Lijfrente of levensverzekering telt volledig mee bij geld lenen

dinsdag 12 september, 2023 lijfrente en geld lenen

De uitkering van lijfrente of een levensverzekering kan een mooie aanvulling zijn op je pensioeninkomen. Bijkomend voordeel is dat lijfrente zorgt voor meer ruimte wanneer je geld wilt lenen. Waar voorheen maar een deel meegenomen mocht worden, telt nu het volledige inkomen uit lijfrente. Dat maakt een behoorlijk verschil!

Norm voor geld lenen met lijfrente of levensverzekering gewijzigd

In april 2021 zijn de leennormen gewijzigd die de meeste Nederlandse geldverstrekkers aanhouden. Deze zogenaamde VFN-normen zijn de basis voor de manier waarop jouw inkomen wordt beoordeeld. In het geval van lijfrente en levensverzekeringen pakken de wijzigingen positief uit en stijgt je maximale lening. Zo heb je dubbel voordeel van de lijfrente.

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Jouw inkomen en vaste lasten bepalen voor een groot deel hoeveel geld je kan lenen. Des te hoger je inkomen, des te ruimer de leenmogelijkheden. Een uitkerende lijfrente of levensverzekering zorgt voor meer inkomen. Onderstaand zie je wat het verschil is tussen de oude en de nieuwe regels, waarin de inkomsten uit lijfrente volledig meetellen voor de maximale lening. Hierbij gaan we uit van een inkomen van €38.000,- en daarbij een lijfrente met een uitkering van 12.000 euro per jaar, verder rekenen we met gemiddelde hypotheeklasten.

Oude situatie      Nieuwe situatie

Maximale lening met lijfrente uitkering:          € 10.371,-                      € 43.543,-

Uit het voorbeeld blijkt dat je maar liefst € 33.172,-. meer kan lenen door de nieuwe regels rond lijfrente en geld lenen. Zelfs als er aan je reguliere pensioeninkomen verder niets wijzigt. Via onze rekentool zie je direct wat de mogelijkheden en maandlasten zijn.

Wat is een lijfrente of levensverzekering ook alweer?

Lijfrente bouw je op als aanvulling op je inkomen in de toekomst. Dit op een fiscaal vriendelijke manier. Je betaalt hier periodiek een premie voor. Wanneer je bijvoorbeeld met pensioen gaat wordt de opgebouwde lijfrente in verschillende delen uitgekeerd. Ook bij overlijden voor een vooraf bepaalde datum kan de lijfrente vrijkomen voor de nabestaanden. 

Op het gebied van verzekeringen heb je verschillende soorten. Een levensverzekering is een verzekering op het leven van de verzekerde. Komt hij of zij te overlijden, dan keert de verzekeraar een eenmalig bedrag uit aan de nabestaanden dat is afgesproken bij het afsluiten van de verzekering. Een ander type is de kapitaalverzekering. In principe keert deze verzekering juist uit wanneer de verzekerde op een bepaald moment in leven is. Afhankelijk van de voorwaarden kan ook bij overlijden een uitkering volgen, maar dat is niet altijd zo. De fiscale mogelijkheden hangen af van de exacte verzekeringsvorm.

Premie lijfrente alleen aftrekbaar bij pensioentekort

Voordelig is dat je premies of stortingen op een lijfrenterekening mag aftrekken van je inkomen bij de inkomstenbelasting. Een voorwaarde is wel dat je aantoonbaar een pensioentekort hebt. Daarnaast moet je zelf de betalingen doen. Betaal je premie voor lijfrente die ook recht geeft op een nabestaandenlijfrente? Deze premie mag je aftrekken binnen jouw reserveringsruimte. Alle details hierover lees je op deze pagina van de Belastingdienst.

Wil je weten wat je maximaal kan lenen met een uitkerende lijfrente of levensverzekering?  Via onze rekentool bereken je dit eenvoudig online. Let op, bereken de lijfrente of levensverzekering dus mee in het geschatte inkomen. Vervolgens weet je snel of die verbouwing van je woning binnen financieel bereik is. Uiteraard kan je de lening ook gebruiken voor het kopen van een auto, caravan of andere leendoel.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl