Kosten vloerverwarming verschilt per type

Vloerverwarming is een warmtebron onder de vloer van je woning. Er zijn twee hoofdsoorten vloerverwarming: vloerverwarming via elektriciteit of met warm water. Bij elektrische vloerverwarming worden matten onder de vloer gelegd. Deze vorm van vloerverwarming wordt vaak gebruikt als bijverwarming. De radiatoren blijven in dat geval gewoon werken, alleen hoeven ze minder hard hun werk te doen. Elektrische vloerverwarming wordt ook veel gebruikt in badkamers en toiletten die geen radiator hebben.

De meest voorkomende vorm van vloerverwarming is die met warm water. Meestal worden buizen in de vloer gefreesd waar warm water door kan stromen. De watertoevoer wordt vervolgens op de cv-installatie aangesloten. Meestal is er wel een verdeler nodig om het water op de juiste temperatuur te houden.

Wat kost vloerverwarming?

Het enkel aanschaffen van vloerverwarming kost gemiddeld € 80 per vierkante meter. Dit geldt als je de vloerverwarming aanschaft als hoofdverwarming. Ga je voor bijverwarming? Dan ben je per vierkante meter vijf euro goedkoper uit. Bij het plaatsen komt meer kijken dan alleen de aanschaf. Belangrijk voor de kosten van vloerverwarming. Zo moeten de elektrische matten geplaatst worden of moeten buizen ingefreesd worden. Vloerverwarmingsmatten kosten al snel € 950 voor 20 m² tot 40 m² aan vloeroppervlakte. Voor infrezen is dat gemiddeld € 925.

De totale kosten van vloerverwarming bedragen al snel tussen de € 3.000 en de € 3.200 uit voor een ruimte van 40 m². Hier is montage en het frezen of plaatsen van matten bij inbegrepen. Vergeet niet dat je op de vloerverwarming nog een vloer moet (laten) leggen, wat ook de nodige kosten met zich meebrengt. Afhankelijk van het soort vloer dat je kiest, moet de vloer ook geëgaliseerd ofwel glad gemaakt worden.

Met vloerverwarming hoef je minder te stoken

Het water dat door je radiatoren stroomt, heeft doorgaans een stooktemperatuur van 80 à 90 graden Celsius. Radiatoren hangen maar op een paar plekken in huis. Ze hebben meer
stralingswarmte nodig om een hele woonruimte te verwarmen. Bij vloerverwarming wordt de hele vloer gelijkmatig verwarmd en daarmee ook de woonruimte. Dit kan met een lagere gemiddelde temperatuur van 35 à 45 graden.

Het duurt met vloerverwarming vaak wel langer voordat de vloer aangenaam is opgewarmd. Daarom wordt aangeraden de vloer niet al te veel af te laten koelen in de nacht. Maximaal 1 à 2 graden. Zo duurt het in de ochtend niet te lang voor het behaaglijk is in huis. Het voordeel van vloerverwarming is dat een eenmaal warme vloer minder snel afkoelt.

Vloerverwarming onder een houten vloer

Vloerverwarming onder een houten vloer is tegenwoordig ook mogelijk. Houd er rekening mee dat de verwarming van de woning wel minder efficiënt kan zijn. Hout is een minder goede geleider van warmte dan bijvoorbeeld tegels of PVC. Daarom is het belangrijk dat de planken niet al te dik zijn. Hout kan ook gaan ‘werken’. Zo kan het uitzetten bij warmte en vocht of krimpen bij droogte en kou. Dit kan ervoor zorgen dat je vloer hol of bol gaat staan.

Laat je daarom altijd goed adviseren door een expert. Niet elk soort hout is geschikt voor vloerverwarming. Daarnaast bepaalt de manier waarop de vloerverwarming is gelegd of een houten vloer mogelijk is.

Besparen met vloerverwarming

De vraag ‘wat kost vloerverwarming’ geeft antwoord op de nodige investering. Minstens zo belangrijk is de vraag wat het oplevert. Met vloerverwarming bespaar je gemiddeld 10 tot 15 procent aan gaskosten, in vergelijking met radiatoren. Je verbruikt minder gas omdat je de CV op een lagere stand kunt zetten. Daarnaast duurt het langer voor je huis afkoelt omdat de gehele vloer opwarmt. Door de besparing van energie is vloerverwarming een duurzame investering. Helaas kun je in tegenstelling tot veel andere duurzame investeringen voor vloerverwarming geen subsidie krijgen.

Twee opties om vloerverwarming te financieren

Is jouw vloer aan vervanging toe en wil je graag vloerverwarming? Via Becam kun je op twee manieren geld lenen voor vloerverwarming en/of een nieuwe vloer. Dit kan met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Dit zijn de verschillen:

Persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening krijg je het geld in één keer op je rekening gestort. Vervolgens gaat het aflossen volgens een vast schema. Tijdens de looptijd staat de rente vast. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent. Mogelijk kun je de rente van de persoonlijke lening ook aftrekken bij de Belastingdienst. Voorwaarde hiervan is dat je de volledige lening gebruikt voor je eigen woning. Het plaatsen van vloerverwarming valt hieronder.

Doorlopend krediet

Met een doorlopend krediet heb je meer flexibiliteit. Vooraf spreek je een maximaal leenbedrag af. Tot dit leenbedrag staat het je vrij om geld te lenen en af te lossen. Ook afgeloste bedragen kun je later weer opnemen. Aan de flexibiliteit kleven ook nadelen. De rente en looptijd zijn variabel. Je weet hierdoor vooraf niet zeker wanneer de lening is afgelost en hoe hoog je maandlasten tijdens de hele looptijd zijn.

Vrijblijvende offerte aanvragen