Geld lenen voor een elektrische auto

Er zijn weinig mensen die een elektrische auto zo uit eigen zak kunnen betalen. Zeker met de huidige lage rente hoeft dit geen probleem te zijn. Je kan een elektrische auto financieren met een lening. Heb je wel spaargeld dat je kunt missen? Dan kan je dit inzetten en hoef je minder te lenen. De investering kan je op termijn vanzelf terugverdienen. Over het algemeen is elektrisch rijden goedkoper dan een aandrijving op benzine of diesel. 

Heb je ook een elektrische auto op het oog maar weet je niet waar te beginnen? We geven je op deze pagina de nodige handvatten, zodat je goed voorbereid geld leent voor een elektrische auto. Bedenkt daarbij zelf vooraf goed wat je wensen zijn qua merk en model.

Gebruik elektrische auto groeit hard

Steeds meer Nederlanders hebben een zogenaamde stekkerauto. Hieronder vallen personenauto’s met een elektromotor waarvan de accu wordt opgeladen met een stekker. Dit kunnen volledig elektrische personenauto’s die enkel een elektromotor hebben en emissievrij zijn als plug-inhybrides. Begin 2021 ging het in totaal om 273.000, op een totaal van 8.8 miljoen personenauto’s. Dat lijkt weinig, maar de groei zit er goed in. Vooral het aantal volledig elektrische personenauto’s groeide het laatste jaar sterk (63 procent). Verwacht wordt dat de opmars nog niet ten einde is.  

Elektrische auto financieren: wat heb je nodig?

Bij het financieren van een elektrische auto is er niet één standaard. De kosten hangen vooral af van het merk en model auto. Ga je voor een luxe elektrische Porsche, dan valt het prijskaartje hoger uit dan bij een beter betaalbare Kia. Onder andere de afwerking als de actieradius van de elektrische auto heeft invloed op de prijs. 

Om je een indicatie te geven van elektrische auto financiering volgen vijf populaire modellen met de vanafprijs. Daarbij gaat het om nieuwe modellen, begin 2022 gemeten. 

  1. Kia e-Niro / € 38.995
  2. Skoda Enyaq iV / € 42.180
  3. Ford Mustang Mach-E / € 50.625
  4. Tesla Model 3 / € 56.980
  5. Volkswagen ID.4 1ST i / € 47.340

Hoeveel geld kan ik lenen voor een elektrische auto?

Weet je welk merk en model het wordt? Dan is meteen duidelijk hoeveel je nodig hebt voor het financieren van de elektrische auto. Of je dit ook kunt lenen hangt af van je persoonlijke situatie. Denk aan je inkomen, woon- en gezinssituatie. Bij Becam maak je eenvoudig online een berekening. Vervolgens is meteen duidelijk of jouw maximale lening voldoende is voor de elektrische auto van je keus. Heb je de berekening gemaakt? Vraag daarna eenvoudig een vrijblijvende offerte op voor de elektrische auto.

Deze lening past het best bij elektrische auto financiering

Bij het financieren van een elektrische auto heb je keus uit verschillende soorten leningen. De grootste verschillen zijn:

  • Een persoonlijke lening voor een elektrische auto

Belangrijke eigenschappen van een persoonlijke lening zijn een vaste rente, looptijd en maandtermijn. Het voordeel hiervan is dat je vooraf precies weet wanneer de lening is afgelost. Bovendien loop je niet het risico op stijgende rentelasten tijdens de looptijd van de lening. Je kunt de looptijd van de lening afstemmen op de verwachte levensduur van de elektrische auto. Zo voorkom je dat je nog betaalt aan de lening terwijl je de auto niet meer gebruikt. Deze voordelen maken een persoonlijke lening de populairste leenvorm bij het financieren van elektrische auto’s.

  • Een doorlopend krediet voor een elektrische auto

Bij een doorlopend krediet wordt vooraf bepaald welk bedrag je maximaal mag lenen. Vervolgens heb je alle vrijheid om het krediet op te nemen, tot het afgesproken limiet. Heb je afgelost op de lening? De afgeloste bedragen kan je binnen de leengrens opnieuw opnemen. Erg flexibel dus. Aandachtspunt is de variabele looptijd, rente en aflossing. Deze kenmerken zorgen voor minder zekerheid. Dit maakt deze leenvorm minder geschikt als elektrische auto financiering.

Let op bij elektrische auto financieren via de dealer

Het klinkt logisch om de elektrische auto te financieren via de dealer. Vaak krijg je het aanbod om de auto te kopen of afbetaling. Je bent dan wel meteen eigenaar, maar betaalt de koopprijs in verschillende gedeeltes. Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een lening via de verkoper. Beide constructies hebben als nadeel dat je al snel teveel betaalt. Doorgaans is de rente bij de dealer fors hoger dan die op een persoonlijke lening. Dit zie je terug in zowel hogere maandlasten als totale kosten van de lening. 

Tweedehands auto kopen? Let op de accu

Met het kopen van een tweedehands model kan je fors besparen. Op die manier heb je minder nodig voor het financieren van de elektrische auto. Informeer wel goed bij de verkoper naar de staat en leeftijd van de accu. Net als bij alle accu’s neemt de kwaliteit af na verloop van tijd. Over het algemeen kan een nieuw exemplaar zeker 10 jaar mee gaan. Moet je een accu vervangen, dan ben je al snel € 12.000 kwijt. De kostenpost kan zelfs oplopen tot € 20.000. Belangrijk dus om vooraf goed na te vragen hoeveel kilometers er gereden kan worden op een volle accu.  

Combinatie lening elektrische auto met ander leendoel?

Mogelijk heb je naar het financieren van een elektrische auto nog andere wensen. Zo kan je al langer plannen hebben voor het vernieuwen van de badkamer of plaatsen van een dakkapel. Wat je wensen ook zijn, je kunt leendoelen combineren bij het afsluiten van een persoonlijke lening. Uiteraard moet de lening wel aansluiten op jouw inkomen en woonsituatie. Populaire leendoelen zijn: 

Gratis offerte en online een lening afsluiten

Dankzij onze volledige online werkwijze maken we bij Becam lenen laagdrempelig. We werken samen met verschillende grote banken die lage marktrentes hanteren. Dit maakt het financieren van een elektrische auto zo voordelig mogelijk!

Het aanvragen van een offerte is gratis en verplicht je tot niets. Benieuwd naar de mogelijkheden voor het financieren van jouw elektrische auto? Uiteraard tegen de laagste rente!

Vrijblijvende offerte aanvragen