Geld lenen met een tijdelijk arbeidscontract? Geen probleem!

maandag 19 juli, 2021 Geld lenen met een tijdelijke arbeidsovereenkomst

Geld lenen met een tijdelijk contract was voor april dit jaar vaak lastig. Geldverstrekkers waren terughoudend bij aanvragers met een tijdelijk contract. Inmiddels is er meer mogelijk. Dit is het resultaat van gewijzigde leennormen. Wel moet moet je bij de aanvraag van de lening een werkgeversverklaring kunnen aantonen.  

Geld lenen met een tijdelijk arbeidscontract

Bij Becam houden we de VFN-normen aan. Deze norm bepaalt hoe geldverstrekkers jouw inkomen beoordelen bij het berekenen van je maximale lening. Deze norm is in april gewijzigd. Goed nieuws als je geld wilt lenen met een tijdelijk contract. Nu telt je volledige inkomen mee, waar geldverstrekkers hier voorheen terughoudend in waren. Je kunt hierdoor fors meer lenen! 

Hoeveel kan ik maximaal lenen met een tijdelijk arbeidscontract?

Vooral je inkomen en vaste lasten bepalen jouw maximaal verantwoorde lening. Onderstaand zie je het verschil tussen de oude en de nieuwe norm rond lenen en een tijdelijk arbeidscontract. Hierbij gaan we uit van een inkomen 1,5 x modaal, €57.000,- en gemiddelde lasten.

Oude situatie       Nieuwe situatie

Maximale lening met tijdelijk arbeidscontract:                   € 5.543,-                         € 60.973,-

Je ziet, het verschil in dit voorbeeld is fors. Het inkomen is in beide gevallen hetzelfde en toch valt de maximale lening nu € 55.430,- hoger uit. Wil je weten wat jij kunt lenen? Via onze rekentool zie je direct wat de mogelijkheden en maandlasten zijn.    

Werkgeversverklaring nodig

Bij het afsluiten van een lening met een tijdelijk arbeidscontract heb je wel een werkgeversverklaring nodig. Je werkgever spreekt in het document de intentie uit om – bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden – de tijdelijke arbeidsovereenkomst om te zetten naar onbepaalde tijd. Deze verklaring geeft de geldverstrekker meer zekerheid dat je de lasten van een lening ook met een tijdelijk arbeidscontract daadwerkelijk kunt dragen.

Wanneer heb je een tijdelijk arbeidscontract?

Het woord zegt het al, het gaat hierbij om een arbeidscontract voor een bepaalde tijd. Je weet bij aanvang van het contract al wanneer deze weer afloopt. Een vast contract heeft geen vooraf bepaalde looptijd en geldt tot werknemer of werkgever het opzegt. De looptijd van een tijdelijk contract kan een enkele maanden zijn maar ook een jaar. Zowel jij als je werkgever kunnen een tijdelijk contract doorgaans niet tussentijds beëindigen. Goed om te weten als je besluit om geld te lenen met een tijdelijk contract. 

Van tijdelijk naar vast arbeidscontract

Uiteraard kan een werkgever zelf altijd besluiten om je een vast contract aan te bieden. Los daarvan zijn er wettelijke regels over de maximale duur van een tijdelijk contract.  Sinds 1 januari 2020 wordt een tijdelijk contract automatisch omgezet als: 

  • Een werknemer bij dezelfde werkgever meer dan 3 opeenvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen.
  • Een werknemer meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers. Bijvoorbeeld als hij of zij eerst via een uitzendbureau werkt en daarna rechtstreeks bij de werkgever in dienst komt.

Aanvullend mag een werkgever een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In de praktijk komt dit erop neer dat een werkgever 3 tijdelijke contracten achtereen mag verstrekken. Daarna moet er minimaal een half jaar tussen zitten of gekozen worden voor een vast contract. De bovenstaande regels gelden niet als er in de CAO afwijkende voorwaarden staan. De CAO afspraken zijn leidend. 

Wil je weten wat je maximaal kan lenen met jouw tijdelijke arbeidscontract? Via onze rekentool bereken je dit eenvoudig online. Na de berekening weet je snel of het gewenste leenbedrag haalbaar is!

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl