Geld lenen in 2024

maandag 22 januari, 2024 Euro's geld lenen

Wil je in 2024 geld lenen voor een auto, verbouwing of ander doel? Houd rekening met de specifieke regels die dit jaar gelden bij geld lenen. Zo is de maximale rente die geldverstrekkers mogen rekenen gestegen. Daarnaast is de wettelijke rente gewijzigd. Wat merk jij daar precies van? Een toelichting is geen overbodige luxe.

Verhoging wettelijke rente

Om te beginnen bedraagt de wettelijke rente 7 procent in 2024, wat 1 procent meer is dan vorig jaar. Deze wettelijke rente is het percentage dat schuldeisers maximaal mogen rekenen als je een betalingsachterstand hebt.

Denk bijvoorbeeld aan een betalingsachterstand bij de verhuurder van je woning, de zorgverzekeraar of de winkel waar je jouw aankoop in verschillende delen betaalt. De wettelijke rente wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld, aan de hand van de ontwikkelingen op de financiële markten.

Maximale rente geldverstrekkers omhoog

De eerder genoemde wettelijke rente heeft ook gevolgen voor het maximale tarief dat geldverstrekkers mogen rekenen bij geld lenen in 2024. Dit maximum bestaat uit de wettelijke rente, plus 8 procent. Per saldo mag hierdoor in 2024 tot 15 procent rente in rekening gebracht worden per jaar.

Deze maximale rente geldt niet alleen als je via een bank of andere reguliere geldverstrekker een lening afsluit. Dezelfde regels gelden ook bij onder andere rood staan, koop op afbetaling en voor het gebruikte tegoed op je creditcard. Juist deze vormen van lenen zijn vaak duurder dan je denkt. Check vooraf dus goed wat je aan rente gaat betalen, voordat je een handtekening onder de overeenkomst tot koop op afbetaling zet.

Regels gelden ook voor flitskredieten

De maximale toegestane rente geldt ook voor flitskredieten. Dit zijn kredieten met een looptijd korter dan 3 maanden. Zeker bij dergelijke leningen is het goed om scherp te zijn op de kosten. In eerste instantie lijkt het tarief vaak mee te vallen, vooral omdat de lening kort loopt. Bekijk je het op langere termijn, dan zijn de kosten over het algemeen fors hoger dan op bijvoorbeeld de gemiddelde persoonlijke lening.

Salarisverhoging gehad?

Het salaris van veel mensen is per januari 2024 gestegen, als compensatie van de inflatie. Is dit bij jou ook het geval? Mogelijk kun je hierdoor meer lenen. De hoogte van de maximale lening hangt vooral af van je maandelijkse inkomen.

Houd hierbij wel rekening mee met de leennormen, die medio vorig jaar zijn gewijzigd. Deze door de overheid vastgestelde normen bepalen hoeveel je kunt lenen in verhouding tot je inkomen. Aangezien de regels strenger zijn geworden, kan het voordeel van een hoger inkomen in de praktijk tegenvallen.

Vergelijk rentes

Wil jij in 2024 geld lenen? Dat kan gelukkig tegen een aanzienlijk lagere rente dan het maximum toegestane tarief van 15%. Via Becam is het afsluiten van een lening al mogelijk tegen 6,6% rente. Dit actietarief geldt wanneer je leent voor het verduurzamen van je woning. Voor andere leendoelen betaal je slechts een fractie meer.

Het vergelijken van de belangrijkste geldverstrekkers nemen wij voor je uit handen. We bekijken meteen wat in jouw situatie de maximaal verantwoorde lening is. Zo heb je het plaatje in één keer compleet!

Vooral bij flitskredieten, rood staan en koop op afbetaling loop je het risico op veel hoger dan nodige rentelasten. De rente kan in 2024 oplopen tot 15 procent per jaar. Zorg ervoor dat je weet wat je betaalt en bekijk of het voordeliger kan. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem vrijblijvend contact op, we helpen je graag verder.

Jeroen Uppelschoten

Jeroen is een van de vennoten en financieel expert binnen Becam.nl. Hij is materie deskundige en houdt zich graag bezig met het optimaliseren van de processen om klanten zelfstandig te laten lenen. Daarnaast stuurt Jeroen het team aan van financieel experts om zo alle klanten snel aan een voordelige offerte te helpen. En dat alles volledig online.

“Wij streven naar een leenmarkt waarbij alle consumenten zelfstandig keuzes kunnen maken met betrekking tot het lenen van geld. Door onze volledige online processen en beveiligde mijn-omgeving kunnen klanten lenen tegen de laagste rentetarieven in de markt”

“Een beter aanbod dan je huisbank? Dat is mijn uitdaging en die ga ik graag aan”

Werkt in de financiële dienstverlening sinds 2000
Functie Directeur en expert lenen
Opleidingen HBO & relevante vakdiploma’s waaronder consumptief krediet en hypotheken.
Specialisatie Geld lenen en hypotheken
Hobby’s Koken en Wielrennen

Email adres: jeroen@becam.nl