Bij een verbouwing moet je veel regelen. Dat is bij de renovatie van een keuken niet anders. Start met het maken van een stappenplan, zodat je weet hoe je het eindresultaat kunt bereiken. Het is bijvoorbeeld niet handig om de muren al te stucen als er nog leidingen verlegd moeten worden. Kortom, een stappenplan is onmisbaar bij het verbouwen van je keuken!

Verbouwen keuken: stappenplan vereist

Voor je aan de slag gaat met het verbouwen van je keuken is het belangrijk dat je weet wat je wilt veranderen. Wil je een keuken met alles erop en eraan, inclusief kookeiland en ingebouwde afzuigmodule? Dan zijn er andere stappen nodig dan bij een sobere invulling van de keuken. Daarnaast kan de stijl verschil maken. Kies je voor landelijk, klassiek of modern? Dit zijn enkele vragen die je moet beantwoorden voor je aan de keuken renovatie begint. Als alles helder is, kun je door naar de volgende fase en de keukenverbouwing in de praktijk brengen!

Onderdelen stappenplan keuken verbouwen

1. Maak een gedetailleerd plan

Wat ga je aan de keuken verbouwen, wat heb je nodig en hoeveel tijd gaat het kosten? Zorg dat je de afmetingen goed voor ogen hebt, zodat het later makkelijk en eenduidig te monteren is. Heb je grootse plannen? Schakel dan een aannemer in. Hij weet beter wat haalbaar is qua planning en wat realistisch is voor je keuken verbouwing.

2. Traceer het leidingwerk 

Met het traceren van het leidingwerk voorkom je dat er bij het slopen van je keuken per ongeluk gas- of waterleidingen worden geraakt. Het is sowieso handig om te weten waar de leidingen lopen

3. Sloop (gedeelte van de) keuken

Als de keuken nog in redelijke staat is, kun je hem ook verkopen. Wees dan wel voorzichtig met demonteren. Ruim de ruimte meteen goed op, zodat dit geen vertraging oplevert bij de installatie van de nieuwe keuken.

4. (Ver)leg leidingen

Wil je de spoeltafel of kookplaat op een andere plekken hebben? Dan is het nu tijd om de leidingen naar de juiste plek te trekken. Wil je elektrisch gaan koken? Dan moet je mogelijk ook aan de slag met elektra.

5. Werk de muren af en leg de vloer

Na het verleggen van de leidingen kun je de muren of vloer weer mooi dicht maken en afwerken. Zorg voor een mooie egale ondervloer, dan gaat de die namelijk langer mee.

6. (Laat) keuken plaatsen

De basis is nu gedaan en de keuken kan geplaatst gaan worden. Dit kan jezelf doen of je kunt er een bedrijf voor inschakelen. Ga nauwkeurig te werk. Vooraf is, als het goed is, alles ingemeten. Een keuken plaatsen doe je niet iedere dag. Kleine foutjes kunnen ervoor zorgen dat alles niet meer past of scheef loopt.

7. Maak de keuken klaar voor gebruik

Werk de keuken netjes af, doe nog een grondige schoonmaakbeurt en zorg voor de verdere inrichting. Nu is je gloednieuwe keuken echt klaar voor gebruik!

Hoe lang duurt de verbouwing van een keuken?

Het nadeel van een keukenrenovatie is dat je tijdelijk niet kunt koken. Hoe lang dit is, is deels afhankelijk van jouw wensen. Komt je nieuwe keuken (apparatuur) op precies dezelfde plek en heb je geen uitgebreide wensen? Dan hoef je alleen de keuken te verwijderen en de muren eventueel iets op te knappen. Een nieuwe keuken kan in dat geval al binnen een week geplaatst zijn. Dit wordt anders als er leidingen verlegd moeten worden of wanneer er een ingebouwde afzuigsysteem komt. Dan moeten de muren of het plafond opengemaakt worden. Het installeren, dichtmaken en afwerken neemt enige tijd in beslag.

Een keuken verbouwing kan zo maar een paar weken duren. Wil je zo snel mogelijk te werk gaan? Kijk wat er al kan gebeuren voor je de keuken sloopt. Dit voorkomt dat je minder lang hoeft te ‘kamperen’ in je eigen huis. Plan de nodig werkzaamheden wel ruim. Zo kunnen eventuele klusjes gerust uitlopen zonder dat er verdere problemen ontstaan.

