Kosten bij verbouwing jaren ‘30 woning

Wat de verbouwing van een jaren ‘30 woning kost, is afhankelijk van je wensen en de staat van de woning. Tegenwoordig gaat de voorkeur van veel woningeigenaren uit naar grote open ruimtes. In een originele jaren ‘30 woning zie je veel zogenoemde kamers en suite. Daarbij zijn de woon- en eetkamer van elkaar gescheiden door middel van schuifdeuren. Wil je een grote open ruimte? De kans is groot dat je dan het één en ander moet slopen.

Ook qua bouw zijn er aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij een jaren dertig woning. De huizen zijn al ruim 90 jaar oud en in de jaren ‘30 werd nog niet nagedacht over het isoleren van een woning. Wil je de woning volledig isoleren en is hier eerder nog nooit iets voor gedaan? Dan is dit veel prijziger dan bij nieuwere huizen. Bij het verbouwen van een woning kan je verschillende onderdelen aanpakken. Andere aandachtspunten zijn:

  • Loden leidingen

Veel huizen met een bouwjaar voor 1960 hebben loden leidingen. Al lange tijd is bekend dat dit niet al te best is voor de gezondheid. Het vervangen van loden leidingen is dus geen overbodige luxe, maar kost wel gemiddeld €14.000.

  • Verouderde elektra

Grote kans dat de stoppenkast, stopcontacten en andere elektrische aansluitingen verouderd zijn. Het vervangen van al deze onderdelen kost al snel €5.000

  • Vochtproblemen

Ondanks dat jaren ‘30 woningen solide gebouwd zijn, gaat niet alles eindeloos mee. Verouderde gevels en kozijnen kunnen vochtproblemen veroorzaken. Het reinigen, renoveren en impregneren van een gevel kost al snel €350 per 10 m2.

Tips voor verbouwen jaren ‘30 woning

Realiseer je dat een verbouwing van een jaren ‘30 woning een hele klus is. Je moet met veel zaken rekening houden. Bedenk van te voren wat je wilt, nodig hebt en hoe je de verbouwing van de jaren ‘30 woning gaat financieren. Met deze tips helpen we je alvast op weg:

1. Check wat er al gedaan is in de woning. Een huis dat al 90 jaar staat, heeft een flinke geschiedenis.

Ga na wat er al verbouwd of aangepast is door de vorige woningeigenaren. Zijn er bijvoorbeeld al eerder isolerende maatregelen genomen, wat is de staat van de gevel en zijn er nog loden leidingen die aan vervanging toe zijn?

2. Neem de indeling van de woning onder de loep

Heb je en suite kamers en wil je hier één grote kamer van maken? Controleer of dit mogelijk is. Ga na of je de muren eenvoudig kan slopen of dat het draagmuren zijn. Wil je van een slaapkamer een badkamer maken? Check of het mogelijk is om daar (eenvoudig) leidingen naar toe te trekken.

3. Wat zijn je wensen en stel een meerjarenplan op

Zelfs als jouw jaren ‘30 woning volledig op de schop gaat, kun je doorgaans niet alles in één keer aanpakken. Zowel qua tijd, energie en geld is dit een uitdaging. Stel daarom een meerjarenplan op. Uiteraard is het wel belangrijk dat je helder hebt wat je wensen voor de jaren dertig woning zijn. Vervolgens kun je gaan kijken wat er als eerste aangepakt moet worden. Zo is beginnen met de wanden stucen niet handig als ook het elektra vervangen moet worden.

4. Bepaal je budget en regel de financiering

Bedenk van te voren wat je ongeveer kwijt wilt zijn aan de verbouwing en controleer wat een renovatie van een jaren ‘30 woning gaat kosten. Mogelijk kun je de verbouwing van een jaren ‘30 woning niet volledig met spaargeld bekostigen. In dat geval kan je een extra lening aanvragen. Vergeet niet dat je voor sommige aanpassingen, zoals duurzame maatregelen, ook subsidies aan kunt vragen.

Lening voor renovatie jaren ‘30 woning

Naast een hypotheek, kun je ook een consumptieve lening afsluiten voor de renovatie van jouw jaren ‘30 woning. Je hebt daarbij keuze uit twee leensoorten: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De persoonlijke lening is het meest favoriet bij verbouwingen. Na het aanvragen van een vrijblijvende offerte controleren wij of de lening past bij je financiële situatie. Het verschil in de leningen is in hoofdlijnen:

Persoonlijke lening voor jaren ‘30 woning

Met een persoonlijke lening heb je meer zekerheid. Het geleende bedrag wordt in één keer op je rekening gestort. De rente en looptijd staan vast. Je weet dus bij aanvang precies wat je maandelijks kwijt bent aan de lening. Daarnaast kun je de rente over de persoonlijke lening, zolang je die gebruikt voor de eigen woning, aftrekken bij de belastingaangifte. Check van te voren goed of je aan de overige voorwaarden voldoet en bereken nogmaals wat de renovatie van jouw jaren ‘30 woning gaat kosten.

Doorlopend krediet voor jaren ‘30 woning

Met het doorlopend krediet heb je meer flexibiliteit. Vooraf wordt bepaald hoeveel je maximaal kunt lenen. Dit bedrag kun je vervolgens vrij opnemen en aflossen. Het nadeel is dat je minder zekerheid hebt. Zo staat de rente en looptijd niet vast. Daarnaast ben je niet verplicht om de lening af te lossen, waardoor de lening mogelijk langer loopt.

Welke soort lening bij de verbouwing van een jaren ‘30 woning past is vooral afhankelijk van je plannen en wensen. Doorgaans past een persoonlijke lening beter omdat je de rente kunt aftrekken en verplicht bent om af te lossen. Toch kan de vrijheid van een doorlopend krediet voordelen bieden als de renovatie langer gaat duren. Je kunt dan alleen de bedragen opnemen die je op dat moment nodig hebt. Spaar je tussentijds? Dan kun je ook weer een deel direct aflossen.

Jaren ‘30 woning renovatie: hoeveel kan jij lenen?

Hoeveel je kunt lenen voor de renovatie van je jaren ‘30 woning is afhankelijk van je inkomen, woon- en gezinssituatie. Daarnaast maakt de hoogte van de rente ook een hoop verschil. Doorgaans geldt: des te lager de rente, des te meer je kunt lenen. De hoogte van de rente kan sterk verschillen per geldverstrekker. Via deze tool van Becam kun je berekenen hoeveel je kunt lenen en bij welke aanbieder je het voordeligst uit bent. Daarnaast kun je ook vrijblijvend een offerte aanvragen.

Renovatie combineren met andere leendoelen

De verbouwing van een jaren ‘30 woning is een hele klus. In dit artikel stonden we vooral stil bij het vervangen van leidingwerk en elektra. Mogelijk wil je ook de badkamer of keuken vervangen. Benieuwd dat hierbij komt kijken? Lees meer op deze pagina’s:

Vrijblijvende offerte aanvragen