Geld lenen voor een elektrische fiets

Elektrische fietsen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Terecht, zonder al te veel inspanning brengt hij je naar jouw plaats van bestemming. De populariteit is terug te zien in verkoopcijfers. Zo gingen er in 2023 maar liefst 486.000 elektrische fietsen over de toonbank. Ruim 80% van alle verkochte fietsen is een e-bike. Fietsenwinkels maken nu meer omzet met de verkoop van elektrische fietsen dan met de traditionele tweewieler. Heb jij er nog geen ter beschikking? We geven je tips bij het financieren van een elektrische fiets. 

Elektrische fiets of e-bike?

Ga je voor een normale fiets, elektrische fiets of e-bike? Wat is nou eigenlijk het verschil? Een elektrische fiets heeft extra trapondersteuning, wat een traditionele fiets niet heeft. Een e-bike is een soort elektrische fiets, maar deze heeft een gashendel. Met een e-bike kun je dus ook rijden zonder te trappen.

Elektrische fiets financieren: wat zijn de kosten?

De gemiddelde prijs van een traditionele fiets ligt rond de 400 euro. Terwijl de prijs van een elektrische fiets of e-bike al snel kan oplopen tot 2500 euro. Een bedrag dat je misschien niet zomaar hebt liggen.

Wat je nodig hebt voor het financieren van een elektrische fiets hangt vooral af van je wensen. Kies je voor een instapmodel, dan kan je voordeliger uit zijn. Een duurdere klasse is de speed pedelec. Dit type heeft een hogere snelheid en is doorgaans luxer uitgevoerd. Een belangrijk onderdeel van de prijs is de accu van een elektrische fiets. Wil je een grotere actieradius, dan betaal je meer voor de accu.

Hoeveel geld kan ik lenen voor een elektrische fiets?

Heb je de keuze gemaakt? Dan weet je hoeveel je nodig hebt voor het financieren van een e-bike fiets. De hoogte van jouw maximale lening wordt bepaald door je persoonlijke situatie. Denk aan je inkomen, woon- en gezinssituatie. Bij Becam maak je eenvoudig online een berekening. Zo weet je snel of je voldoende kunt lenen voor de elektrische fiets die je op het oog hebt. Vervolgens kan je een vrijblijvende offerte opvragen.

De juiste lening voor het financieren van de elektrische fiets

Bij het financieren van een elektrische fiets kan je kiezen uit verschillende soorten leningen. We zetten de verschillen voor je op een rij:

Een persoonlijke lening voor een elektrische fiets

Belangrijke eigenschappen van een persoonlijke lening zijn een vaste rente, looptijd en maandtermijn. Het voordeel hiervan is dat je vooraf precies weet wanneer de lening is afgelost. Bovendien loop je niet het risico op stijgende rentelasten tijdens de looptijd van de lening. Je kunt de looptijd van de lening afstemmen op de verwachte levensduur van de elektrische fiets. Zo voorkom je dat je nog betaalt aan de lening terwijl je de fiets niet meer gebruikt. Deze voordelen maken een persoonlijke lening de populairste leenvorm bij het financieren van elektrische fietsen.

Een doorlopend krediet voor een elektrische fiets

Bij een doorlopend krediet wordt vooraf bepaald welk bedrag je maximaal mag lenen. Vervolgens heb je alle vrijheid om krediet op te nemen, tot het afgesproken limiet. Heb je afgelost op de lening? De afgeloste bedragen kan je binnen de leengrens opnieuw opnemen. Erg flexibel dus. Een aandachtspunt is de variabele looptijd, rente en aflossing. Deze kenmerken zorgen voor minder zekerheid. Dit maakt deze leenvorm minder geschikt als elektrische fiets financiering. Bovendien heb je bij het kopen van bijvoorbeeld een e-bike slechts een keer een bedrag nodig, en heb je niet vaker geldbedragen nodig.

Elektrische fiets op afbetaling of financieren

Schaf je een elektrische fiets aan bij een grotere winkel of dealer, dan krijg je vaak de aanbieding om de fiets te kopen op afbetaling of te betalen in termijnen. Je bent meteen eigenaar maar betaalt de aankoopsom in delen. Een andere optie is het afsluiten van een lening via de verkoper. Wel zo handig om het op dezelfde plaats te regelen? Besef wel dat je het risico loopt op fors hogere kosten. De gemiddelde winkel rekent een hogere rente dan je zou betalen bij een persoonlijke lening. Je betaalt hierdoor al snel meer dan nodig, zowel per maand als in totaal over de hele looptijd van de lening.

Een e-bike op afbetaling kopen is niet de beste keuze in vergelijking met directe aankoop en financiering via een lening. Als je kijkt naar rente, zekerheid, voorwaarden en mogelijkheden, is het verstandiger om een aparte lening af te sluiten voor de financiering van een fiets in plaats van betaling in termijnen.

Tweedehands elektrische fiets kopen? Let op de accu

Je kunt besparen door een tweedehands exemplaar te kopen. Dat scheelt ook bij het financieren van de elektrische fiets. Let in dat geval wel op de leeftijd van de accu en vraag de verkoper naar de staat ervan. Haalt hij bijvoorbeeld nog het voorgeschreven aantal kilometers. De accu is een duur onderdeel en blijft circa vijf jaar goed. Is er toch een nieuwe accu nodig? Dat levert een gemiddelde kostenpost van circa €500 op. Daar wil je niet pas na de aanschaf achter komen.

Lening e-bike combineren met ander leendoel?

Het afsluiten van de lening doe je voor het financieren van een elektrische fiets of e-bike. Toch kan je daarnaast nog andere wensen hebben. Wellicht is de vierwieler voor de deur ook aan vervanging toe of staat een motor al langer op het verlanglijstje. Je kunt leendoelen combineren en een hogere persoonlijke lening afsluiten, zolang het past bij jouw inkomen en woonsituatie. Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een doorlopend krediet, waarbij je afgeloste bedragen weer opnieuw mag opnemen. Populaire leendoelen zijn: 

Gratis offerte en online een lening afsluiten

Dankzij onze volledige online werkwijze maken we bij Becam lenen laagdrempelig. We werken samen met verschillende grote banken die lage marktrentes hanteren. Dit maakt het financieren van een elektrische fiets zo voordelig mogelijk!

Het aanvragen van een offerte is gratis en verplicht je tot niets. Benieuwd naar de mogelijkheden voor het financieren van jouw elektrische fiets? Uiteraard tegen de laagste rente. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt!

Vrijblijvende offerte aanvragen