Lang of kort geld lenen? Wat is de beste looptijd?

vrijdag 3 februari, 2023 Lange of korte looptijd

Als je geld leent, dan moet je dit vroeg of laat weer terugbetalen. Bij het afsluiten van een persoonlijke lening kies je vooraf het termijn waarin je de lening volledig aflost. Oftewel, de looptijd van de lening. Deze lening looptijd is belangrijk voor de hoogte van de maandlasten. Kies je voor een korte of lange looptijd?

Beste looptijd lening: lang of kort?

Bij het kiezen van de looptijd moet lijkt een korte looptijd aantrekkelijk. Je hebt een kortlopende lening sneller weer helemaal afgelost. De keerzijde is wel dat de maandlasten hoger zijn naarmate de looptijd van de lening korter is. Dan toch gaan voor een langere looptijd? Ook dat heeft voor- en nadelen. Per maand ligt het bedrag aan aflossing lager. Onder aan de streep ben je we duurder uit. Je betaalt namelijk over een langere periode rente.

Hoe kies ik de beste looptijd lening

Het kiezen van een looptijd is een belangrijke stap bij het afsluiten van een lening. De beste keuze hangt onder andere af van de volgende vragen:

  • Wat je er mee wilt aanschaffen?

Het is verstandig om de looptijd van een lening af te stemmen op het leendoel. Zo voorkom je dat je geld moet aflossen, terwijl dat waar je de lening voor hebt afgesloten geen of nauwelijks waarde meer. Of het eerdere leendoel is al niet meer in je bezit. Neem bijvoorbeeld een auto. Stel je koopt gemiddeld elke vijf jaar een andere auto. In dat geval is het aan te raden om de looptijd van de lening te houden op of rond vijf jaar.

  • Hoeveel kun je per maand kwijt zijn aan aflossing?

Uiteraard moet je ook rekening houden met wat je per maand kwijt wilt en kunt zijn aan aflossing. Heb je echt een andere auto nodig, maar is een looptijd van vijf 5 jaar financieel niet haalbaar? Dan kun je uiteraard kiezen voor een langere looptijd. In dat geval neem je voor lief dat je nog aan het aflossen bent voor iets wat je niet meer gebruikt of is afgeschreven.

Looptijd persoonlijke lening

De looptijd van een persoonlijke lening varieert van 6 tot 180 maanden. Voor je een persoonlijke lening afsluit, bepaal je zelf de looptijd. Tijdens die periode staat zowel de rente als het aflossingsbedrag vast. Bij Becam kun je wel altijd tussentijds extra aflossen. Zo blijf je zelf de regie houden.

Looptijd doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet is de looptijd variabel. Je kunt namelijk afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. Hiermee verleng je de looptijd van de lening. Veel banken zien dit als een risico omdat je dan geld onnodig lang leent. Bij veel kredietverstrekkers geldt er tegenwoordig dan ook een maximale looptijd tussen de 120 en 180 maanden. Na die periode moet je het doorlopend krediet volledig afgelost hebben.

De voor- en nadelen van een lange lening looptijd

Het grootste voordeel van een lening met lange looptijd is dat je de aflossing over een langere periode kunt spreiden. Hierdoor zijn je maandlasten een stuk lager. Stel je leent € 10.000. Wanneer je dat over een periode van 60 maanden terugbetaalt, ben je aan aflossing € 166,67 per maand kwijt. Vergeet niet dat er ook nog een bedrag aan maandelijks verschuldigde rente bovenop komt. Betaal je de lening over een periode van 180 maanden terug? In dat geval bedraagt de maandelijkse aflossen slechts € 55,56. Een flink verschil dus!

Kredietverstrekkers lenen het geld niet kosteloos aan je in bruikleen. Over de lening betaal je rente. Des te langer de rente loopt, des te hoger het totale bedrag aan rente. Het verschil kan al snel oplopen tot honderden euro’s. Goed om rekening mee te houden dus! Daarnaast past een langere looptijd niet altijd bij het leningdoel als geld lenen voor een auto of zonnepanelen.

De voor- en nadelen van een korte lening looptijd

Een lening met een korte looptijd kost uiteindelijk minder wat betreft de totale rente. Daarnaast past een kortere looptijd vaak beter bij leningdoelen als geld lenen voor een auto of zonnepanelen. Het nadeel zijn echter de hogere maandlasten. Die moet je wel kunnen dragen, anders is een lening met lange looptijd mogelijk een betere optie.

Wat voor jou de beste looptijd is, hangt van je leningdoel én je wensen over de maandlasten. Heb je de financiële mogelijkheid, kies dan eerder voor een kortere looptijd van leningen. Je bent dan eerder schuldenvrij en kunt besparen op de kosten. Je kunt via onze online rekentool eenvoudig jouw lening berekenen.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl