Kopen op afbetaling

Wanneer je kiest voor kopen op afbetaling dan betaal je in minstens twee termijnen terug. Vaak gaat het om veel meer termijnen, oplopend tot wel 120 termijnen (10 jaar).  In hoeveel maandelijkse termijnen je terugbetaalt is afhankelijk van het totale aankoopbedrag.

Kopen op afbetaling kom je vaak bij aanschaf van een auto, caravan, camper of andere grote uitgaven tegen. Maar je ziet het ook wel bij postorderbedrijven waarbij je elektronica, kleding of andere goederen koopt. Daarnaast is kopen op afbetaling, ook wel kopen op krediet genoemd, mogelijk bij elektronicazaken en andere bedrijven.

Is kopen op afbetaling verstandig?

Niet iedereen heeft een grote zak geld beschikbaar. Toch heb je behoefte aan een nieuwe auto of caravan, die mooie boot of moderne apparatuur. Wie geen geld beschikbaar heeft laat zich al snel verleiden tot kopen op afbetaling. Verstandig? Niet altijd, want je moet wel weten waar je mee bezig bent. Wanneer je iets op afbetaling koopt betaal je namelijk niet alleen het geleende bedrag terug maar ook een rentebedrag.

Dit is waarom kopen op krediet niet altijd verstandig is

Wanneer je op afbetaling koopt dan ben je direct eigenaar van het product. Je betaalt in maandelijkse termijnen terug waardoor je het bedrag niet in een keer hoeft op te hoesten. Nadeel is dat je te maken krijgt met een (zeer) hoge rente. Hoger dan bij de persoonlijke lening.

Een ander nadeel is dat de looptijd van kredietaankopen soms te lang doorloopt. Je bent dan aan het afbetalen terwijl je de auto, de caravan of het product niet meer gebruikt of al hebt doorverkocht. Het is natuurlijk zonde om nog steeds voor iets te betalen wat je niet meer in bezit hebt.

Kopen op afbetaling bij autodealer enorm duur!

Wat veel mensen niet weten is dat kopen op afbetaling bij de autodealer enorm in de kosten loopt. De rentes liggen hier vaak vele malen hoger dan bij de persoonlijke lening of het doorlopend krediet. Houd hier dus rekening mee!

Geld lenen middels de persoonlijke lening

Kopen op afbetaling is dus niet altijd verstandig. Denk je na over een autolening, een lening voor een verbouwing of een vakantielening? Denk dan eens na over een persoonlijke lening. Dit is namelijk vele malen goedkoper dan kopen op afbetaling.

Het voordeel van de persoonlijke lening is dat je het geldbedrag in een keer op je rekening gestort krijgt. Hiermee financier je dus direct je aanschaf. Vervolgens betaal je in maandelijkse termijnen terug. Niet aan de autodealer, de winkelier of leverancier maar aan de kredietverstrekker. De maandelijkse termijnen staan vast, zowel met betrekking tot het maandbedrag als de rente. Mocht de rente tussendoor stijgen dan heeft dit geen invloed op de rente die je over de persoonlijke lening betaalt.

Het doorlopend krediet en iets kopen

Doe je vaker een grote aanschaf of heb je regelmatig behoefte aan extra financiële ruimte? Dan is het doorlopend krediet misschien iets voor jou. Deze leenvorm kenmerkt zich door een variabele rente en looptijd. Reeds afgeloste bedragen zijn opnieuw opneembaar.

Kopen op afbetaling en de looptijd aanpassen

Wanneer je iets koopt op afbetaling dan heb je vaak niet de mogelijkheid om de looptijd aan te passen. Wanneer je voor een persoonlijke lening gaat dan heb je die mogelijkheid wel. Je kunt namelijk de looptijd verlengen of verkorten, maar alleen wanneer dit financieel ook mogelijk is. Een kortere looptijd betekent dat je op de eindstreep minder terugbetaalt maar de maandlasten gaan wel omhoog.

Het is ontzettend belangrijk om de totale looptijd goed op de gebruiksduur van het product af te stemmen. Financier je bijvoorbeeld een nieuwe keuken? Vaak wordt een keuken na 15 jaar vervangen. Zorg dus dat die lening niet langer dan 15 jaar doorloopt.

Verstandige keus: leningen vergelijken

Laat je niet verleiden door kopen op afbetaling maar maak een verstandige keuze door leningen goed te vergelijken. Bij Becam kun je allereerst bekijken of een lening bij jou past en wat je maandelijks gaat terugbetalen. Speel een beetje met de looptijden en kom erachter wat dit met de maandlasten doet.

Leningen vergelijken, je moet het altijd doen. Vraag daarom meerdere offertes aan. Becam werkt samen met een aantal grote en betrouwbare kredietbanken. Hierdoor kunnen we de laagste rente van Nederland aanbieden. Via de online ‘mijn omgeving’ vraag je heel eenvoudig een of meerdere offertes aan. Deze offerte(s) ontvang je binnen 24 uur, zo makkelijk is het. Nu begint het vergelijken: welke kredietaanbieding past het beste bij jou? Na akkoord op een offerte zetten we alles zo snel mogelijk in werking zodat jij die mooie investering kunt doen.

Kunnen we je nog ergens mee helpen? Op onze website vind je veel informatie over de persoonlijke lening of het doorlopend krediet.

Vrijblijvende offerte aanvragen