Wat is dakisolatie?

Met dakisolatie wordt de isolatielaag bedoeld die warmte in de winter binnenhoudt en in de zomer juist buiten. Met een goede isolatielaag bespaar je op de stookkosten, omdat je minder warmte verliest. Daarnaast is het binnenklimaat, zeker in de zomer omdat het minder warm wordt, prettiger. Je kunt op verschillende manieren jouw dak isoleren en met allerlei soorten materialen. De kosten van een goede dakisolatie hangen vooral af van het type dak en de kwaliteit van het gebruikte materiaal.

Redenen om je dak (goed) te isoleren

De belangrijkste reden om je dak te isoleren is de besparing op je stookkosten. Woon je in een tussenwoning en ga je van geen isolatie naar een goede dakisolatie? Dan kun je gemiddeld 400 kuub gas besparen. Dit betekent een besparing op je energierekening van ongeveer € 450 – € 1.200 per jaar. Naast de besparing is ook een behaaglijker binnenklimaat een veelgehoorde reden om het dak te isoleren. Daarbij is het wel belangrijk om te zorgen voor de nodige ventilatie en voldoende frisse lucht.

Verschillende type dakisolatie

Het gebruik van je zolder bepaalt voor een groot deel op welke manier je het dak kunt isoleren. Gebruik je de zolder als werk- of slaapkamer? In dat geval kun je het beste het dak isoleren. Wanneer je de zolderverdieping goed kunt afsluiten, met bijvoorbeeld een luik, is zoldervloerisolatie vaak al voldoende.

Zoldervloer isoleren

Sommige zolders zijn niet ontworpen om te slapen of te werken, maar dienen vooral als opslagruimte. In die situatie kun je kiezen voor zoldervloerisolatie. Over het algemeen werkt dit even effectief als dakisolatie. Bovendien is het voordeliger dan dakisolatie. Op zoek naar de eenvoudigste manier om de zoldervloer te isoleren? Gebruik isolatieplaten waar je ook op kunt lopen. Je bent dan direct klaar met je zolder. Breng voor je gaat isoleren wel altijd een dampremmende laag aan. Dit is een soort schild waarmee je voorkomt dat het isolatiemateriaal vochtig wordt. Zo voorkom je dat het gaat schimmelen of rotten.

Schuin/hellend dak isoleren

Je kunt op drie verschillende manieren je schuine/hellende dak isoleren:

 • De binnenkant van het dak isoleren
  Tegen de binnenkant van een schuin dak kun je isolatiemateriaal aanbrengen. Dit betekent vaak dat je leefruimte inlevert. Je kunt voor deze vorm van dakisolatie verschillende materialen gebruiken. Wil je niet te veel ruimte verliezen? Dan kun je kiezen voor materiaal dat minder dik is, maar wel net zo goed isoleert. Soms liggen de dakisolatie kosten dan wel hoger.
 • Vanaf buiten dak isoleren
  Deze manier van isoleren is vooral geschikt als je dak aan renovatie toe is. De dakpannen gaan er eerst af. Vervolgens wordt op het dakbeschot isolatiemateriaal gelegd en gaan de (nieuwe) dakpannen er weer op. Dit geeft goede isolatie. Als je van binnenuit isoleert, heb je altijd te maken met balken waar je niet kunt isoleren. Daarnaast is er bovenop je dak voldoende ruimte voor een dikke laag isolatiemateriaal. Deze methode van dakisolatie kan wel in de papieren lopen. Omdat het dak hoger wordt, kan het zijn dat je de dakgoot moet aanpassen.
 • Onder de dakpannen isolatiemateriaal spuiten of blazen
  Een goedkopere optie is door van buitenaf isolatiemateriaal onder de dakpannen te spuiten. Denk bijvoorbeeld aan vlokken van steen of glaswol, EPS-parels of PUR-schuim. Het nadeel is dat deze manier van isoleren wel minder goede isolatie oplevert.

Plat dak isoleren

De kosten van het isoleren liggen relatief hoog bij een plat dak. Dit omdat je bijna altijd een professional moet inschakelen die de isolatie van buitenaf aanbrengt. Het risico op vochtproblemen, een rottend dak of schimmel is namelijk groter dan bij een schuin dak. Het van binnenuit isoleren van een plat dak is doorgaans geen goed idee vanwege de kans op vocht en houtrot. Het isoleren van een plat dak kan op twee manieren:

 • Isolatieplaten onder de dakbedekking
  De dakbedekking wordt eerst verwijderd. Vervolgens worden er isolatieplaten aangebracht, met daarop waterdicht materiaal. Hierna wordt er weer een nieuwe laag dakbedekking aangebracht. Mogelijk moet de dakrand verhoogd worden omdat het dak hoger is komen te liggen. Om te voorkomen dat regenwater over je dakrand gutst, moet deze minstens tien centimeter hoog zijn.
 • Isolatieplaten op de dakbedekking
  Er worden drukvaste en waterbestendige isolatieplaten op de dakbedekking gelegd. Om te voorkomen dat deze wegwaaien wordt er bovenop een laag grind of tegels gelegd. Deze manier van isoleren levert minder goede isolatie op. Daarnaast kan het alleen als de huidige dakbedekking nog goed is. Ook bij deze manier van isoleren is het verhogen van de dakrand vaak nodig.

