Wat kost een zolder verbouwen?

Hoeveel een verbouwing kost is vaak afhankelijk van je wensen. Ben jij tevreden met een goede centrale verwarming, extra stopcontacten, dakisolatie en een rechte simpele trap naar zolder? Dan kun je, afhankelijk van de oppervlakte van de zolder, al klaar zijn voor €5.000. 

Wil je groots uitpakken, dan gaat de prijs al snel richting de €15.000. Naast bovenstaande wordt dan ook een luxe dakkapel geplaatst en krijgt de trap een luxere uitstraling, met bijvoorbeeld een kwartdraai. Met een dergelijk budget kan je de zolder ook opnieuw indelen door het plaatsen van stucwanden. Handig als je bijvoorbeeld een rustige werkplaats wilt maken op zolder.

Stappenplan voor verbouwing zolder

Voor je meteen enthousiast een start maakt met de zolder verbouwing, is het handig te bedenken wat je precies wilt en hoe je het wilt aanpakken. Dit stappenplan zolder verbouwen kan daarbij helpen: 

  • Bepaal het doel van je zolder

Hoe je de zolder wilt gaan gebruiken bepaalt voor een groot deel waar je allemaal rekening mee moet houden. Wil je een fitnessruimte maken van de zolder? Dan moet je daar bijvoorbeeld wel voldoende ruimte voor vrijmaken. Dat is anders als je de zolder vooral wilt gebruiken om er de was te laten drogen. Maak vooral een wensenlijstje, zodat je goed voorbereid de aannemer kan briefen.

  • Bepaal je budget en regel financiering

Bedenk vooraf wat je maximaal kwijt wilt zijn aan de zolderrenovatie en of je dit ook kunt bekostigen. Is je spaarsaldo niet toereikend? Geen probleem. Onder andere met een persoonlijke lening maakt je van jouw zolder alsnog een prachtkamer.

  • Maak een zolder verbouwingsplan / indeling

Je wensen zijn duidelijk in deze fase. Nu ben je klaar voor het maken van een verbouwingsplan. Zet op een rij wat er moet gebeuren en maak een indeling. Bedenk of er centrale verwarming moet komen en waar de elektriciteitspunten het meest praktisch zijn. Is er nog geen trap en wil je die wel na de zolder verbouwing? De kans is groot dat er op de verdieping onder de zolder ook het een en ander verbouwd moet worden. 

  • Vraag een aannemer of klusbedrijf als je niet zelf niet handig bent

Bij een zolder verbouwing komt flink wat kijken. Denk aan centrale verwarming, elektra of isolatie. Zie je de klus zelf niet zitten? Neem dan een aannemer of klusbedrijf in de hand. Zij kunnen ook met jou meedenken qua ideeën en planning. 

  • Laat de bestaande zoldertrap, vloer en dak inspecteren

Voor je de zolder gaat verbouwen is het goed om te controleren of de basis van de zolder goed is. Let hierbij vooral op de vloer, de trap en het dak. Je kan het dak bijvoorbeeld door een specialist laten controleren op zwakke plekken. Hij of zij kan ook beoordelen in hoeverre jouw plannen geschikt zijn voor het huidige dak. Mochten er tegenvallers zijn, dan kun je jouw plannen nu nog wijzigen.

  • Verbouw de basis van de zolder

Na de eerdere inspectie kun je daadwerkelijk beginnen met het verbouwen van de basis. Isoleer je dak, zorg voor elektra of verwarming op zolder, zorg voor aansluitingen voor bijvoorbeeld airco en plaats de nodige wanden of dakkapel. 

  • Werk de zolder af

In deze stap is het tijd voor de afwerking. Je kunt de vloer gaan leggen, muren verven en raambekleding ophangen. Ook kun je de nodige apparaten aansluiten, zoals airco of verwarming. 

  • Zolder klaar om ingericht te worden

Dit is de laatste en vaak de ook leukste stap: De zolder inrichten zoals je voor ogen had voordat je aan het verbouwen van zolder begon. 

Wat is een geschikte lening voor een zolder verbouwing?

Misschien wil jij liever je spaargeld besteden aan de inrichting van de zolder in plaats van aan de verbouwing. Via Becam kun je de zolder verbouwing eenvoudig financieren met een lening. Hiervoor heb je twee opties:

  • Persoonlijke lening

Belangrijke kenmerken van een persoonlijke lening zijn de vaste rente, looptijd en maandtermijnen. Van te voren staat vast hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan de lening en wanneer de lening is afgelost. Dit geeft veel duidelijkheid. Als je de lening gebruikt voor de eigen woning, bijvoorbeeld verbouwen van de zolder, kun je mogelijk de rente aftrekken bij je belasting aangifte. Check wel eerst of jij ook aan de overige voorwaarden voldoet. De mogelijkheid tot renteaftrek en het feit dat de lening op een zeker moment afloopt, maakt dat een persoonlijke lening uitermate geschikt is voor de verbouwing van de zolder. 

  • Doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet heb je meer vrijheid. Vooraf wordt bepaald hoeveel je maximaal mag lenen. Vervolgens staat het je vrij dat bedrag op te nemen en weer af te lossen om het vervolgens weer te lenen. Een aandachtspunt is de variabele looptijd, rente en aflossing. Door de vrijheid die je hebt, heb je ook minder zekerheid. Een doorlopend krediet is ideaal als je niet zeker weet hoeveel de verbouwing van de zolder gaat kosten. Je kunt dan vrij geld opnemen en aflossen. Nadeel is wel dat je rente niet kunt aftrekken en de rente vaak hoger ligt. 

Bereken hoeveel je kunt lenen voor de zolder verbouwing

Vanzelfsprekend moet de hoogte van de lening wel passen binnen je financiële mogelijkheden. Hoeveel je kunt lenen is afhankelijk van je inkomen, woon- en gezinssituatie. Via deze tool van Becam kun je eenvoudig berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Zo zie je direct voor hoeveel je de zolder kunt verbouwen en of je eventueel nog eigen spaargeld nodig hebt. 

Verbouwing zolder combineren met andere leendoelen

Ben je van plan om meer dan de zolderverdieping aan te pakken? Misschien denk je ook al langer aan een nieuwe badkamer of keuken. Bij het afsluiten van een persoonlijke lening kun je leendoelen combineren, zolang het past bij je financiële ruimte. Naast het verbouwen van de zolder zijn dit enkele andere populaire leendoelen:

Eenvoudig gratis offerte aanvragen en online lening afsluiten

Via Becam kun je eenvoudig een gratis lening offerte aanvragen voor de lening die je voor ogen hebt. We werken samen met verschillende grote banken die lage marktrentes hanteren. Zo kun je zo voordelig mogelijk de verbouwing van de zolder financieren. Het aanvragen van een offerte is gratis en verplicht je tot niets. Vraag snel offerte aan en check hoe jij zo voordelig mogelijk op zolder aan de slag kunt! 

Vrijblijvende offerte aanvragen