Je doorlopend krediet omzetten en minder rente betalen

De populariteit van het doorlopend krediet is in de afgelopen jaren sterk afgenomen. De meeste geldverstrekkers bieden zelfs helemaal geen nieuw doorlopend krediet meer aan. De nog lopende kredieten blijven gewoon bestaan. Toch kan het verstandig zijn je doorlopend krediet eens onder de loep te nemen. Mogelijk is de persoonlijke lening voor jou een beter alternatief. Het omzetten is eenvoudig en zo gedaan. 

Juist nu kan het een goed moment zijn om je doorlopend krediet te verruilen voor een persoonlijke lening. De rente van persoonlijke leningen staat op dit moment nog laag, als we kijken naar alle ontwikkelingen op de rentemarkt. Het verschil loopt op naarmate je langer geleden een doorlopend krediet hebt afgesloten. De rente daarop is ongetwijfeld hoger dan de actuele stand. Houd er wel rekening mee dat je met de keus voor een persoonlijke lening wat vrijheid verliest. Daar staat wel meer duidelijkheid en zekerheid tegenover. 

Doorlopend krediet versus persoonlijke lening

De verschillen tussen een doorlopend krediet en persoonlijke lening zijn groot, met zowel voor- als nadelen. We zetten ze voor je op een rij: 

Voor- en nadelen doorlopend krediet

Voordelen Nadelen
 • Je hoeft de kredietlimiet niet in één keer op te nemen.
 • Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.
 • Afgeloste bedragen kun je opnieuw opnemen.
 • Boetevrij aflossen.
 • De rente is variabel. De rente kan dus stijgen tijdens de looptijd. 
 • Door het doen van heropnames weet je nooit precies wanneer je van de schuld af bent.
 • Rente is niet aftrekbaar bij het doen van je belastingaangifte.

Voor- en nadelen persoonlijke lening

Voordelen Nadelen
 • Er is sprake van vaste looptijd. Je weet wanneer je van de lening af bent. 
 • Duidelijkheid over de maandlasten.
 • Rente staat vast.
 • Geleende bedrag wordt direct in één keer op je rekening gestort.
 • Rente is onder voorwaarden aftrekbaar als je deze gebruikt voor de eigen woning.
 • Afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen. 
 • Niet bij elke geldverstrekker kun je boetevrij aflossen. 

De grootste verschillen tussen beide leenvormen draaien om flexibiliteit en zekerheid. Met een persoonlijke lening heb je minder flexibiliteit, eenmaal afgeloste bedragen kan je niet opnieuw opnemen. Daar staat tegenover dat je wel zekerheid hebt over je maandlasten en weet je wanneer jouw schuld is afgelost. Zo blijf je niet langer dan verwacht in de schulden zitten. Bovendien weet je bij het afsluiten van de lening al precies wat de totale kosten zijn.

Rente en aflossing bij switch naar persoonlijke lening

Wanneer je jouw doorlopend krediet wilt omzetten in een persoonlijke lening, sluit je in feite een nieuwe lening af. Met die ‘nieuwe’ lening los je direct het doorlopend krediet af. Omdat je een nieuwe lening afsluit, kan je gebruik maken van de meest actuele rentes. Daarnaast bepaal je opnieuw in welk termijn je de lening af wilt lossen. De minimale looptijd is vaak 12 maanden en maximale looptijd 180 maanden, al zijn er ook geldverstrekkers die 120 als limiet aanhouden. Bepaal voor jezelf welke voorkeur je hebt bij het omzetten van je doorlopend krediet in een persoonlijke lening. 

Voorwaarden doorlopend krediet omzetten naar persoonlijke lening

Je kunt niet zomaar ieder doorlopend krediet omzetten naar een persoonlijke lening. De geldverstrekker kijkt eerst of je de lasten van de persoonlijke lening kunt dragen. Omdat de leennormen afgelopen jaren strenger zijn geworden, kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je niet de hele schuld van het doorlopend krediet kunt omzetten. 

Wanneer je de openstaande schuld niet volledig kunt aflossen met een persoonlijke lening, kan je er ook voor kiezen om de lening te splitsen. In dat geval los je een deel van het doorlopend krediet af met de persoonlijke lening. Wat je niet af kunt lossen, blijft dan doorlopen als doorlopend krediet. Eigenlijk eet je dan van twee walletjes. Je geniet deels van de zekerheid van een persoonlijke lening, maar kan ook de flexibiliteit van het doorlopend krediet benutten. 

Doorlopend krediet omzetten naar persoonlijke lening: 3 tips

Wanneer je jouw doorlopend krediet omzet naar een persoonlijke lening is de kans groot dat je minder rente gaat betalen. In veel gevallen is het omzetten kosteloos. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Dit zijn 3 handige tips voor de switch naar een persoonlijke lening: 

 1. Geef bij de aanvraag aan dat je de lening wilt omzetten. Als je dit niet doet, weet de geldverstrekker niet dat het huidige krediet (deels) komt te vervallen. Mogelijk kun je dan geen lening aanvragen omdat je meer wilt lenen dan is toegestaan.
 2. Kies een passende looptijd. Over het algemeen geldt: des te korter de looptijd van de lening, des te hoger de maandlasten. Wel profiteer je vaak van een lagere rente bij een korte looptijd. Kijk goed wat aansluit bij jouw situatie en wensen.
 3. Kijk naast de hoogte van de rente ook naar de voorwaarden. De voorwaarden voor het omzetten van een doorlopend krediet naar een persoonlijke lening kunnen per geldverstrekker verschillen. Zo is het in één keer aflossen van een persoonlijke lening niet overal boetevrij mogelijk. 

Een persoonlijke lening biedt voordelen ten opzichte van een doorlopend krediet, met als belangrijkste meer zekerheid. De omzetting naar een doorlopend krediet is kosteloos. Benieuwd wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn? Met deze tool berekenen je snel en eenvoudig je maximale leencapaciteit.

Vrijblijvende offerte aanvragen