Studielening aanvragen, hoe werkt het?

Als student krijg je te maken met verschillende kosten, waaronder studiekosten en woonkosten. Lenen bij DUO is interessant, maar je hebt hier niet altijd recht op. Bekijk de mogelijkheden voor het afsluiten van een alternatieve studielening.

Studielening van DUO

De eerste en goedkoopste keuze is een studielening van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Deze lening staat ook wel bekend als de studiefinanciering. Veel studenten hebben recht op een basisbeurs en mogelijk een aanvullende beurs. Voor hbo- en wo- studenten is er het collegekrediet.

De studiefinanciering is sinds 2015 niet langer een gift. Voor mbo 1 en 2 is studiefinanciering altijd een gift. Voor mbo 3 en 4 is de basisbeurs een gift wanneer je het diploma binnen 10 jaar behaalt. Hbo- en wo- studenten krijgen weer met andere regels te maken om eventuele tegemoetkomingen te bepalen.

Studiefinanciering mbo, hbo en universiteit

Mbo- studenten die de BBL- leerweg volgen, kunnen geen studiefinanciering aanvragen. Dit geldt alleen voor studenten die de voltijds beroepsopleidende leerweg volgen. Hierbij is recht op een basisbeurs en studentenreis, eventueel voorzien van een aanvullende beurs.

De hbo- of wo- student kan wel studiefinanciering aanvragen, maar moet dit na de studie terugbetalen. Alleen de aanvullende beurs en het studentenreisproduct kan een gift worden, mits het diploma binnen 10 jaar wordt behaald.

Een studielening aanvragen via DUO is alleen mogelijk voor studenten niet ouder dan 30 jaar. Is er bij het bereiken van het 30e levensjaar nog sprake van een studiefinanciering, dan loopt deze gewoon door. Na deze leeftijd is het niet meer mogelijk om een nieuwe studiefinanciering aan te vragen. Ben je hbo- of wo- student en ouder dan 30 jaar, dan kun je gebruikmaken van het collegegeldkrediet. Voor het aanvragen van een studielening moet je minimaal 18 jaar zijn (mbo-studenten). Voor hbo- en wo- studenten geldt geen minimum leeftijd.

Een lening naast de studielening afsluiten

Kom je niet in aanmerking voor een studielening of is de studiefinanciering niet toereikend genoeg? Een persoonlijke lening of doorlopend krediet kan de oplossing zijn. Bekijk voordat je gaat lenen altijd of je een nieuwe lening kunt betalen.

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet wordt gemeld bij het BKR, iets dat bij een studielening niet het geval is. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, mogelijk kun je door een lening later minder hypotheek krijgen.

Sluit nooit zomaar een lening af. Vraag één of meerdere offertes van verschillende aanbieders aan. Dit regel je bij Becam: je ontvangt binnen 2 uur de offertes. Neem de tijd om deze offertes door te nemen. De gemiddelde periode om tot een keuze te komen is drie dagen. Vooral bij lenen naast je studielening is het belangrijk om alles goed tegen elkaar af te wegen.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Geen studielening aanvragen maar een persoonlijke lening of doorlopend krediet? Bij een persoonlijke lening ontvang je het leenbedrag in één keer op je bankrekening. Hiermee financier je de studie/opleiding, woonkosten, een nieuwe auto of andere zaken. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat de rente en looptijd vaststaan. Je weet maandelijks wat je betaalt en hoe lang het duurt om de lening af te lossen.

Bij een doorlopend krediet zijn afgeloste bedragen opnieuw opneembaar. Dit geeft meer financiële ruimte, maar de rente ligt wel wat hoger. Bij deze kredietvorm liggen rente en looptijd niet vast.

Studielening aanvragen of persoonlijke lening afsluiten?

Volg je een studie en kun je een studielening aanvragen, dan heeft dit zeker de voorkeur. Soms kom je nog steeds geld tekort of kom je niet in aanmerking voor een studielening of studiefinanciering. De persoonlijke lening is dan de meest geschikte keuze, vooral vanwege de historisch lage rente en de gunstige voorwaarden.

Maak een proefberekening bij Becam en vraag snel en eenvoudig een of meerdere offertes aan.

Vrijblijvende offerte aanvragen