Garagebox kopen: hoe werkt het?

dinsdag 2 april, 2024

Met een eigen garagebox hoef je nooit meer op zoek naar een vrije parkeerplaats. Bovendien staat je auto niet in weer en wind buiten. Een extra is dat je de garagebox kunt gebruiken als opslagplek. Kortom, genoeg redenen voor het kopen van een garagebox. Wat is de gemiddelde waarde en kan je ook geld lenen voor het kopen van een garagebox? We zochten het voor je uit. 

Waarde garagebox bepalen

De waarde van garageboxen varieert sterk. Om te beginnen is de locatie van de garagebox erg belangrijk voor de waarde. Koop je een garagebox in hartje Amsterdam of Utrecht, dan hangt er per vierkante meter een heel ander prijskaartje aan dan in een rustige plaats op het platteland. 

Naast het formaat en de locatie zijn ook de eigenschappen van de garagebox zelf van belang.  Is er bijvoorbeeld elektriciteit of verlichting aanwezig en hoe zit het met de veiligheid? Hoe meer faciliteiten, des te hoger de waarde. Om je toch een idee te geven, in een gemiddeld dorp of stad moet je rekening houden met € 30.000. In een drukke en populaire stad kan dit oplopen tot € 60.000 en hoger. In een rustig, landelijk dorpje kun je mogelijk nog een garagebox kopen rond de € 20.000.

Hypotheek voor garagebox    

In hoeverre je een garagebox kunt financieren met een hypotheek, hangt af van de situatie. Grenst de garagebox direct aan je woning, dan kun je de waarde van zowel de woning als garage meenemen in de taxatie. Deze taxatie bepaalt de hoogte van je maximale hypotheek. Het wordt lastiger wanneer het om een losse garagebox gaat die je niet op hetzelfde moment koopt als de woning. In dat geval dien je een extra hypotheek af te sluiten of eventuele overwaarde in je woning vrij te maken. Lang niet iedere geldverstrekker biedt de mogelijkheid voor het afsluiten van een hypotheek voor een losse garagebox. 

Lening voor garagebox

Bij het kopen van een garagebox weet je vooraf welk bedrag je nodig hebt. Bovendien betaal je het aankoopbedrag doorgaans in één keer. Dit maakt een persoonlijke lening een geschikte lening voor het kopen van een garagebox. Je leent hierbij een vast bedrag en betaalt dit in termijnen terug, tegen een rente die vaststaat tijdens de looptijd. De rente is over het algemeen hoger dan bij een hypotheek. Een alternatief is het doorlopend krediet. Deze leenvorm biedt meer flexibiliteit omdat je bedragen kunt opnemen wanneer je deze nodig hebt, tot een afgesproken maximum. Aandachtspunt is dat je hierdoor minder zekerheid hebt over de totale kosten en de looptijd van de lening. 

Bij zowel een persoonlijke lening als doorlopend krediet hoef je geen advies- en notariskosten te betalen, zoals bij een hypotheek wel het geval is. Lukt het je om sneller af te lossen dan het afgesproken schema? In dat geval dalen de totale kosten voor de garagebox lening en ben je eerder schuldenvrij.

Garagebox kopen

De koop van een garagebox start bij het in kaart brengen van je wensen. Hoe ver van je huis mag de garagebox liggen en wat zijn je eisen? Als je dat weet, volgt het zoeken naar te koop staande garageboxen. Je kunt hiervoor terecht op websites als Funda en Marktplaats. Informeer ook zeker bij makelaars in de buurt of kijk bij grotere aanbieders van garageboxen, zoals GaragePark. 

Als je een geschikte garagebox hebt gevonden, wordt het tijd voor het opstellen van een koopcontract. Hierin leg je in ieder geval vast om welke box het gaat, wat de afgesproken prijs is en de datum van aankoop. Neem eventueel ook meer details mee voor de zekerheid, zoals bijvoorbeeld een stroomaansluiting en automatische garagedeur. 

Na het tekenen van het koopcontract wordt de koop van de garagebox definitief bij de notaris. Deze stelt een koopakte op waarin onder andere de informatie uit het koopcontract wordt beschreven. Na het tekenen van de koopakte ben je definitief de eigenaar van de garagebox. Het eigenaarschap wordt door de notaris verwerkt in het Kadaster. Dit is een publieke database waarin iedereen kan zien wie de eigenaar is van woningen, garageboxen en ander vastgoed.

Garagebox en belasting

Koop je een losse garagebox, dan betaal je eenmalig overdrachtsbelasting. Ook bij de koop van een woning inclusief garagebox wordt over de totaalprijs overdrachtsbelasting berekend. Het standaardtarief in 2024 bedraagt 10,4 procent. Als eigenaar van een woning of garagebox moet je daarnaast jaarlijks onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente betalen. Het tarief voor dit jaar is voor eigenaren van woningen is 0,11599% van de waarde. Eigenaren van niet-woningen betalen 0,39273% van de waarde. 

Koop je een garagebox die niet direct aan je woning grenst? Mogelijk ziet de belastingdienst het als een eigendom in Box-3, waardoor de waarde meetelt bij het doen van je inkomstenbelasting. De exacte regels hierover zijn vrij ingewikkeld. Samengevat moet je voor Box-1 de aanhorigheid van de garagebox kunnen aantonen.  Dit wil zeggen dat je aantoont dat de garage daadwerkelijk bij je huis hoort, net als je tuin of schuur. Met een garagebox een paar honderd meter verderop zal dat niet altijd meevallen.   

Is een garagebox een goede belegging?

Garageboxen zijn eenvoudiger in aanschaf dan een woning en vereisen een minder grote investering. Het grootste voordeel is de inkomstenbron uit verhuur. Dit levert een direct rendement op uit je investering. Bovendien blijkt uit het verleden dat de waarde van vastgoed, waaronder ook garageboxen, op langere termijn toeneemt. Hiermee kun je meer rendement maken dan op bijvoorbeeld een spaarrekening. Tegenover deze kansen staan ook risico’s. Zo is de waarde van garageboxen doorgaans gevoeliger voor een eventuele dip op de woningmarkt dan huizen. Het aanbod kan dan opeens hard toenemen, wat zowel de prijs als de huurinkomsten kan drukken. Andere risico’s zijn hoger dan verwachte kosten voor onderhoud aan de garagebox of het lastig kunnen vinden van een huurder die jouw vraagprijs wil betalen. 

Neem in de begroting ook de kosten voor de lening mee en ga niet alleen uit van het meest positieve scenario. Ook wanneer het tegenzit op de vastgoedmarkt en de inkomsten uit verhuur tegenvallen, moet je de lening voor de garagebox terug kunnen betalen. Koop je de garagebox voor een (groot) deel met eigen geld, neem dan mee dat je hier met sparen of beleggen ook rendement op had gemaakt. Zo krijg je een meer objectief beeld van de kosten en de terugverdientijd van je investering in een garagebox.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl