Triple glas als duurzame investering

Triple glas, ook wel HR+++ of driedubbel glas genoemd, is het beste wat je kunt hebben op het gebied van glas. Triple glas bestaat uit drie lagen glas, met daartussen een isolerende laag voor een optimale isolatie van je woning. Met het plaatsen van triple glas verduurzaam je jouw woning. Het is dus een duurzame investering. Je verdient triple glas daarnaast vanzelf terug omdat er minder energie nodig is. De aanschaf van triple glas is niet goedkoop. Via Becam sluit je eenvoudig een lening voor woningverduurzaming.

Triple glas kosten

De kosten van triple glas hangen af van jouw wensen. Wil jij alleen de woonverdieping voorzien van triple glas? Dan ben je goedkoper uit dan wanneer je de gehele woning voorziet van driedubbel glas. Volgens Milieu centraal kost triple glas voor een tussenwoning al snel € 11.000. Omdat het plaatsen van triple glas onder verduurzamen van een woning valt is het mogelijk hier subsidie voor aan te vragen.

Kosten triple glas per m²

Om te bepalen wat het plaatsen van triple glas kost, kun je het beste kijken naar de vierkantemeterprijs. Per vierkante meter kost driedubbel glas gemiddeld € 170 per m². Dit is de prijs inclusief montage. Voor alleen het glas, dus zonder montage, ben je gemiddeld € 110 per m² kwijt. Doorgaans ben je wel iets goedkoper uit als je meerdere ramen in één keer aanpakt.

Besparen met triple glas

Omdat je woning met triple glas beter geïsoleerd is, kun je flink besparen op je energierekening. Een woning met gemiddeld 20 m² aan glas kan met triple glas bijvoorbeeld € 280 euro per jaar besparen. Dit betekent dat je de investering in ruim 12 jaar terugverdiend. Gemiddeld is een raam na 20 jaar aan vervanging toe. Uiteraard hangt de besparing wel af van je startpunt. Ga je van enkel of van dubbel glas naar triple glas? Daarnaast is ook de prijs van gas en stroom bepalend voor de besparing.

De dikte van triple glas

HR+++ glas is een stuk dikker dan dubbel glas. Dit komt onder andere doordat er een extra glasplaat is toegevoegd. De dikte van triple glas varieert van 28 millimeter tot 40 millimeter. Dit is nogal een verschil met de 21 millimeter van HR++ glas. Doordat driedubbel glas een stuk dikker is, past dit niet in elk kozijn. Daarnaast is driedubbel glas ook een stuk zwaarder, dit moet je kozijn wel kunnen houden. Controleer vooraf of je kozijnen geschikt zijn voor triple glas.

Triple glas in isolerende kozijnen

Als je triple glas wilt, is het meestal nodig om ook de kozijnen te vervangen. Vanwege de dikte en de zwaarte van triple glas passen de panelen meestal niet in bestaande kozijnen. Overweeg om meteen te investeren in isolerende kozijnen. Ook via de kozijnen en buitendeuren verlies je namelijk veel warmte. Isolerende kozijnen en deuren hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buiten- en binnenkant.

Kosten triple glas en isolerende kozijnen

Het vervangen van je kozijnen is een flinke kostenpost. Volgens Milieu Centraal ben je voor een goed isolerend houten kozijn met triple glas van 6 m² al snel € 3.100 kwijt. Voor een schuifpui van 8 m² is dat € 5.000. Kunststof kozijn zijn gemiddeld circa 5% goedkoper.

let op de U-waarde van triple glas

Over het algemeen hebben kunststof kozijnen een betere isolatiewaarde dan houten of aluminium kozijnen. Let bij het kopen van isolerende kozijnen vooral op de U-waarde. Doorgaans geldt; hoe lager de U-waarde des te beter de isolatie. Laat je triple glas zetten? Zorg dat de isolerende kozijnen een U-waarde hebben van 1,3 of lager. Zo voorkom je condens in of op het kozijn.

Subsidie voor triple glas

Er is subsidie beschikbaar als je triple glas laat plaatsen. Als je na 1 januari 2023 triple glas plaatst, kun je rekenen op een subsidiebedrag van € 65,50 per m². Het subsidiebedrag verdubbelt als je nog een andere isolerende maatregel neemt. Denk daarbij aan het isoleren van je spouwmuur. Het plaatsen van isolerende kozijnen wordt echter niet gezien als een tweede maatregel. Voorwaarde voor de subsidie is dat je minimaal acht vierkante meter bestaand glas vervangt. Bovendien moet je deze plaatsen in nieuwe isolerende kozijnen en/of deuren.

Nadelen van triple glas

Triple glas kent niet alleen voordelen. Zo pas triple glas meestal niet in bestaande kozijnen en deuren. Het vervangen hiervan is een flinke kostenpost. Bij ramen op het zonnige zuiden heeft triple glas ook een nadeel. Door de goede isolerende werking komt er ook minder zonneschijn naar binnen. In de zomer zorgt dit voor verkoeling. In het voor- en najaar kan dit een nadeel zijn, omdat de woning dan minder verwarmd wordt. Bij ramen op het zuiden is HR++ glas in combinatie met goede zonwering de meest ideale oplossing.

Lening afsluiten voor triple glas

Het is een flinke investering om je woning te voorzien van triple glas en isolerende kozijnen. Heb jij hier het spaargeld niet voor liggen? Met een lening via Becam kun je jouw woning alsnog goed isoleren. Zo kun je via Becam een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluiten. De laatstgenoemde is tegenwoordig het populairst. Reden hiervoor is de zekerheid op het gebied van maandlasten. De belangrijkste verschillen tussen de leenvormen zijn:

Persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening krijg je het geld in één keer op je rekening gestort. Vervolgens gaat het aflossen volgens een vast schema. Tijdens de looptijd staat de rente vast. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent. Mogelijk kun je de rente van de persoonlijke lening ook aftrekken bij de Belastingdienst. Voorwaarde hiervan is dat je de volledige lening gebruikt voor je eigen woning. In dit geval dus het plaatsen van isolerende kozijnen.

Doorlopend krediet

Het alternatief is een doorlopend krediet. Bij deze leenvorm kan je eenmaal afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. Deze mogelijkheid kan van pas komen als je ook andere leendoelen hebt. Aan de flexibiliteit kleven ook nadelen. De rente en looptijd zijn variabel. Je weet hierdoor vooraf niet zeker wanneer de lening is afgelost en hoe hoog je maandlasten tijdens de hele looptijd zijn.

Vrijblijvende offerte aanvragen