
  Misschien wil je de stacaravan verhuren op momenten dat je er zelf niet bent. Check of dit is toegestaan door de camping en of er voorwaarden gelden bij de verhuur.
 • Winterstop of niet
  In de winter houden veel campings een winterstop. De invulling daarvan verschilt. Soms kun je wel gas en licht hebben maar zijn faciliteiten als de receptie en eventuele winkel dicht. Het kan ook zijn dat je in sommige maanden helemaal niet op de camping terechtkunt. Handig om vooraf te weten.

In de voorwaarden en het huisreglement van de camping kun je doorgaans al veel informatie vinden. Heb je de mogelijkheid, maak dan ook een praatje met de huidige eigenaren van andere stacaravans op de camping. Op die manier hoor je soms ook zaken waar de camping niet mee te koop loopt. Denk aan achteruitgang van het onderhoud of de service.

Bouwkwaliteit stacaravan

Net als bij kopen van een huis is het van belang niet alleen op je gevoel te vertrouwen. Koop je de caravan vooral vanwege die leuke luikjes en sfeervolle uitstraling. Daar heb je later weinig plezier van als het dak lekt en de warmte door alle kieren verdwijnt. Let bij de inspectie van een stacaravan vooral op het chassis, de muren en het chassis.

Het chassis

Het chassis is het onderstel van de stacaravan. Een belangrijk onderdeel en fundering van de hele caravan. Is het chassis in een slechte staat en roest deze al flink op belangrijke plaatsen? In dat geval doe je er verstandig aan om van de koop af te zien. Het repareren is vaak te duur, in verhouding tot de totale waarde van de stacaravan. Als het is mogelijk is.

Muren en ramen

Zeker in koudere maanden zorgen goed geïsoleerde muren voor een aangenaam klimaat in je caravan. Zonde als er te veel warmte verloren gaat door de muren. Let ook op de kwaliteit van de ramen. Dubbelglas is uiteraard beter dan enkel glas. Hoe ouder de tweedehands caravan, des te groter de kans dat er geen dubbel glas in zit. Los van comfort gaat een goede isolatie vochtproblemen tegen. Vocht kan resulteren in schimmel. Als je daar eenmaal last van hebt in de stacaravan, is het lastig en prijzig om er weer vanaf te komen. Voorkomen is ook hierbij beter.

Het dak

Wat betreft het dak is, naast de isolatie, stevigheid een belangrijke factor. In Nederland regent het nogal eens en in de winter kan er sprake zijn van sneeuw. Een stevig pak sneeuw of grote plas water op het dak weegt flink door. Het dak moet dit wel kunnen dragen. Let hier vooral op als de stacaravan een plat dak heeft.

Let hierop in de stacaravan zelf

Het interieur van je stacaravan is minstens zo belangrijk als de buitenkant. Je wilt zo handig en comfortabel mogelijk je spaarzame vakantietijd doorbrengen in de stacaravan. De onderstaande zaken dragen hieraan bij.

Capaciteit elektra

Sommige mensen kamperen graag zonder enige vorm van luxe en hebben geen behoefte aan elektriciteit. De gemiddelde caravanbezitter denkt daar anders over. Mobiele telefoons, laptops en de elektrische kachel voor wat extra comfort. Allemaal hebben ze energie nodig. Ga dan ook na hoeveel stopcontacten de stacaravan heeft en wat de totale capaciteit is.

De keuken

Is koken je hobby en wil je ook in jouw stacaravan culinaire hoogstandjes op tafel zetten? Daar heb je een andere keuken voor nodig dan wanneer het bakken van een ei het uitgangspunt is. Een magnetron, eventueel met ovenfunctie, kun je zelf naar wens plaatsen als deze ontbreekt. Controleer ook of het vocht dat bij het koken vrijkomt goed wordt afgevoerd. Koop je een tweedehands caravan, vraag in aan de verkoper gerust of je keukenapparatuur even werkend kan zien. Dat geeft meer zekerheid.

