Voordelen vloerisolatie

Het belangrijkste voordeel van vloerisolatie is het voorkomen van onnodig verlies van warmte, waardoor je het met een lager energieverbruik toch behagelijk hebt. Een ander pluspunt is dat een betere vloerisolatie de luchtvochtigheid optimaliseert. Dat zorgt voor meer woongenot.

Vloerisolatie kosten

Wat vloerisolatie kost is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de manier van isoleren, de materialen die gebruikt worden en de oppervlakte van de woning. Over het algemeen bestaat 60% van de kosten voor vloerisolatie uit arbeidskosten. Ben je zelf handig? Dan kun je dus een hoop geld besparen. Wanneer je zelf isoleert, kun je echter geen subsidie aanvragen. Volgens Milieu Centraal zijn de kosten het isoleren van een tussenwoning gemiddeld € 1.500. Bij een vrijstaande woning is dit € 2.900.

Verschillende vormen van vloerisolatie

Vloerisolatie en de kosten hangen af van verschillende factoren, om te beginnen met het type vloerisolatie zelf. De meest voorkomende vormen zijn:

  • Isoleren van de kruipruimte

De kruipruimte isoleren is een van de makkelijkste en efficiënte manieren van vloerisolatie. Je moet echter wel een kruipruimte hebben van minimaal 35 centimeter of hoger. Aan de onderkant van de vloer wordt vervolgens isolatiemateriaal aangebracht. Dit kunnen bijvoorbeeld thermoskussens zijn, platen van kurk of schuim. Wil je de onderkant van de vloer isoleren met purschuim? In dat geval moet de kruipruimte minstens 50 centimeter zijn. Het voordeel van kruipruimte-isolatie is dat er binnen in de woning niet geklust hoeft te worden.

  • Isoleren van de bodem

Heb je kruipruimte lager dan 35 centimeter? Dan is bodemisolatie een goed alternatief. De vloer van de woning wordt in dat geval niet geïsoleerd, de bodem van de kruipruimte wel. Vaak wordt de kruipruimte gevuld met EPS-parels of chips. Er kan ook bodemfolie of isolatiematrassen worden aangebracht als daar voldoende ruimte voor is. Tegenwoordig worden ook alleen schelpen op de bodem gelegd. Hoewel dit goed is tegen vocht, is de isolatiewaarde een stuk lager.

  • Isolatie van bovenaf

Wanneer je geen kruipruimte hebt of deze niet toegankelijk is, kun je nog van bovenaf isoleren. Het nadeel is dat je vloer eruit moet. Met isolerende vloerplaten wordt er namelijk een extra laag aangebracht op de bodem. Deze vorm van isoleren is vrij arbeidsintensief en hierdoor een stuk duurder. Is je vloer sowieso aan vervanging toe? Op dat moment is de noodzaak om de vloer te verwijderen een minder grote drempel en is isolatie van bovenaf interessanter.

Vloerisolatie kosten per m2

De laagste kosten bij vloerisolatie heb je bij bodemisolatie. Daar staat tegenover dat de isolatiewaarde een stuk minder is dan wanneer je de onderkant van de vloer isoleert vanuit de kruipruimte. Zo bespaar je met bodemisolatie gemiddeld 250 kuub gas per jaar, tegen 320 kuub met vloerisolatie.

De investering om vanuit de kruipruimte je vloer te isoleren verdien je dus een stuk sneller terug vanwege de hogere besparing op gas. Over het algemeen ben je het duurste uit als je  de vloer van bovenaf isoleert, vanwege de nieuwe vloer die aangelegd moet worden. We geven onderstaand een globale schatting van de kosten van vloerisolatie, waarbij de focus ligt op de totale arbeidskosten per m2.

Kosten vloerisolatie  Prijs met m2
Vanuit kruipruimte vloer isoleren € 30 – € 50
Bodemisolatie € 30 – € 50
Bovenaf isoleren (isolatieplaten) € 20 – € 35

Lening afsluiten voor vloerisolatie

Via Becam kan je vloerisolatie financieren met een doorlopend krediet of persoonlijke lening. De laatstgenoemde is tegenwoordig de meest populaire lening. Reden hiervoor is de zekerheid op het gebied van maandlasten. De belangrijkste verschillen tussen deze leenvormen zijn:

Persoonlijke lening

Als je jouw wensen qua vloerisolatie helder hebt, kan je starten met het maken van een realistisch kostenplaatje. Zo weet je welk budget je nodig hebt. Het geld kan je met een persoonlijke lening in één keer op je rekening ontvangen. Aflossen gaat volgens een vast schema en tijdens de hele looptijd staat ook de rente vast. Dat geeft zekerheid bij het geld lenen voor vloerisolatie.

Doorlopend krediet

Het alternatief is een doorlopend krediet. Bij deze leenvorm kan je eenmaal afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. Deze mogelijkheid kan van pas komen als je naar vloerisolatie ook andere leendoelen hebt. Aan de flexibiliteit kleven ook nadelen. De rente en looptijd zijn variabel. Je weet hierdoor vooraf niet zeker wanneer de lening is afgelost en hoe hoog je maandlasten tijdens de hele looptijd zijn.

FAQ

Is er subsidie beschikbaar voor vloerisolatie? 

Zeker. Als je twee isolerende maatregelen laat uitvoeren, kun je 30% van de kosten terug krijgen. Bij één maatregel krijg je minder terug, namelijk 15%. Op deze site van Rijksdienst Ondernemend Nederland lees je meer over de subsidie van isolerende maatregelen.

Wat kost vloerisolatie? 

De kosten van vloerisolatie lopen uiteen van € 1.500 tot € 2.900. Dit is afhankelijk van de te isoleren oppervlakte, de manier van isoleren en het materiaal dat gebruikt wordt.

Hoeveel bespaar je met vloerisolatie?

Een gemiddelde tussenwoning bespaart met vloerisolatie 250 kuub gas per jaar. Met een gasprijs van € 2,5 per kuub bespaar je al snel € 625 in een jaar.

Vrijblijvende offerte aanvragen