Keuken opknappen in plaats van verbouwen

Is een grondige verbouwing echt nodig om je keuken aan alle wensen te laten voldoen. Met het keukenblad en andere dure onderdelen van de keuken kan je misschien nog wel een tijd vooruit. In plaats van de volledige keuken verbouwen is het vervangen van alleen de inbouw apparatuur een goed alternatief.

Het kan ook zijn dat je het uiterlijk van de keuken zat bent. Een nieuwe look creëren kan je bereiken met het wrappen met van de keukenkasten. Hierbij beplak je jouw keuken opnieuw  met een speciale folie. De folie is verkrijgbaar in talloze kleuren en designs, van een marmer tot een houtlook. Voor een grote keuken (met acht lades en twaalf kasten) ben je gemiddeld tussen de € 1.000 en € 1.500 klaar. Uiteraard ben je goedkoper uit als je zelf de keuken wrapt. Houd er wel rekening mee dat het een secuur werkje is.

Wat kost een verbouwing van een keuken?

Wat een keuken verbouwen kost, hangt grotendeels af van jouw wensen, de grootte en de luxe qua afwerking. Dit is wat je kunt globaal kunt verwachten van de kosten van een keuken verbouwing:

Soort keuken / werkzaamheden Gemiddelde prijs
Kleine keuken < 10 m²

Bij budget keukenaanbieder met standaard (budget) apparatuur en montage

€ 4.000 – € 8.000
Gemiddelde keuken 10  –  14 m²

Merkkeuken met standaard apparatuur en montage

€ 8.000 – € 14.000
Grote keuken > 15 m²

Keuken in topsegment met extra (merk) apparatuur en veel extra opties

€ 14.000 – € 23.000
Keuken demonteren door vakman € 200 – € 1.000
Verleggen water en elektra door vakman € 500 – € 750
Uitbreiden meterkast door vakman € 250 – € 600

Reken op extra kosten als jij bijvoorbeeld ook een nieuwe keukenvloer wilt of als je een verlaagd plafond met spotjes wilt.

Keuken verbouwen financieren

Grondig je keuken verbouwen kost het nodige. Mogelijk wil je je spaargeld hier niet volledig aan kwijt zijn. In dat geval kan een persoonlijke lening of doorlopend krediet bij Becam uitkomst bieden. Dit zijn de verschillen en kenmerken:

  • Keuken verbouwing financieren met persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening krijg je het geld in één keer op je rekening. Zo is het nodige bedrag voor de keuken verbouwing direct beschikbaar. De persoonlijke lening heeft altijd een vaste rente en looptijd. Hierdoor staan de maandlasten vast en wordt je niet verrast door stijgende kosten als de rente stijgt in de toekomst. Dit maakt de persoonlijke lening geschikt voor het financieren van het verbouwen van de keuken. Een lening voor het verbouwen van een keuken is daarnaast meestal onder voorwaarden aftrek bij de Belastingdienst.

  • Keuken verbouwing financieren met doorlopend krediet

Geld lenen voor een keukenrenovatie kan ook in de vorm van een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet biedt meer flexibiliteit. Je kunt eenmaal afgeloste bedragen ook weer opnemen. Handig als je tijdens de verbouwing van je keuken onverwacht een tegenslag hebt en afgeloste bedragen weer kunt opnemen. Toch is een doorlopend krediet minder populair. Grootste reden is de variabele rente en looptijd. Hierdoor kunnen je maandlasten dalen of stijgen.

Stem financiering af op levensduur keuken

Gemiddeld gaat een keuken 15 à 20 jaar mee. Het is daarom verstandig de lening af te stemmen op de levensduur. Hiermee zorg je ervoor dat de lening is afbetaald als de keuken weer aan vervanging toe is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen je lening korter te laten lopen. Bij de keuken financiering maak je dan uiteindelijk minder kosten, omdat je over een kortere periode rente betaald. De maandlasten liggen echter wel hoger.

Benieuwd hoeveel je kunt lenen voor de keuken verbouwing? Gebruik de berekeningsmodule van Becam en bekijk de rente en maandlasten. Vervolgens kun je vrijblijvend een offerte aanvragen, dan weet je zeker wat je maximaal kunt lenen.

Vrijblijvende offerte aanvragen