Geld lenen voor aankoop auto

Als je niet voldoende geld vrij beschikbaar hebt, kun je een lening voor het kopen van een auto afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld bij de dealer, je koopt de auto dan op afbetaling. Vaak is dit een dure optie. Goedkoper is het lenen van geld bij een geldverstrekker. Voor de koop van een auto is een persoonlijke lening het meest geschikt. Je krijgt het bedrag in één keer op je rekening gestort, waarmee je vervolgens de auto kunt kopen. In vaste termijnen en tegen een vaste rente los je deze lening af. Bij Becam zetten we graag voor je op een rij welke auto lening het voordeligst is in jouw situatie.

Private lease

Private lease is een andere manier om het kopen van een auto mogelijk te maken. Leasen kan je vergelijken met huren. Je betaalt iedere maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij, in ruil daarvoor rijd je in een nieuwe auto. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto en betaalt het noodzakelijke onderhoud, de autoverzekering en de wegenbelasting. De enige kosten waar je mee te maken krijgt zijn de tankbeurten, eventuele boetes en het eigen risico bij schade.

Financial lease

Er is nog een leasevorm; financial lease. Dit wordt vaak ook huurkoop genoemd. In tegenstelling tot private lease ben je na het aflopen van het contract wel eigenaar van de auto. Voor je de auto krijgt, betaal je een aanbetaling. De overige kosten betaal je bij financial lease in de termijnen. Daarnaast betaal je ook rente. Omdat de auto uiteindelijk van jou wordt, ben je direct al wel verantwoordelijk voor het onderhoud, verzekeringen en belastingen.

Auto leasen vs. kopen

Het grootste verschil tussen het kopen van een auto met geleend geld en leasen zit hem in het eigendom. Wanneer je een auto koopt ben je direct eigenaar. Bij leasen is dit niet het geval. Een uitzondering hierop is financial lease, waarbij je na het aflopen van het contract wel eigenaar bent. Met private lease heb je vaak minder kosten omdat de leasemaatschappij de rekening van onderhoud en dergelijke op zich neemt.

Voor en nadelen private lease of lenen voor auto

Het leasen van een auto of kopen van een auto met een persoonlijke lening hebben beide voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij:

Voordelen private lease Nadelen private lease
Je rijdt een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand In het contract staat vast hoeveel kilometers je per jaar mag rijden. Rijd je meer, dan moet je bijbetalen
Je hebt geen kosten voor: autoverzekering, onderhoud en wegenbelasting Je gaat een financiële verplichting aan die je niet zomaar kunt opzeggen. Deze kan ook invloed hebben op je maximale hypotheek. 
Bij weinig schadevrije jaren is private lease goedkoper dan kopen Je wordt geen eigenaar van de auto
Je hebt geen groot aankoopbedrag nodig De optelsom van maandelijkse betalingen valt al snel hoger uit dan de aanschafprijs

 

Voordelen geld lenen auto Nadelen geld lenen auto
Je bent direct eigenaar van de auto Kosten voor onderhoud, verzekering en wegenbelasting zijn voor eigen rekening
Je bepaalt zelf hoeveel kilometer je per jaar rijdt Je betaalt door rente meer dan de daadwerkelijke koopprijs
Geld lenen voor auto is goedkoper als je al schadevrije jaren hebt opgebouwd. Je gaat financiële verplichting aan die je niet zomaar kunt opzeggen. Deze kan ook invloed hebben op je maximale hypotheek. 

Zakelijk leasen als zzp’er

Moet je als zzp’er geregeld op bezoek bij relaties of moet je om andere redenen vaak van A naar B? Een eigen auto is in die situatie het meest flexibel. Die hoef je niet per se met jouw spaargeld te financieren. Een zakelijke lening kan uitkomst bieden, net als een zakelijk leasen. Als zzp’er auto leasen werkt nagenoeg hetzelfde als bij private lease. Het grootste verschil is dat de auto op naam van je bedrijf komt te staan. De leasekosten en btw zijn hierdoor fiscaal aftrekbaar. Daarnaast krijg je bij zakelijke lease ook geen BKR-registratie op je naam. Rijd je met de geleasede auto ook privé? Bij meer dan 500 privékilometers moet je bijtelling betalen.

