Looptijd lening verlengen of verkorten

Een lening heeft altijd een looptijd. Dit is de periode waarin je de lening terugbetaalt. Vóór of op de einddatum moet de hele lening zijn afgelost. Eerder mag ook, bijvoorbeeld door tussendoor of voortijdig af te lossen.

Soms mag je de looptijd van een lening zelf bepalen, in andere gevallen doet de kredietverstrekker dit voor jou. De hoogte van de lening, de rente maar ook jouw financiële situatie beïnvloeden de looptijd van de lening.

Oude lening oversluiten

Bij het afsluiten van een lening heb je het vaak nog voor het kiezen, maar hoe zit het met een bestaande lening? Ook hierbij kun je de looptijd van de lening verlengen of verkorten. Dit doe je door de oude lening over te sluiten naar een nieuwe lening. Voordeel is dat je gelijk profiteert van de historisch lage rente. Vooral interessant wanneer je nog een oude lening met hoge rente hebt lopen.

De ideale looptijd bepalen

Bij geld lenen is het belangrijk dat je voor de meest ideale looptijd gaat. Kies in ieder geval voor een zo kort mogelijke looptijd. Je moet echter wel de maandlasten kunnen dragen. Laat de looptijd in niet langer duren dan het leendoel. Leen je bijvoorbeeld voor aankoop van een auto en ben je van plan om over acht jaar een nieuwe auto te kopen? Dan bedraagt de looptijd van de lening bij voorkeur niet langer dan acht jaar.

Geldlening of leningdeel verlengen

Je ziet het vaker bij een hypotheek of overbruggingskrediet: de looptijd verlengen. Dit kan ook bij een persoonlijke lening. Dit doe je omdat een langere looptijd gepaard gaat met lagere maandlasten. Kun je de maandlasten van je huidige lening niet dragen of wil je een nieuwe lening tegen zo laag mogelijke maandlasten afsluiten? Dan kies je voor een lening met een langere looptijd.

De looptijd van de lening verlengen wanneer het om een bestaande lening gaat kan natuurlijk ook. Sluit je huidige lening over tegen een betere lening met een lagere rente en gunstige voorwaarden.

Looptijd lening verkorten

De looptijd van de lening verkorten, dit heeft als voordeel dat je er sneller vanaf bent. Maar ook dat je op de eindstreep veel minder terugbetaalt. Dit komt omdat je over een kortere periode rente betaalt, dat scheelt echt! Een lening met een kortere looptijd heeft dus veel voordelen. Ook een bestaande lening oversluiten is mogelijk en hierbij de looptijd verkorten.

Houd er wel rekening mee dat een lening met een kortere looptijd hogere maandlasten heeft. Je moet namelijk over een kortere periode het openstaande bedrag terugbetalen. Wil je de looptijd van je lening verkorten? Bekijk dan eerst of je de maandlasten kunt dragen. Wanneer je samen met je partner geld leent dan kunnen jullie deze lasten verdelen.

Bereken wat de looptijd met de maandlasten doet

Wist je dat Becam een heel handige berekeningsmodule heeft ontwikkeld? Hiermee bereken je snel en eenvoudig wat een lening maandelijks kost. Dit doe je door het totale leenbedrag in te vullen en vervolgens voor een looptijd te kiezen. Leningen hebben meestal een looptijd die varieert van 6 maanden tot 120 maanden. Becam werkt met looptijden van 12 tot 120 maanden.

Experimenteer zeker eens met verschillende looptijden. Bij elke looptijd zie je wat je maandelijks betaalt. Dit zijn de totale kosten dus inclusief rente. Zonder bijkomende kosten want wanneer je een lening via Becam afsluit dan betaal je geen advies- of afsluitkosten.

Offerte voor een krediet aanvragen

Of je nu de looptijd van een lening wil verlengen of verkorten: vraag altijd een of meerdere offertes aan. Zo weet je zeker wat een lening of renteverlenging kost. Bovendien heb je de mogelijkheid om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Ook voor een herfinancieringslening vraag je vrijblijvend een offerte aan.

Maak gebruik van onze online omgeving en ontvang de offerte(s) binnen 24 uur. Looptijd van je lening verlengen of verkorten: zo geregeld bij Becam.

Vrijblijvende offerte aanvragen