Zonnepanelen leasen: de voor- en nadelen

woensdag 18 oktober, 2023 Zonnepanelen worden op het dak geplaatst

Wil je graag besparen op je energierekening en meer rekening houden met het klimaat? Dat kan met zonnepanelen op je dak. Het kopen en installeren van 10 zonnepanelen kost al snel meer dan €7.500. Wil of kan jij dat bedrag niet in één keer betalen? Zonnepanelen huren en leasen is een goed alternatief. 

Bij het leasen van zonnepanelen ga je een contract aan met één aanbieder van zonnepanelen. Vaak is dit een contract van ongeveer tien jaar. Gedurende die tijd betaal je maandelijks een bepaald bedrag. In ruil daarvoor worden de zonnepanelen geïnstalleerd en onderhouden.

Loopt je zonnepanelen leasecontract bijna af? In die situatie kan je de panelen veelal voor een bepaald bedrag overnemen, zodat je zelf eigenaar wordt. Een andere optie is het laten vervangen van de zonnepanelen, om vervolgens een nieuw contract aan te gaan.

Voordelen zonnepanelen leasen

Het grootste voordeel van zonnepanelen leasen is toch wel dat je zelf geen (grote) investering hoeft te doen om te profiteren van zelf opgewekte energie. De maandelijkse lasten zijn ook niet heel hoog. Zo kosten 10 zonnepanelen gemiddeld €45 tot €70 per maand in totaal met een leasecontract. Andere voordelen van zonnepanelen leasen zijn:

  • Je hebt geen omkijken naar de zonnepanelen

Omdat jij door het huren van de zonnepanelen geen eigenaar bent, ligt de verantwoordelijkheid ervoor niet bij jou. Ontstaat er bijvoorbeeld een defect aan de panelen of de omvormer, dan moet de verhuurder dit oplossen en krijg jij niet direct te maken met extra kosten.

  • Vaste lease prijs

Vooraf spreek je af hoeveel je betaalt voor het leasen van de zonnepanelen. Je weet dus direct waar je aan toe bent. Vaak weet je dan ook voor welk bedrag je de zonnepanelen na het contract eventueel kunt overnemen.

  • Een goede en zorgvuldige installatie

Omdat verhuurbedrijven verantwoordelijk zijn voor de zonnepanelen, hebben ze er baat bij dat de installatie van goede kwaliteit is en er zorgvuldig gemonteerd wordt. De kosten voor herstel zijn namelijk ook voor hun rekening.

  • Leasen zonnepanelen voor huurwoningen

Zonnepanelen kopen kan bij een huurwoning minder aantrekkelijk zijn. Huren is dan een goed alternatief. Maak hierover echter wel goede afspraken met de verhuurder van de woning en de aanbieder van de zonnepanelen.

Nadelen leasen zonnepanelen

Het leasen van zonnepanelen kent ook een keerzijde. Zo zit je vaak voor minstens 10 jaar vast aan een huurcontract. Daarnaast ben je na de looptijd van het contract geen eigenaar van de zonnepanelen. Wil je deze alsnog kopen, dan moet je overnamekosten betalen. In de regel is leasen ook duurder dan kopen.

Een ander nadeel van het leasen van zonnepanelen is dat dit niet meetelt in de waardevermeerdering van het huis in het geval van een koophuis. Wanneer het huis verkocht is zullen zonnepanelen die geleased zijn niet blijven liggen in tegenstelling tot zonnepanelen die gekocht zijn.

Lenen is toch ook duurder dan kopen zonder lening?

Dat klopt, maar bij de aanschaf van zonnepanelen is er wel een belangrijk verschil. Wanneer je geld leent voor de aanschaf van zonnepanelen dan kun je de btw van de kosten van de zonnepanelen terugvragen. Dit is 21% en maakt dus een behoorlijk verschil in de kosten. Wanneer je zonnepanelen gaat leasen dan heb je geen recht op de teruggave van de 21% btw. Wat voor een verschil dit is kun je zien in het onderstaande rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld zonnepanelen leasen:

Je sluit een tienjarig leasecontract af en betaalt voor tien zonnepanelen €50 per maand. Dit betekent dat je over een termijn van tien jaar €6.000 kwijt bent aan de zonnepanelen. Hier komen nog kosten bij als je op het eind van het contract eigenaar wilt worden van de panelen.

De aankoop en het monteren van 10 zonnepanelen kost ongeveer €5.500. De betaalde btw kun je echter terugvragen bij de belastingdienst, waardoor de nettokosten €4.345 bedragen. Het kopen van zonnepanelen is dus €1.655 goedkoper dan leasen. Hierbij is geen rekening gehouden met het eventuele overnamebedrag aan het einde van het contract bij het leasen van zonnepanelen, uiteindelijk kan het verschil dus nog groter zijn. Houd er wel rekening mee dat bij kopen je zelf opdraait voor onderhouds- en reparatiekosten. 

Aandachtspunten bij zonnepanelen leasen

Met het aangaan van een leasecontract voor zonnepanelen doe je een jarenlange commitment. Doorgaans voor minstens tien jaar. Denk er goed over na of je de bijbehorende verplichtingen daadwerkelijk wilt aangaan. Aandachtspunten zijn:

  • Wat gebeurt er als je het huurcontract eerder wilt opzeggen?

Bij veel verhuurders van zonnepanelen is het mogelijk het leasecontract eerder stop te zetten. Wel staat hier vaak wel een forse vergoeding tegenover. Je moet dan bijvoorbeeld de resterende huurtermijnen voldoen. Bij sommige verhuurders kun je wel maandelijks opzeggen, maar betaal je een forse demontage vergoeding en administratiekosten.

  • Kun je de gehuurde zonnepanelen mee verhuizen?

Bij een verhuizing kun je de gehuurde zonnepanelen meestal meeverhuizen. Vraag wel goed na bij de leasemaatschappij of er in die situatie kosten gerekend worden voor demontage en montage.

  • Wordt de huur geïndexeerd?

Sommige aanbieders leggen in het contract vast dat de huur jaarlijks iets duurder wordt (indexeren). Check hoe de verhuurder dit aanpakt.

  • Wat gebeurt er bij wijzigingen in wet- en regelgeving?

Veel verhuurders hebben vastgelegd dat ze de huurovereenkomst eenzijdig kunnen wijzigen als er wet- en regelgeving veranderen.

  • Wat kost het om de zonnepanelen over te kopen?

Aan het einde of soms ook voor het eind van de leaseperiode kan je mogelijk de zonnepanelen overnemen. Let wel op de voorwaarden en de kosten.

Met het leasen van zonnepanelen kun je zonder grote investering genieten van zelf opgewekte groene stroom. Dit heeft ongetwijfeld een positief effect op je maandelijkse energierekening. Neem het contract wel goed door, zodat je weet waar je aan begint. Houd er daarnaast rekening mee dat kopen vaak goedkoper is.

Naast het leasen kan je zonnepanelen ook financieren via Becam. Het opvragen van een vrijblijvende offerte doe je volledig online en levert de laagst mogelijke rente op.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl