Een zonneboiler is een installatie die zonne-energie gebruikt om water in je woning te verwarmen. Met een zonneboiler heb je dus geen of minder gas nodig om water te verwarmen. Het is daarom een duurzame oplossing. 

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat grofweg uit drie onderdelen:

 • Zonnecollector(en) die zijn bevestigd op het dak
 • Een voorraadvat om warm water op te slaan
 • Een naverwarmer

Een zonnecollector lijkt op een zonnepaneel, maar de werking is anders. In de collector zit een vloeistof die wordt verwarmd door de zon. De warmte hiervan kan op een uitzonderlijk zonnige zomerse dag oplopen tot 90 graden. Via een leiding wordt de verwarmde vloeistof naar het voorraadvat gepompt. Hier stroomt het door een warmtewisselaar die warmte afgeeft aan het water in dat vat. Wordt het water niet warm genoeg? Dan springt de naverwarmer, meestal de cv-ketel, bij. Het water in het vat moet minstens 60 graden Celsius zijn om de groei van Legionella tegen te gaan.

Waarom een zonneboiler installeren?

Met een zonneboiler kun je besparen op je energiekosten. Je hebt namelijk geen of minder gas meer nodig voor het verwarmen van water. Daarnaast ben je klimaat bewust bezig en stoot je heel wat minder CO₂ uit. Omdat je met een zonneboiler zelf duurzame energie opwekt, leidt dit vaak ook tot een hoger energielabel voor je woning. Dit is vervolgens weer positief voor de waarde van je woning.

De kosten

De kosten van een zonneboiler hangen af van het soort boiler dat je koopt. Een zonneboiler voor drie personen kost gemiddeld rond de € 3.000. Je hebt in dat geval collectoren die 2,5 vierkante meter aan ruimte in beslag nemen en een voorraadvat van 120 liter. Een huishouden dat gemiddeld meer water gebruikt, kan beter kiezen voor een boiler van 180 liter. Een dergelijke grotere zonneboiler kost gemiddeld € 3.800. Je hebt dan ook meer collectoren nodig, vaak heb je aan vier vierkante meter collectoren voldoende.

Houd rekening met de ruimte die het voorraadvat in beslag neemt. Deze moet vaak in de buurt van de cv-ketel komen te hangen. Niet in ieder huis is dat even gemakkelijk.

Subsidie drukt kosten zonneboiler

Met een zonneboiler wek je zelf duurzame energie op. De overheid stimuleert dit en daarom kun je subsidie aanvragen als je een zonneboiler aanschaft. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort boiler. Volgens Milieu Centraal kun je een zonneboiler voor drie personen kopen met gemiddeld € 1.200 subsidie. Voor vijf personen is dat € 1.800. Onder de streep komen de kosten voor zonneboiler voor drie personen dus uit op zo’n € 1.800. Reken bij vijf personen op € 2.000.

Opbrengst zonneboiler afhankelijk van verschillende factoren

Met een zonneboiler je bespaar je bijna 40 procent op de kosten voor warm water. Toch valt het rendement niet altijd even hoog uit. Het rendement van een zonneboiler hangt onder andere af van de volgende factoren:

 • De hellingsgraad
  Om zo veel mogelijk zonlicht op te vangen, moeten de zonnecollectoren in een hoek tussen de 20 en 60 graden liggen. De meest ideale hoek is 36 graden.
 • De ligging
  Zonnecollectoren gericht op het zuiden leveren het hoogste rendement. Het rendement kan met maar liefst 20% dalen als die bij collectoren die op het noorden gericht zijn. Uiteraard moet op de zonnecollectoren ook geen schaduw vallen van bomen en dergelijke.
 • Het soort zonnecollectoren
  Vacuümbuiscollectoren zijn doorgaans duurder, maar hebben wel beter rendement dan vlakke plaatcollectoren.
 • Afstand tussen de collectoren en het voorraadvat
  Voor een zo hoog mogelijk rendement is het belangrijk dat de afstand tussen de collectoren en het voorraadvat zo klein mogelijk is. Zo gaat er namelijk minder warmte verloren.

Terugverdientijd

Met een zonneboiler kun je besparen op je stookkosten. Hierdoor verdien je de kosten vanzelf terug. Volgens Milieu Centraal bespaart een huishouden van drie personen gemiddeld 160 kuub gas. Een vijfpersoons huishouden kan een besparing verwachten van gemiddeld 230 kuub gas. 

Personen Investering

zonneboiler

Besparing per jaar bij € 1,20/m3 Terugverdientijd 
3 € 1.800

192

9 jaar en 5 maanden
5 € 2.000

276

7 jaar en 3 maanden

In bovenstaande tabel gaan we uit van een gasprijs van € 1,20 per kuub, wat over de langere termijn een reëel uitgangspunt is. Omdat de gasprijzen nu zo hoog zijn, is de kans groot dat je de zonneboiler een stuk sneller terugverdiend. Daar staat tegenover dat een zonneboiler ook onderhoud nodig heeft. Dit verlengt de terugverdientijd iets. 

Zonneboiler geeft minder rendement in de winter

Om het water te verwarmen hebben de collectoren van een zonneboiler vooral licht nodig. In de winter kan de boiler dus alsnog het water verwarmen, ook als het niet zo zonnig of warm is. Bij een buiten temperatuur van 7 graden Celsius, kan het water in de boiler alsnog oplopen tot ongeveer 40 graden. Het rendement ligt in de winter wel 50 à 60 procent lager dan in de zomer, maar je cv-ketel hoeft minder hard te werken. Hierdoor gebruik je dus alsnog minder gas.

Vrijblijvende offerte aanvragen