Uiteraard kun je als zzp’er ook voor private lease kiezen. Je kunt dan zowel privé als zakelijk in de auto rijden, zonder bijtelling te hoeven betalen voor de privékilometers. Voor zakelijke kilometers kan je wel een kilometervergoeding krijgen voor zakelijke kilometers.

Zakelijk leasen voor werknemers

Ook werknemers kunnen soms zakelijk leasen als de werkgever een mobiliteitsbudget aanbiedt. Je rijdt dan een auto van de zaak. Ook met deze constructie moet je bijtelling betalen als je de auto voor meer dan 500 kilometer per jaar zakelijk gebruikt.

Wat is goedkoper: auto leasen of kopen?

Het is niet eenvoudig om leasen of juist lenen als goedkoopste vorm uit te roepen. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Ben je tevreden met een gebruikte auto? Dan is geld lenen voor een tweedehand auto goedkoper dan een nieuwe auto leasen. Daarnaast bepalen de volgende factoren wat goedkoper is, lenen of leasen:

  • Grootte van de auto. Kleinere auto’s zijn vaak heel goedkoop om te leasen.
  • Hoeveel kilometer je wilt rijden. Naarmate je meer kilometer maakt, wordt een leasecontract vaak duurder dan met geleend geld een auto kopen.
  • Private lease is vaak goedkoper als je weinig schadevrije jaren hebt. Je hoeft dan immers geen dure autoverzekering af te sluiten. Het omgekeerde geldt uiteraard ook. Met relatief veel schadevrije jaren dan ben je vaak met geld lenen voor een auto goedkoper uit.
  • Je leeftijd maakt ook verschil. Bij sommige geldverstrekkers kun je soms niet of maar weinig lenen als je jong bent. Daarnaast betalen jongeren vaak de hoofdprijs voor een autoverzekering (mede door de weinige schadevrije jaren). Private lease kan dan goedkoper uitpakken.

Bij een auto leasen lopen je het risico op een restwaarde risico. Als de auto na afloop van de leaseperiode minder waard is geworden dan de geschatte restwaarde, moet je bijbetalen. Ligt de waarde echter hoger, dan krijg juist geld toe. Daarnaast wordt na de leaseperiode de auto geïnspecteerd. Kleine schades of krasjes worden weliswaar verzekerd op de autoverzekering van de leasemaatschappij, maar het eigen risico is voor jouw rekening. Vanwege dit risico zou je dergelijke waarschijnlijk niet op je verzekering verhalen als de auto van jezelf was.

Is lenen voor een auto of leasen beter?

Zowel leasen als lenen voor een auto is niet goed of slecht. Afhankelijk van jouw situatie is het lenen of leasen geschikter. Ben je bijvoorbeeld jong? Mogelijk is in die situatie leasen voor jou interessanter. Daarnaast maakt het ook uit wat voor type auto je op het oog hebt. Kleinere auto’s kun je vaak goedkoop leasen, voor een duurdere auto is geld lenen een meer logische keus. Bedenk bovendien of je zelf de eigenaar wilt zijn van de auto. Voor sommige mensen is dit een must, anderen vinden het prima als de auto eigendom blijft van leasemaatschappij.

In tegenstelling tot een aantal jaar geleden worden ook private leasecontracten volledig geregistreerd bij het BKR. Het voordeel van een lagere BKR-registratie gaat dan ook niet meer op. Benieuwd wat jij maximaal kunt lenen voor de aankoop van een nieuwe auto? Met deze rekentool bereken je dit eenvoudig.

Vrijblijvende offerte aanvragen