De badkamer

Aangezien vochtproblemen een van de grootste aandachtspunten in stacaravans zijn, verdient de badkamer een goede inspectie. Bekijk goed of alle hoeken en kieren vrij zijn van schimmel. Schuif de schuifdeur heen en weer ter controle. Bij een nieuwe caravan is deze controle niet nodig. Wel kun je deze controleren op de kwaliteit van de afwerking.

De slaapkamer(s)

Het aantal slaapplaatsen moet passen bij je huishouden. Zeker op een vakantieadres is het ook leuk om anderen uit te nodigen. Bedenk of je hier ook slaapruimte voor wilt hebben of niet. Let bij tweedehands stacaravans op het matras. Omdat deze vaak een specifieke maat hebben, koop je minder makkelijk een nieuw exemplaar. Een extra aandachtspunt is de kwaliteit van de lattenbodem. Des te ouder, des te groter de kans dat deze aan vervanging toe is.

Verwarmen stacaravan

Stacaravans kun je op verschillende manieren verwarmen. De meest gebruikelijke methodes zijn verwarmen op gas, elektriciteit of een combinatie hiervan. De vaak relatief kleine ruimte is geschikt voor elektrische verwarming. Zeker als er ook in de wintermaanden van de stacaravan gebruikt wordt, heeft dit vaak de voorkeur boven gas. Een allesbrander of andere haard kan zorgen voor een aangename temperatuur. Uiteraard moet de caravan hier wel geschikt voor zijn en laat je die doorgaans niet branden als je slaapt.

Stacaravan en belastingen

Overdrachtsbelasting

Koop je een tweedehands caravan, dan ben je de Belastingdienst 10.4 procent overdrachtsbelasting verschuldigd. Deze overdrachtsbelasting is in de afgelopen jaren fors verhoogd voor tweede (vakantie)woningen, waaronder ook stacaravans. Ook wanneer je de grond niet koopt van de camping of het park geldt deze overdrachtsbelasting.

Inkomstenbelasting

Een caravan die je zo achter de auto hangt en meeneemt op vakantie wordt door de belasting niet als onroerend goed gezien. Bij een stacaravan is dit over het algemeen wel het geval. Het grootste verschil is dat de gemiddelde stacaravan een vaste aansluiting op elektriciteit, water en andere nutsvoorzieningen heeft. Hierdoor is de kans groot dat je deze wel moet opgeven als bezit (Box 3) bij je aangifte inkomstenbelasting. Mogelijk betaal je dan ook belasting over de waarde van de caravan, als je totale bezittingen boven de belastingvrije grens komen.

Overige belastingen

Houd rekening met toeristenbelasting voor iedere overnachting in je stacaravan. Iedere gemeente mag zelf bepalen of en welk bedrag aan toeristenbelasting wordt gerekend. Het gaat om een klein bedrag per nacht. Toch kan het oplopen als je veel tijd op je vakantiestek doorbrengt. Deze belasting betaal je vaak aan de camping, die het verder met de gemeente regelt.

Forensenbelasting is nog een belasting waar je mee te maken kan krijgen. Deze belasting geldt wanneer je 90 dagen of langer een ingerichte woning hebt in een andere plaats dan je woonplaats. Hier valt je stacaravan ook onder. Zie de belasting als een vergoeding voor de voorzieningen die je gebruikt, waaronder de riolering, aangelegde wegen en waterleiding.

Waar koop je een tweedehands stacaravan?

Bij verschillende bedrijven kun je terecht voor het kopen van een tweedehands caravan. Je oude stacaravan verkopen kan vaak ook bij dezelfde partijen. Onderstaand hebben we er enkele voor je op een rij gezet. Een voordeel ten opzichte van een particuliere koop via Marktplaats kan zijn dat de stacaravan door het bedrijf gecontroleerd en mogelijk gerepareerd is waar nodig. Dit neemt niet weg dat goed doorvragen naar de kwaliteit van de stacaravan en deze zelf goed inspecteren zinvol blijft.

Naast in- en verkopers van stacaravans en online marktplaatsen staan ook op campings en vakantieparken de nodige stacaravans te koop. Het voordeel is dat deze al op locatie staan. Dat kost je dus geen tijd en geld. Bovendien zie je meteen hoe jouw toekomstige vakantieplek eruit ziet in de praktijk.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl