Opties tweede huis financieren

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; je hebt verschillende opties om je tweede huis te financieren. Het is goed om naar je persoonlijke situatie en mogelijkheden te kijken. Voor het kopen van een tweede huis heb je de volgende opties:

  • Hypotheek
  • Kopen met overwaarde van je eigen huis
  • Geld lenen & eigen geld gebruiken
  • Geld lenen & hypotheek

Een hypotheek voor het financieren van een tweede woning

Een tweede woning of recreatiewoning financieren via een hypotheek is vaak lastig. Door de strenge regels staan banken niet te springen om een tweede huis via een hypotheek te financieren. Zeker niet als je deze woning wilt verhuren. Krijg je wel de optie om je tweede huis te financieren via de bank, dan is het vaak voor een beperkter bedrag ten opzichte van de waarde van de tweede woning, waarbij de bank extra ingebouwde zekerheden en kosten meeneemt.

Geld lenen om je tweede huis te financieren

Het nadeel van het financieren via een hypotheek zijn de kosten en je moet rekening houden met de looptijd van de hypotheek, deze is veelal standaard 30 jaar. De hogere kosten en de langere looptijd zorgen ervoor dat de totale kosten van deze leenvorm hoog zijn. Een deel van de kosten voor je tweede huis kun je via je eigen vermogen financieren. Hiervoor kun je de overwaarde op je eerste woning of spaargeld gebruiken. Is dat geen optie en zoek je andere financieringsmogelijkheden voor je tweede huis, dan is een consumptief krediet in de vorm van een persoonlijke lening een goed alternatief.

Een lening met een hypotheek ernaast

Het kan natuurlijk ook dat je al een persoonlijke lening hebt om je tweede huis te financieren en daarnaast een hypotheek wilt afsluiten. De hypotheekverstrekker bepaalt of je hiervoor in aanmerking komt door een berekening te maken van je huidige inkomen, leefsituatie en vaste lasten. Onder deze vaste lasten vallen ook leningen, zoals een persoonlijke lening.

Financiering tweede woning via een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening ontvang je het leenbedrag direct en in één keer op je rekening en kun je meteen handelen. Wil je de tweede woning tegen de laagst mogelijke rente financieren? Vergelijk dan verschillende aanbieders en opties om te bekijken wat de beste optie is voor jou.

Voordelen persoonlijke lening voor de financiering van je tweede huis

Een persoonlijke lening heeft een aantal voordelen. Zo staan de rente en looptijd vast, zelfs wanneer de marktrente zou stijgen. Hiermee staat ook het maandbedrag vast. Dat is fijn, want je weet wat je elke maand betaalt. Dit kun je meenemen in je vaste lasten. Tussentijds aflossen is bij de persoonlijke lening via Becam altijd boetevrij.

Een persoonlijke lening om je tweede huis te financieren heeft ook specifieke voordelen ten opzichte van een hypotheek. De rente van een hypotheek ligt dan wel lager dan de rente van de persoonlijke lening, maar de looptijd van de persoonlijke lening is weer een stuk korter, maximaal 10 tot 15 jaar. Zo kan een kortere looptijd van 15 jaar financieel voordelig zijn ten opzichte van een hypotheek met een standaard looptijd van 30 jaar. Als je de maandlast kunt dragen van de persoonlijke lening op 180 maanden betekent dat simpelweg dat je 15 jaar minder lang rente betaalt ten opzichte van de hypotheek.

Een ander voordeel ten opzichte van een hypotheek is dat je bij deze vorm van financiering geen extra afsluitkosten hoeft te betalen of een notaris nodig hebt om de akte te laten passeren. Houd bij de financiering van een tweede huis dus altijd rekening met het bedrag dat je maximaal verantwoord leent. Direct weten hoeveel dit voor jou is? Je lening bereken is eenvoudig, je kunt ook altijd een vrijblijvende offerte aanvragen bij Becam.

Lening oversluiten (met of zonder hypotheek)

Misschien kun je op de huidige persoonlijke lening besparen, vooral nu de kredietrente historisch laag staat. Een lening oversluiten kan wanneer je een hypotheek hebt lopen of in de toekomst een hypotheek afsluit. Bekijk of en hoeveel het oversluiten van een lening je oplevert. Maak gebruik van onze online tools en bereken simpel hoeveel je kunt besparen.

Vergelijk verzekeraars wanneer je een tweede huis koopt

Een tweede huis wil je natuurlijk ook goed verzekeren. Veel mensen zijn geneigd dezelfde verzekeraar te nemen-, als waar ze al hun verzekeringszaken hebben lopen. Dat is wel zo makkelijk. Bedenk wel dat je dan waarschijnlijk niet het goedkoopst uit bent. We raden bij een tweede huis kopen altijd aan om ook de woonverzekering goed te vergelijken.

Andere financiële consequenties bij een tweede huis

Wanneer je overweegt om een tweede woning te kopen en te financieren, moet je verder nog rekening houden met een aantal extra financiële verplichtingen.

  • De Belastingdienst ziet een tweede huis en de persoonlijke lening als vermogen en dit wordt belast in box 3. De lening is aftrekbaar van je eigen vermogen. De rente en de kosten voor het onderhoud zijn dat niet.
  • Houd rekening met gemeentelijke belastingen als waterschapsbelasting, onroerendezaakbelasting, huisvuilheffing en rioolrecht van je tweede woning.
  • Je krijgt te maken met forensenbelasting. Dit is een belasting voor mensen die meer dan drie maanden per jaar in de gemeente van hun tweede huis wonen.

Vergelijk je opties bij Becam

Bij een persoonlijke lening om je tweede huis te financieren ontvang je het leenbedrag direct en in één keer op je rekening en kun je meteen handelen. Overtuigd van de mogelijkheden? Bij Becam kun je gemakkelijk je opties vergelijken. Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Vrijblijvende offerte aanvragen