Kopen recreatiewoningen steeds populairder

De markt voor vakantiewoningen heeft in de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. In 2019 wisselden 4.326 recreatiewoningen van eigenaar, zo rapporteerde de NVM. Zeker in gewilde provincies is de vraag groter dan het aanbod, bijvoorbeeld in Zeeland en langs de kust in Noord-Holland. De krapte verklaart deels waarom een toenemend aantal kopers kiest voor een nieuwbouw-recreatiewoning. Met een lening via Becam financier je zowel nieuwbouw als bestaande vakantiewoningen.

Hoeveel geld lenen voor een vakantiewoning?

Voor het financieren van een vakantiewoning moet je wel weten hoeveel geld je nodig hebt. De gemiddelde vraagprijs voor recreatiewoningen lag begin 2020 op € 198.500. Voor de prijs zijn vooral de locatie en de accommodatie zelf bepalend. Kies je voor een bescheiden huisje op een voordelig vakantiepark, dan kan dit vanaf circa € 50.000. Ga je voor een luxe villa in een populair kustgebied, dan kan je fors hoger dan de gemiddelde prijs uitkomen.

Heb je aardig wat spaargeld? Dan is het wellicht interessant om dit te combineren met geld lenen voor een vakantiehuis. Maar let op, zorg dat je altijd wat spaargeld achter de hand houdt. Je weet immers nooit voor welke onverwachte uitgaven je komt te staan.

Recreatiewoning financieren: Prijs per vierkante meter

Een goede indicatie voor de betaalbaarheid is de prijs per vierkante meter. De Waddeneilanden voeren de lijst aan, met een prijs van bijna € 3.000 per vierkante meter. Zeeland volgt met € 2.858. Het goedkoopst ben je uit in Flevoland, met nog geen € 1.250 per vierkante meter. Ook in regio’s als Twente, de achterhoek en Drenthe liggen de vierkante meterprijzen bijna de helft lager dan de top. Dat scheelt nogal bij de financiering van een vakantiewoning!

Verschillende vakantiewoning leningen mogelijk

Geld lenen voor een vakantiewoning kan op verschillende manieren. Je hebt keus uit de persoonlijke lening of doorlopend krediet. We zetten de verschillen voor je op een rij:

  • Persoonlijke lening: direct je vakantiehuis financieren

Voor de financiering van een vakantiewoning wordt de persoonlijke lening het meest gekozen. Dit is een leenvorm waarbij je het bedrag in één keer op je rekening ontvangt. Zo kun je direct de verkoper/notaris betalen. Afhankelijk van de hoogte van de lening blijft er ook nog wat over voor een (nieuwe) inrichting van de vakantiewoning.

De persoonlijke lening betaal je in maandelijkse termijnen af waarbij het bedrag vaststaat. Zo weet je elke maand waar je aan toe bent. De rente en looptijd staan ook vast. Mocht de rente tussendoor stijgen, dan blijft de rente van jouw persoonlijke lening ongewijzigd.

  • Doorlopend krediet: flexibel je vakantiehuis financieren

Hierbij leen je geld en betaalt dit in maandelijkse termijnen terug. Dit doe je tegen een variabele rente en looptijd. Het voordeel van een doorlopend krediet is dat je reeds afgeloste bedragen opnieuw kan opnemen. Handig wanneer je tussendoor de vakantiewoning moet verbouwen of wanneer je voor andere kosten komt te staan. Zo hoef je namelijk geen nieuwe lening af te sluiten maar neem je geld vanuit je doorlopend krediet op.

Maak een begroting voor het financieren van je vakantiewoning

Een goed kostenplaatje is belangrijk voordat je geld leent voor een vakantiehuis. Houd naast de koopprijs ook rekening met periodiek terugkerende kosten. Een voorbeeld zijn de kosten die parken in rekening kunnen brengen voor de groenvoorziening en ander onderhoud. Gaat het om een park in Nederland, reken dan op gemeentelijke belastingen en waterschapsheffingen. Tot slot is het goed om te onderzoeken of het hebben van een vakantiehuis fiscale gevolgen heeft in jouw situatie. Met een goede voorbereiding leen je bewust voor het financieren van een recreatiewoning.

Lening vakantiewoning terugverdienen met verhuur

Een vakantiewoning koop je vooral voor eigen vakantieplezier. Toch ben je vast niet altijd op je vakantiebestemming te vinden. Met het verhuren van de vakantiewoning kan je voor extra inkomsten zorgen. Het voordeel is dat je de kosten voor de lening op die manier vanzelf terugverdient. Kijk voordat je een vakantiehuis koopt goed wat de regels zijn over verhuur. Bij sommige vakantieparken worden veel praktische zaken rond de verhuur (tegen betaling) geregeld door het park zelf.

Laagste rente recreatie lening

Becam werkt met verschillende grote kredietverstrekkers samen om je de laagste rente te bieden. Het maken van een vergelijking nemen we voor je uit handen. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt bij het financieren van jouw recreatiewoning! Wil je weten tegen welke rente je op dit moment kunt lenen? Vraag eenvoudig online een vrijblijvende offerte op.

Altijd boetevrij extra aflossen bij Becam

Het kan voorkomen dat je een financiële meevaller hebt. Denk aan een werkbonus, een winstuitkering of misschien wel een erfenis. Dit geld mag je gebruiken voor het tussentijds aflossen op de financiering van de vakantiewoning. Voortijdig aflossen is bij Becam altijd boetevrij, of je nu een persoonlijke lening of doorlopend krediet hebt.

Bereken je lening en maandlasten

Je lening berekenen? Natuurlijk wil je van tevoren weten wat een geldlening voor de vakantiewoning kost. Op de website van Becam vind je een handige berekeningsmodule. Vul het bedrag in dat je wilt lenen en kijk goed naar de looptijden. Door met de looptijden te schuiven zie je de maandlasten verhogen of verlagen.

Hierna vraag je eenvoudig een of meerdere offertes aan. Doe dit via de online ‘mijn omgeving’ van Becam en ontvang de gevraagde offerte(s) binnen 24 uur. Kijk en vergelijk, Becam regelt de rest. We wensen je veel zonnige vakanties toe!

Vrijblijvende offerte aanvragen