Autolening 0% rente

vrijdag 27 maart, 2020

Is dat mogelijk, een auto met 0 procent rente te kopen? Vanaf september 2019 is dit niet meer toegestaan. Dit komt omdat de AFM concludeert dat een autofinanciering altijd geld kost. Laat je dus niet misleiden door een autolening met 0% rente.

Geen renteloze lening bij aanschaf auto

Tot medio 2019 boden veel autodealers een auto met een financiering van 0 procent rente aan. Misleidend, want een lening zonder rente bestaat niet. Tenminste, niet bij de autodealer of een kredietaanbieder. Om misleiding te voorkomen heeft de AFM in 2019 besloten dat een renteloze autofinanciering niet meer mag.

Wat mag dan nog wel? Autodealers mogen een autofinanciering met een lage rente aanbieden. Deze rente mag echter niet meer op 0% of hier vlakbij liggen. Dus ook niet een auto met 0,5% rente. Houd er rekening mee dat geld lenen altijd geld kost, bij een auto met 0% rente krijg je te maken met verborgen kosten.

Autofinanciering bij de autodealer of een grootbank

Het lijkt zo makkelijk, een auto bij de autodealer kopen en hier ook gelijk je autofinanciering afsluiten. Vooral wanneer deze adverteert met “auto 0 procent rente”. Goed, dit laatste mag niet meer maar nu blijft het aantrekkelijk om die financiering bij de autodealer te nemen.

Dit soort autofinancieringen kan vaak een stuk duurder zijn dan wanneer je een lening bij een bank afsluit. Wie voor een persoonlijke lening bij een andere kredietaanbieders dan de autodealer gaat, is enkele tientjes per maand voordeliger uit. Op de eindstreep kan het hier om een flinke besparing gaan.

Persoonlijke lening als autofinanciering

Kom je nog ergens een aanbieding voor een auto met 0% rente tegen? Trap hier niet in! Je bent altijd duurder uit dan verwacht. Het beste kies je voor een persoonlijke lening, de meest gunstige leenvorm wanneer het op autofinanciering aankomt.

Hoe ziet dat uit, een persoonlijke lening? Bij deze kredietvorm staan de rente en looptijd vast. Mocht de marktrente tussendoor veranderen, dan is dit niet van invloed op de rente van de lopende persoonlijke lening. Het prettige aan de persoonlijke lening is dat je de looptijd goed op het leendoel kunt afstemmen. Wie van plan is om vijf jaar in zijn nieuwe auto rondrijden, zorgt ervoor dat de looptijd ook vijf jaar bedraagt.

Tussentijds aflossen zonder boete

Een nieuwe auto kost geld, niet iedereen kan of wil dit middels spaargeld financieren. Een persoonlijke lening lijkt dan de beste oplossing. Wat gebeurt er wanneer je de auto voortijdig verkoopt of wanneer je een financiële meevaller hebt? In beide gevallen kun je dit geld gebruiken om extra af te lossen op de lening.

Kost tussentijds aflossen geld? In het verleden kreeg je met een boete te maken. Dit is verleden tijd: tussentijds aflossen kan zonder boete.

Je hoeft niet alles te lenen wanneer je een auto koopt

Er zijn autodealers die een 50/50 deal met je maken. De helft betaal je direct, de andere helft betaal je in termijnen terug. Let erop dat het hier vaak om een duurdere financiering via de autodealer gaat. Als je de helft direct zelf kunt betalen dan kun je ook kiezen voor een goedkopere lening.

Ditzelfde geldt ook voor kopen op afbetaling. Je gaat een veelal duurdere lening aan. Het is altijd beter om zelf kredietaanbieders met elkaar te vergelijken. Dit regel je heel eenvoudig en online bij Becam.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Naast materie deskundige houdt hij zich dagelijks bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen.

"Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt"

"Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan"

jeroen@becam.nl