Aandachtspunten isoleren/ voorwaarden dakisolatie

 • Goede isolatie kost bijna net zoveel als matige isolatie

De materialen en de dikte daarvan bepalen voor een groot deel de isolatiewaarde. Doorgaans geldt: hoe hoger de zogenaamde Rc-waarde, des te beter de isolatie. Als je jouw dak gaat isoleren, doe het dan direct goed. Het verschil in kosten tussen matige of goede isolatie is klein, terwijl de besparing al snel groter is. Voor een goede dakisolatie heb je minimaal een Rc-waarde van 4,0 nodig. Wil je in de toekomst energieneutraal gaan wonen? Ga dan voor een isolatiewaarde van 6,0 – 10,0.

De dikte die je nodig hebt om een bepaalde isolatiewaarde te krijgen verschilt per materiaalsoort. Zo heb je voor PUR hardschuimplaten maar 9 centimeter nodig om Rc-waarde 4 te halen. Dezelfde waarde haal je met steenwol bij 13 centimeter. Vraag bij de leverancier hoeveel materiaal je nodig hebt voor de gewenste waarde.

 • Dampremmende laag nodig bij dakisolatie

In elk huis is vocht aanwezig. Het vocht condenseert op koude oppervlakte zoals muren, ramen of daken. Daarnaast kan het ophopen in aangebrachte isolatiematerialen. Het vocht kan in het ergste geval zelfs schade aanbrengen aan de constructie van het dak. Denk bijvoorbeeld aan schimmel of houtrot. Om dit tegen te gaan moet je een dampremmende of werende laag aanbrengen als je van binnenuit gaat isoleren. Ga je van buitenaf isoleren? Let erop dat de isolatielaag dampdoorlatend is of breng een extra dampdoorlatende aan. Dan kan het vocht uit de woning ontsnappen.

 • Ventilatie onmisbaar bij isolatie

Een dampremmende laag aanbrengen aan de binnenkant van je dak heeft ook een nadeel. Vocht blijft eerder in je woning aanwezig. Dit kan (gezondheids) problemen geven. Daarom is het belangrijk dat je de woning goed isoleert. Een apart ventilatiesysteem is geen overbodige luxe.

Kosten dakisolatie per m2

De kosten voor dakisolatie en plaatsing zijn afhankelijk van de grootte van je dak, het type dak, het materiaal dat je gebruikt en de dikte daarvan. Om je een beeld te geven wat dakisolatie kost, geven we globaal inzicht in de kosten per m2. 

Kosten dakisolatie per type dak

Type dak Manier isoleren prijs per m2 inclusief plaatsing
Schuin/hellend dak Van binnenuit  € 20 – 50
Schuin/ hellend dak Vanaf buiten € 40 – 60
Plat dak  Vanaf buiten € 70 – 115
Zoldervloer De bovenkant van de vloer € 20 – 40

Kosten dakisolatie per materiaal

Materiaal Dikte prijs per m2 zonder plaatsing
Glaswol 16 tot 21 cm € 10 – 20
Rots wol 16 tot 21 cm € 20 – 35 
Houtwol 16 tot 21 cm € 20 – 25
Pur schuim 12 tot 14 cm € 15 – 30
EPS platen 12 tot 14 cm € 10 – 20
PUR platen 12 tot 14 cm € 20 – 25
PIR platen 12 tot 14 cm € 25 – 30
Papiervlokken 16 tot 21 cm € 20 -35
Cellulose 16 tot 21 cm € 20 – 30

In bovenstaande tabel zijn de kosten voor het isolatiemateriaal zelf weergegeven. Informeer bij de installateur naar de kosten voor het aanbrengen.

Schatting volledige kosten dakisolatie

Hieronder zie je de gemiddelde kosten voor dakisolatie per type woning terug. De inschatting is gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Er is uitgegaan van een standaard situatie en een gemiddelde woningomvang. Verder is geen rekening gehouden met type isolatiemateriaal. In werkelijkheid kan de isolatie van jouw woning dus duurder of goedkoper uitvallen.  

Soort woning Kosten isoleren schuin dak Subsidie* Netto kosten
Tussenwoning € 5.100 € 1.600 € 3.500
Hoekwoning € 5.400 € 1.700 € 3.700
2 onder 1 kap € 5.600 € 1.800 € 3.800
Vrijstaande woning € 9.000 € 2.700 € 6.300


* Het subsidiebedrag gaat uit van twee of meer maatregelen. Isoleer je enkel het dak, dan halveert de subsidie. 

Vrijblijvende offerte aanvragen